Rendszerüzenet
2019. április 06.

Nevelés: hittel, szívvel, játékkal, mesével

A református óvodák huszonnyolcadik alkalommal tartották meg Kárpát-medencei szakmai találkozójukat. A két napos tanácskozás a Debreceni Református Kollégium Óvodája és a Református Pedagógiai Intézet közös szervezésében valósult meg április 5-6. között. A rendezvényen több mint 430-an vettek részt 58 intézményből.

„Bizony az Úr ajándéka a gyermek”
(Zsolt 127, 3)


Az ünnepi megnyitónak az Oratórium adott otthont, itt tartotta közösen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, és Feketéné Kavisánszki Györgyi, a Debreceni Református Kollégium Óvodájának vezetője a nyitóáhítatot a Zsolt 127, 3-4. alapján. „Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. / Mint a hős kezében a nyilak, olyanok a serdülő ifjak.”

Feketéné Kavisánszki Györgyi elmondta, hogy a harmadik verset nem hiába választották a konferencia vezérigéjének is, hiszen „ajándék minden ránk bízott gyermek, a családnak, az óvodának, az egyháznak egyaránt” – mondta.

Fekete Károly a negyedik vers magyarázatakor kiemelte, hogy az áldásra nyitott gyermekek és az áldást nyújtók együtt alkothatnak egy közösséget, hiszen áldás együtt menni Jézushoz.

Ezt követően Szontágh Pál, a Református Pedagógiai Intézet igazgatója szólt a jelenlévőkhöz: „az intézetünk idén huszonöt esztendős, de egyik rendezvényünkön sem vettek részt annyian, mint ezen a mostani találkozón. Istennek adjunk hálát ezért” – zárta szavait.

Az ünnepségen énekkel szolgált az DRK Óvodájának énekkara, Kurgyis András vezényletével. 

A két napos konferencián előadásokon, ismertetőkön, műhelymunkákon, fakultatív programokon vehettek részt a jelenlévők, mindeközben pedig lehetőségük nyílt az elmélyülésre, a feltöltődésre és az eszmecserére.

Szöveg és fotó: Szirák Sára