Rendszerüzenet
2018. november 27.

A szeretet és az összefogás jellemzi a Debreceni Advent ünnepi alkalmait

Az idei Debreceni Advent lelki alkalmairól, jótékonysági akcióiról, a 201 éves debreceni cukrászat évfordulója alkalmából szervezett 201 méter hosszúságú foszlós kalács elkészítésének tervéről tartottak november 26-án a Régi Városházán sajtótájékoztatót.

alt

A sajtótájékoztatón részt vett Papp László Debrecen polgármestere, Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Kocsis Fülöp a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája, Törő András a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki titkára, a Debreceni Evangélikus Egyházközség képviseletében Asztalos Richárd evangélikus igazgató lelkész, Bereczki Lajos a Baptista Teológiai Akadémia rektor-helyettese, Sipos Barnabás a Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parochusa és Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője.

alt

Az idei advent is azt a példamutató egységet, összefogást tükrözi, amely – nemcsak karácsony idején - hanem egész évben jellemző Debrecenre. Az ünnepi, illetve közösségi események során Debrecen, a keresztény felekezetek és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár együttműködnek és együtt dolgoznak.

 alt 

Debrecen városa – történelmi múltjához híven –- évek óta arra törekszik, hogy a kereszt(y)én(y) közösség legnagyobb ünnepeikor (advent, húsvét) olyan alkalmakat szervezzen, ahol a történelmi egyházak, a civil szervezetek és a város lakói közösen ünnepelhetnek. Ennek szellemében évről évre az advent kezdetével a város karácsonyfája mellett, a Nagytemplom előtti téren közös gyertyagyújtásokkal ünnepel Debrecen. Idén négy vasárnapon (december 2., 9., 16., 23.) térjáték, az egyházi és városi vezetők ünnepi gondolatai, gyertyagyújtás és nagytemplomi adventi koncertek várják a közös ünneplésre vágyókat a város főterén. 2018 a családok éve, ezért azt a jelképes utat követhetjük végig a várakozás napjaiban, amelyet több mint 2000 éve a pásztorok jártak végig a csillag feltűnésétől kezdve egészen a gyermek Jézus megszületéséig. Ahogy haladunk a várva várt világosság bibliai útján, úgy fogadjuk be a különböző felekezetek üzeneteit, úgy forr össze több ezer debreceni lelke vasárnaponként és üzeni meg a nagyvilágnak, hogy mindenkinek helye van az adventben.

Debrecen ünnepi fényeit december 2-án, a főtéren az első adventi gyertya meggyújtásakor ragyognak fel.

Fotók: C. Kis Ilona

ADVENTI VASÁRNAPOK

December 2. vasárnap VÁRAKOZÁS – VÁGYAKOZÁS – A CSILLAG

„És lám, a csillag, melyet napkeleten láttak, előttük haladt…” (Mt 2,9)

A közös gyertyagyújtások sora december 2-ával kezdődik. Délelőtt a hortobágyi és Hortobágy „mellyéki” pásztorok érkeznek Debrecenbe, hogy a Kistemplom istentiszteletén pásztortűzről gyújthassák meg az adventi koszorú első gyertyáját, délután a Régi Városháza Angyalligetében is a pásztoradvent lesz Hortobágy Örökös Pásztorainak részvételével. Ennek a napnak a délelőttjén a Ringató Advent országos programsorozat debreceni rendezvénye lesz a Kölcsey Központban, Kecskemét, Szeged, Budapest, Tata és Szombathely mellett Debrecen is helyszíne az „Ezer család énekel a Családok évében” programnak.

9.30-14.00 Kölcsey Központ, Bálterem

RINGATÓ ADVENT Debrecenben – „Ezer család énekel”

9.30 Gyerekek, kutyák, gazdik – ének, mese, játék! Közreműködnek a Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány terápiás kutyái és felvezetőik, énekel és mesél Gáll Viktória Emese.

10.15 Hívogató muzsikaszó, örömzene a Ringató foglalkozásvezetőkkel

10.30 Adventi Ringató – interaktív gyerekkoncert a legkisebbeknek

11.45 a Sebő-együttes adventi koncertje óvodásoknak, kisiskolásoknak

Sebő Ferenc– ének, tekerő, gitár, ütőgardon | Barvich Iván – ének, tárogató, bolgár kaval, pánsíp, furulya, tamburacselló, tamburabrácsa, tapan, ütőhangszerek | Perger László – bolgár tambura, prímtambura, basszprímtambura, 12 húros gitár, basszusgitár | Soós Réka – ének, hegedű | Tímár Sára – ének, ütőhangszerek

A helyszínen ingyenes adventi kézműves foglalkozások és játszóház, valamint a Ringató könyvek kedvezményes karácsonyi vására várja a családokat! A program ingyenes!

