Rendszerüzenet
2019. április 15.

Milyennek látod a református egyházat?

Egykép címmel fotópályázatot hirdetett a Tiszántúli Református Egyházkerület. A beérkezett alkotásokból kiállítás nyílt a Debreceni Református Nagytemplom galériájában április 15-én, hétfőn délután. Az eseményt Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg.

 

A szervezők olyan fotókat vártak, amelyek bemutatják és kifejezik azt, mit jelent ma reformátusnak lenni: egy gyülekezeti, iskolai, munkahelyi pillanattal.
Készíts fotót a gyülekezetről, ahol élsz, az iskoláról, ahol tanulsz, vagy az intézményről, ahol dolgozol! Mutasd meg, hogy milyennek látod a református egyházat, a hitéletet, a gyülekezet mindennapjait, a templomi, ünnepi pillanatokat. Készíts képeket azokról a református helyszínekről, ahol szívesen fordulsz meg! Örökítsd meg azokat a pillanatokat, amelyek leginkább kifejezik számodra a közösséget Istennel és a testvéreiddel! Fedezd fel, mutasd meg, meséld el, hogy neked mit jelent a hit – akár absztrakt módon is!” – fogalmazták meg a pályázati kiírásban.

Fekete Károly köszöntőjében kiemelte, a gyülekezet a tagjaiban él, ahogy ezeken a fotókon is látható. „Amikor ilyen változatos alkotásokat lát az ember, akkor kiderül, hogy az egyházunk nem is annyira egysíkú. Sok minden eszünkbe juthat a képekről – hiszen értelmezni kell azokat a kifejezéseket, amelyek hozzátartoznak az egyházképünkhöz, és ezt egy fotóval is megtehetjük. A szürke közöny csendje is felfokozódhat, a naplementének van üzenete, a kehelynek meglátjuk a kecsességét, a szemek nagyon beszédesek tudnak lenni, az énekeskönyv zeneisége előjön, a toronysüvegek tagoltsága, a palást esése, a közösség arcvonásai tényleg arcokban rajzolódnak elénk, és a derű is átragadhat ránk” – mondta.

Amatőr és profi fotósok egyaránt jelentkezhettek a pályázatra, korhatárra való tekintet nélkül, az egész Kárpát-medence területéről, így készülve közösen a Magyar Református Egység napjára (2019. május 18.). A pályázatra 190 fotó érkezett be, amelyből 62 képet választott ki a szakmai zsűri - Máthé András fotóművész, Derencsényi István fotográfus, Mikáczó Kamilla tervezőgrafikusa – a kiállításra, ami április 15. és július 15. között tekinthető meg a Debreceni Református Nagytemplom galériájában.


Nagy Zoltán, Burián Norbert és Szőke Anita

Helyezettek:

  1. helyezett Burián Norbert: Hegyi beszéd
  2. helyezett Nagy Zoltán: Merengés
  3. helyezett Ujvári Csaba: Isten háza és a mi házunk

Különdíj - Szőke Anita: Végtelen

Közönségdíj: Ördög Sándor: Naplemente Kolozsváron

További alkotók:

Nemes Zoltán 'mettor', Kereszti Bulcsú Lél, Kovács Panni, Kádár Tamás György, Szolnoki Péter, Bertalan Csaba, Szabó Angéla Magdolna, Szöllősiné Haller Orsolya, Fazakas Géza, Baros Róbert, Sebők Péter, Kiss Ferenc Mátyás, Vidinsky István, Komorné Csernáth Erzsébet, Szolnokiné Markos Ilona, Tóth László Levente, Juhász Levente István, Juhász Csaba, Kántor Hanna, Jacina Mária, Kogyilláné H. Szófia, Demjén Gábor, Vencelné Nagy Judit, Mosoni Martin, Gyarmati Kristóf

Itt megtekinthető az összes kiállított alkotás.

Mi is az a Magyar Református Egység Napja?

„2019. május 18-án ünnepeljük a Magyar Református Egység 10 éves jubileumát Debrecenben abból az alkalomból, hogy 10 éve egyesült újra a Magyar Református Egyház a Kárpát-medencében. A történelmi határok által közel száz éve szétszabdalt egyháztestek istentiszteleti, tanbeli egységét, egyházi közösséggé szerveződését a mai magyar reformátusság is örökségének tekinti – ez fejeződik ki a határokon átívelő testvérgyülekezeti kapcsolatokban, az évente megtartott egységnapokban, egyházi vezetőink rendszeres találkozásaiban és közös szolgálatokban a diakónia és az oktatás terén. Ebből az alkalomból találkozásra hívjuk a Kárpát-medencében, Nyugat-Európában és a tengeren túl élő magyar reformátusokat, hogy együtt ünnepelhessünk. A program minden eleme a közöttünk, Jézus Krisztusban létrejövő egységet szimbolizálja. 14 helyszínen színes, minden korosztályt megszólító rendezvényt szervezünk. A programban fellépő, szereplő résztvevők száma 1000 fő, akik a Kárpát-medence egészéből érkeznek Debrecenbe, saját helyi kultúrájuk, gyülekezeti valóságuk bemutatására – kórusokkal, néptánccsoportokkal, ifjúsági csoportokkal, zenekarokkal. A rendezvényre 10 ezer látogatót várunk” – tájékoztatott Tóth-Mihala Veronika lelkipásztor, a program koordinátora.

Fotók: Lucski Zsófia

A kiállításmegnyitóról az összes fotó itt tekinthető meg.