Rendszerüzenet
2019. április 14.

Dominica Palmarum – katonazenés virágvasárnapi istentisztelet a debreceni Nagytemplomban

Immáron hagyománnyá vált, hogy több százan – katonák, katona családok, gyülekezeti tagok és debreceni polgárok – vesznek részt a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekara koncertjén, és a dandár református tábori lelkésze, valamint a nagytemplomi gyülekezet által szervezett virágvasárnapi zenés, passiós istentiszteleten.

A gyülekezetet Szloszjár Balázs ezredes, a debreceni Lövészdandár parancsnoka köszöntötte. Beszédében méltatta a több éves hagyományt, s bíztatta a hallgatóságot, hogy vigyék magukkal a hallottakat, a megszületett érzéseket, nemcsak a nagyheti időszakra, hanem a szürke hétköznapokra is, „amikor katonáink az otthontól távol kell, hogy helytálljanak, miközben ugyanígy helyt kell állni az itthon maradó és őket nélkülöző családtagjaiknak is.

A kialakult szokásnak és hagyománynak megfelelően a nagytemplomi gyülekezet fiataljai több szakaszban olvasták fel a virágvasárnapi történetet, és az ehhez kapcsolódó ószövetségi próféciákat.

Egy-egy igeszakasz között a zene hangjai reflektáltak az elhangzott bibliai igék üzenetére. Pál István őrnagy, karmester, és református presbiter vezényletével felcsendült többek között Edward Elgar Triumphal march-ja, Girolamo Frescobaldi Toccata-ja, a Ben Hur és a Misszió című filmek zenéje, vagy Bach Chorale Fantasy-ja is.

Ünnepi igehirdetésében Sajtos Szilárd őrnagy, református tábori lelkész arról beszélt, hogy „azért jövünk ide évről évre, hogy ezen a zenés áhítaton legyen a dandárnak is húsvéti istentisztelete, hogy összekapcsoljunk a zene és az ige hangjaival embereket, katonákat és katonacsaládokat, egyenruhásokat és civileket, harcolókat és békességre vágyókat, távollevőket és itthon levőket, hogy összekapcsolódjunk egymással, hogy összekapcsolódjunk az Istennel. A virágvasárnapnak ma is aktuális üzenete az, hogy Jézus jön, hogy bevonuljon az életünkbe, s személyiségünknek, egész egzisztenciánknak része legyen.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ismét együtt ünnepelhetett a dandár és a nagytemplomi gyülekezet. A zenekari nyitányhoz hasonlónak nevezte ezt az alkalmat. „Egyfelől nyitánya annak, hogy köszöntjük e helyről is Szloszjár ezredes urat Debrecenben, aki elsőnek vett részt ezen a katonai-gyülekezeti alkalmon, másfelől a virágvasárnap nyitány az egész nagyhéthez, amin keresztül elérkezhetünk a húsvét csodájához, Krisztus győzedelmes feltámadásához.

Munkatársunktól