Rendszerüzenet
2019. augusztus 26.

Építők és épülők

Hálaadó istentiszteletet tartottak augusztus 25-én, vasárnap délután a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Egyházközségben a felújított templom és új orgona megáldásának örömére.

„Hatalmas dolgot tett velünk az Úr, ezért örvendezünk.” Zsolt 126, 3


Az ünnepi alkalmon dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét a Bírák 5,1-3 és 31b alapján. „Hálaadó ünnepen vagyunk, mert a Nagysándor-telepi gyülekezet megújult teret nyert. Most nem harcolni, csatázni, hadakozni kellett valamilyen ellenséggel. De le kellett győzni önmagunkat… Az életkedv feltámasztásának kellett először megtörténnie, hogy lássuk: van értelme átgondolni, átalakítani, megcsinálni, kérni és áldozni érte…A gyülekezet életkedve – életkedvet visz a hétköznapokba. (…) A feltámadt életkedv sok mindenre képes, de a Debóra hálaéneke szerint kettőt biztosan végez - először is: tud áldani. Az igazi életkedv meghozza az áldani tudás állapotát” – mondta Fekete Károly.

Iszlai Endre, a gyülekezet lelkipásztora számolt be a hallgatóságnak a felújítási munkálatokról. „2018 októberében indult a munka a több hónapos előkészítési szakaszt követően. A projekt főként az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Tiszántúli Református Egyházkerület támogatásával, valamint a Debreceni Református Egyházmegye és a helyi gyülekezet segítségével valósult meg mintegy 49 millió forintból. A munkát a régi bádog- és palatető felújításával indítottuk, majd ezt követte a szigetelés nélküli épület aljzati víz- és hőszigetelése, valamint a homlokzati és lábazati falak hőszigetelése és renoválása is megvalósult. A belső tér új aljzatbetont és burkolatot kapott, megtörtént az összes külső homlokzati ajtó és ablak cseréje, és korszerűsítettük a templom fűtésrendszerét is. Teljesen felújítottuk a villámvédelmi és a biztonsági rendszert, illetve az elektromos hálózatot. A templombelső kialakítása is megtörtént: teljesen megújult a szakrális tér. Nagyon fontos, hogy a látványos megújulás mögött egy látható gyülekezet árassza magából a Krisztus jó illatát, hiszen csak is ezért végeztünk minden munkát” – emelte ki.

Ezt követően Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve, hogy a hálaadás döntő fontosságú egy közösség, különösen egy gyülekezet életében. „Súlypontozás, értékelés, a küldetéstudat megerősítése történik meg ekkor, hiszen szükséges számba venni, amit elértünk, és új célokat kitűzni magunk elé.” Vad Zsigmond két évvel ezelőtt, a gyülekezeti központ átadásakor Péter első leveléből idézett: „Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá…” (1Pét, 2, 5), s most is ezzel az igei üzenettel zárta mondadóját.

Az orgonajátékot követően Szakács György lelkipásztor, egyházmegyei ének-zeneügyi előadó mutatta be a hangszer történetét. „Ez az orgona Hollandiából került ide, ötven esztendős. Ez ki is emeli a testvérkapcsolat fontosságát és áldásosságát, hogy ilyen nagy távolságról is ide kerülhetett, és szolgálhat az istentiszteleti rendben. Úgynevezett pozitív orgonáról van szó, nagyon szép és nemes hangzású. Paulus Frigyes orgonaépítő mester újította fel, és azért, hogy még inkább uralja a teret, a másik oldalon egy orgonautánzatot alakítottak ki, amelyet Vágó Sándor készített. A homlokzati sípok is hasonlóak a most elkészült orgonához, amelyeket a Kistemplomból származnak” – mondta.

Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepség vezérigéjét emelte ki, s valóban, ebben a közösségben egy igen nagy dolog történt, amely mind fizikai, mind pedig lelki értelemben a gyülekezetépítésért van. „Örömteli dolog, hogy templomok újulnak meg, amelyek a közösséget erősítik” – zárta szavait. Dr. Széles Diána alpolgármester úgy véli, hogy Debrecen város életében és működésében igen fontos szerepet játszanak a gyülekezetek. „A templom egyfajta menedék, és ilyen szakrális helyek nélkül Debrecen nem az, ami mi elképzelünk” – mondta.



További fotók ITT érhetőek el. 

Fotó és szöveg: Szirák Sára