Rendszerüzenet
2019. március 04.

Ismeretlen szomszédaink? - Ökumenikus Világimanap 2019. március 1.

Szép, színes plakátok hívogattak az ez évi ökumenikus Világimanapra, amelyen keresztyének/keresztények imái világszerte egy felekezetközi, hatalmas, imaláncban fonódtak össze.

Az imanap liturgiáját a szlovén imanapi bizottság készítette.

Szlovénia Európa egyik legfiatalabb (önálló államiság csak 1991-től) és legkisebb állama (területe 20256 négyzetkm, lakosainak száma 2 millió alatt van). Bár gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik, ritkán választott turista úticél. Szinte ismeretlen szomszédunknak tekinthetjük, pedig magyarok is élnek Alsólendván és környékén.

Ejtsünk néhány szót a Szlovén Köztársaságról!

Határai: Ausztria, Magyarország, Horvátország, Adriai tenger, Olaszország.

Felekezeti megoszlása: római katolikus 82%, protestáns 1%, szerb ortodox 2,5%, muszlim 1,5%, egyházon kívüli 13%.

A viharos 20. században az ott élő magyarok száma erősen lecsökkent, jelenleg kb. 85 ezer magyar lakosa van.

Történelmükben sok hasonlóság van a magyarokéval: évszázadokig a Habsburgok uralma alatt éltek, sokat szenvedtek a török rablóhadjáratoktól. A reformáció századában sokat fejlődött a szlovén nyelv és irodalom, a Bibliát 1584-ben fordítják le szlovén nyelvre. Az ellenreformáció idején rekatolizáltak. Az I. világháború után 1918-ban Szerb-Horvát-Szlovén Királyság alakul, elszakadnak Ausztriától. A II. világháború után 1946-ban Jugoszlávia tagköztársasága lesz. A délszláv háborúból sikerült kimaradnia, 1991-ben nemzetközileg elismert, önálló állammá vált. Gyors fejlődésnek indult kedvező adottságainak köszönhetően. Szoros kulturális kapcsolat volt évszázadok óta a magyar és szlovén nép között, sok magyar népköltészeti alkotást ismernek, például a Mátyás királyról szóló népmeséket. A régi magyar nyelvezetben vend nyelvként nevezik a szlovén nyelvet.

Debrecenben már a 27. alkalommal került megrendezésre az Ökumenikus Világimanap 5 felekezet részvételével (baptista, evangélikus, görög katolikus, római katolikus, református). A reformátusoktól több gyülekezetből érkeztek és szolgáltak. Bár a főszervező a Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetség elnöksége, régóta már nem csak a nő-, hanem a férfitestvérek is eljönnek az imaalkalomra. Ezért már nem a régi nevén – Keresztyén Nők Világimanapja – nevezzük, hanem tágítva a kört, Ökumenikus Világimanapnak. Ebben az évben a római katolikus testvérek biztosították a feltételeket, helyszínként a Svetits Intézet Szent Kereszt kápolnáját (Szent Anna u. 20-26).

Az imanapot dr. Gaál Botondné dr. Czeglédy Mária, a Tiszántúli Református Nőszövetség elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy az imanap célja Isten dicsőítése és a testvéri szolidaritás más népekkel: informáltan imádkozni, imádságban cselekedni! Szlovénia vetített képes bemutatása sem maradhatott el. A köszöntések, imádságra hívás, szlovén emberi sorsok bemutatása, bűnvallás, bűnbocsánat kérése, prédikáció, hálaadó imák, áldás, Miatyánk voltak az imanap részei sok-sok szolgálattevővel és szép énekekkel. Az igehirdetés szolgálatát végezte: dr. Krakomperger Zoltán római katolikus plébános a szlovén imanapi bizottság  ajánlott textusa alapján. „Jöjjetek, mert már minden készen van!” (Lukács 14,17). Ez a nagy vacsora, Jézus Krisztus példázata Isten országáról. A jól kidolgozott, lélekemelő bizonyságtétel mindnyájunk szívét megnyitotta Isten felé. A nagy vacsora földi mását is elkészítették a római katolikus testvérek, szeretetvendégségre a Varga utcai diákotthon ebédlőjében terítettek. Örömmel hallottuk, hogy következő napon a Szabadságtelepi Református Gyülekezetben a Világimanap gyermekliturgiáját is megtartották.

Dr. Szalkay Kázmérné