Rendszerüzenet
2019. július 30.

Pótfelvételi a mentőöv

Július 23-án kihirdették a ponthatárokat. Csaknem száz új elsős hallgató nyert felvételt a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre. Aki lemaradt a jelentkezésről, vagy egyik megjelölt szakra sem vették fel, a pótfelvételin még próbálkozhat.

Ha valakit nem vesznek fel az általa megjelölt szakok egyikére sem, akkor még pótfelvételivel bekerülhet a felsőoktatásba. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanító és hitéleti szakjaira is várja a pótfelvételi eljárás során jelentkezőket. A hitéleti szakok államilag finanszírozott formában is indulnak.

Pótfelvételi kisokos:

Ki (nem) jelentkezhet pótfelvételivel egyetemre?

A pótfelvételin csak azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen szakra sem kerültek be. Vagyis a pótfelvételi nem jó megoldás azok számára, akik a "sima" felvételin az első vagy a második helyen megjelölt szakra nem jutottak be, a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésre viszont nem szeretnének beiratkozni, inkább újra nekifutnának a felvételinek.

Ugyanúgy lehetek állami ösztöndíjas, ha pótfelvételivel kerülök be egy egyetemre?

A pótfelvételin nincsen állami ösztöndíjas hely, csak önköltséges formában hirdetnek meg képzéseket az egyetemek és főiskolák (csak néhány kivétel van, ilyen a DRHE-n meghirdetett hitéleti képzések).

Hol kell/lehet jelentkezni?

Tanító szakra a felvi.hu oldalon keresztül, hitéleti szakjainkra a felveteli.drhe.hu oldalon keresztül.

Mi a jelentkezési határidő?

Tanító szak: augusztus 7.

Hitéleti szakok: augusztus 22.

Miért van két határidő, miért nem egységes a pótfelvételi eljárás tanító szakon és hitéleti szakokon?

A hitéleti szakok jelentkezése nem az E felvételi rendszeren keresztül történik. Az intézmény egyedi felvételi és alkalmassági eljárással rendelkezik a hitételi szakok tekintetében.

A világi, azaz a tanító szakra viszont az egységes állami felsőoktatási törvények és szabályok vonatkoznak.

Mikor van a pótfelvételi ponthatárhúzása?

Az előző években augusztus 25-én hirdették ki a ponthatárokat, ezért várhatóan idén is 25-én lesz a ponthatárhúzás.

Hány szakot jelölhetek meg a pótfelvételi eljárás során?

Mindössze egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakját jelölhetitek meg.

A július 24-én este nyilvánosságra hozott ponthatárok szerint a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen tanító szakon 63 diák érte el az elegendő ponthatárt. Hitéleti képzésre összesen 30 diákot vettek fel. A legnépszerűbb nem világi szak a lelkész szak volt idén. Továbbá idén először hirdettük a vallástanár – történelem tanár szakpárt a Debreceni egyetemmel közösen, amelyre szintén jelentkeztek. Aki lemaradt volna, még van esélye, ugyanis pótfelvételin keresztül jelentkezhet még tanítónak vagy akár lelkésznek és vallástanárnak is.A pótfelvételivel kapcsolatban Oláh Ilona készített interjút Kustár Zoltánnal, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorával az Európa Rádióban:

Letöltés