Rendszerüzenet

Újra Zenés áhítatok a Nagytemplomban

A hagyományokhoz híven idén is kezdetét veszi a Zenés áhítatok sorozata a Református Nagytemplomban. Minden hónap első vasárnapján 18 órától egy-egy neves orgonaművész szólaltatja meg a templom híres hangszerét. Az idei első alkalmon, május 5-én Gárdonyi Dániel játékát hallhatja a közönség.

Gárdonyi Dániel esetén mondhatnánk, hogy a vérében van a zene. Nagyapja, Gárdonyi Zoltán, valamint édesapja, Gárdonyi Zsolt is zeneszerző, a 20. századi magyar zenei élet meghatározó alakjai. A híres muzsikus család sarjaként Gárdonyi Dániel is nagy hangsúlyt fektet felmenői műveinek tolmácsolására.

Egyetemi orgona és karvezetés tanulmányait Bayreuthban és Stuttgartban végezte. Ezt követően Kay Johannsen zenei asszisztenseként működött a stuttgarti Stiftskirche-ben, majd 2011-től 2015-ig a frankenbergi Liebfrauenkirche főállású karigazgató és orgonista állását töltötte be. 2016 óta szabadfoglalkozású muzsikusként dolgozik Németországban. Nemzetközi orgonahangversenyei mellett a Schlüchterni Kántorképző Intézet tantestületének tagja.

Habár mindennapjait Németországban tölti a fiatal orgonaművész, rendszeresen visszalátogat Magyarországra egy-egy orgonakoncert vagy zenei kurzus kapcsán. Május 3-án és 4-én a Kistemplomban tart kurzust „Gárdonyi Zoltán és Zsolt orgonakoráljai – Színes harmóniák az istentiszteleti orgona-improvizációban” címmel, majd a debreceni tartózkodás méltó lezárásaként május 5-én 18 órától orgonakoncertet tart a Református Nagytemplomban.

Az alkalmon Johann Sebastian Bach művei mellett édesapja és nagyapja zeneműveit szólaltatja meg az ifjú tehetség. A belépés díjtalan!