Rendszerüzenet
2018. december 21.

Karácsonyi üzenet

„És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal,
akik dicsérték az Istent, és ezt mondták:
Dicsőség a magasságban Istennek,
 és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.”

(Lk 2,13-14)

alt

Kedves Testvéreim!

Aki tovább lát a karácsonyi külsőségeknél, és látja, hallja az Üdvözítő Krisztust, az folyamatos feladatként fogadja az angyalének kettős üzenetét.

Először is komolyan veszi a felhívást: „Dicsőség a magasságban Istennek!” Ahol Istené a dicsőség, ott senki és semmi, sem hír, sem császár, sem vallási főhatóság nem bír azzal a végső tekintéllyel, amellyel mindenben helyesen dönthetne, mindent tévedhetetlenül magyarázhatna és minden élet felett rendelkezhetne a maga javára. Egyedül csak Isten a végső, az abszolút tekintély, aki előtt meghajlik minden térd.

Ilyen szemlélettel élve nem lehetséges semmilyen vallási, politikai, gazdasági, szellemi és kulturális diktatúra igenlése, amely teljes hatalmi igénnyel akar fellépni, hogy bitorolja Isten tekintélyét, hiszen nincs az életnek olyan területe, amely ne tartozna Istenre és ne állna az Ő fennhatósága alatt. Tegyünk meg mindent azért, hogy messze a karácsonyi időszakon túlra zengjen az angyalének üzenete: „Dicsőség a magasságban Istennek!”

Van azonban egy másik szólama is az angyaléneknek, amit ugyanúgy meg kell hallanunk és meg kell élnünk: „a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” A magyar fordítás jól hallásához kell egy kis segítség: itt nem az emberi jóakaratról van szó, hanem Isten elhatározásáról. Ezért mondjuk inkább így:a földön békesség az isteni jóakarat embereinek. Azaz: Árassz békességet magad körül! Igyekezz megfelelni az Úristen tetszésének. Ehhez munkáld a jóakaratot az emberek között. A karácsonyi örömüzenet arra az útra akar indítani, amely nem áll meg az önszeretetnél, hanem önszeretetünk meghaladására hív! Tegyünk meg mindent azért, hogy messze a karácsonyi időszakon túlra zengjen az angyal­ének másik üzenete is: „a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.”

Az angyalének kettős üzenetére nagy szükségünk lesz 2019-ben is, amikor hálát adunk majd Debrecenben a Magyar Református Egyház egységének tíz évvel ezelőtti kimondásáért.

Imádkozzunk érte és vegyünk részt gyülekezeti tagjainkkal együtt 2019. május 18-án, szombaton az Egységfesztiválon, ahol a Kárpát-medence reformátussága közösen ad hálát Istennek az összetartozás megélésének ajándékáért.

Minden kedves Testvéremnek kegyelemteljes ünnepet és Istentől megáldott, boldog új esztendőt kívánok!

Debrecen, 2018 adventjén

Dr. Fekete Károly
püspök