10.00 Kistemplom

PÁSZTORADVENT

Debrecenben idén is pásztortűzről gyújtjuk meg az első adventi gyertyát.

15.00 Nagytemplom

a DEBRECENI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK ADVENTNYITÓ ISTENTISZTELETE

igét hirdet Derencsényi István református lelkészi főjegyző

16.00 Régi Városháza

PÁSZTORADVENThortobágyi és Hortobágy „mellyéki” pásztorokkal, közreműködnek a Debreceni Zenede Pendely családjának tagjai

16.45 A pásztortűz lángját a pásztorokkal együtt az énekes hagyományőrzők és a történelmi egyházi felekezetek képviselői viszik a Kossuth térre.

17.00 Kossuth tér

I. GYERTYAGYÚJTÁS a történelmi felekezetek képviselőinek gondolataival

Papp László polgármester adventi gondolatai után a városi díszkivilágítás fényében hangzik el Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyés püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek metropolita és Derencsényi István református lelkészi főjegyző adventi üzenete, majd meggyújtjuk az első gyertyát.

Ünnepi gólyalábas térjáték az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Debreceni Népi Együttes és az Ady Endre Gimnázium diákjainak közreműködésével, vendégünk Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

18.00Nagytemplom

ADVENTI TALÁLKOZÁSOK – ANTONIO VIVALDI: GLÓRIA

Előadják: a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának vonószenekara

               Francesca Provvisionato - mezzoszoprán

               Hruby Edit - szoprán

               Canticum Novum Kamarakórus (karigazgató: Török Ágnes)

               Vezényel: Bolyky Zoltán karmeseter

19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem

ADVENTISSIMO – A DEBRECEN HELYŐRSÉGI ZENEKAR KONCERTJE (TELT HÁZ!)

„Egy lángot adok, ápold, add tovább” Reményik Sándor: Öröktűz

Az advent a várakozás és a felkészülés mellett a hálaadás és a köszönet időszaka is, melynek üzenete: hit, remény, öröm, szeretet. A Debrecen Helyőrségi Zenekar adventi koncertje ezekre az értékekre építi fel műsorát, melyben a hazaszeretet, a honvágy, a család és a szerelem is fontos szerepet kap.

Közreműködők: Piros Ildikó – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész

Erdős Fruzsina, Papp István – ének

Debrecen Helyőrségi Zenekar

Vezényel: Pál István őrnagy, Kovács Róbert százados

December 9. vasárnap PUSZTA – BARLANG – JÁSZOL

„…pólyába takarta és jászolba fektette, mert nem kaptak helyet a szálláson” (Lk 2,7)

16.00 Régi Városháza

BETLEHEMESEK az Angyalligetben

16.45 Régi Városháza – Kossuth tér

ÉNEKES HAGYOMÁNYŐRZŐK vonulása

17.00 Kossuth tér

II. GYERTYAGYÚJTÁS:Adventi gondolatok a város karácsonyfája mellett

Komolay Szabolcs alpolgármester köszöntője, az adventi koszorú második gyertyájának meggyújtása a történelmifelekezetek lelkészeinek áldásával, Asztalos Richárd evangélikus lelkész, Sipos Barnabás ortodox pap adventi gondolatai

Közreműködnek az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház gólyalábasai, a Kuckó Művésztanya jelmezesei, a Szent Háromság Magyar Ortodox Templom Kórusa és aDebreceni Népi Együttes táncosai.

18.00 Nagytemplom

ADVENTI TALÁLKOZÁSOK a Nagytemplomban

18.00 a Piac utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződése

HANUKA ünnepség

December 16. vasárnap ANGYALOK – BÖLCSEK – PÁSZTOROK

„Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön Isten kedveltjeinek.” (Lk 2,14)

10.00-17.00Kölcsey Központ, körfolyosó

GYÉKÉNY – KÉZMŰVES TALÁLKOZÓ ÉS KARÁCSONYI VÁSÁR családi programokkal

Még ma is gyakran hallani azt a kifejezést, hogy „egy gyékényen árul”. Mai értelmében azt jelenti, hogy két vagy több ember egyformán gondolkodik, azonos nézeteket vall, hasonlóan viselkedik. A mondás a vásári életből került a köznyelvbe, az egy gyékényen árulók az egymás mellé helyezett árukkal egymást segítették. Hajdú-Bihar megye kézművesei a kézműves hagyomány éltetése és átmentése érdekében összefogtak és immáron második éve a Kölcsey Központ folyosójának „egy gyékényén” kínálják a karácsonyfa alá szánt kézműves termékeiket.

10.00               Ünnepélyes megnyitó

             Közben a Maróti György Pedagógus Kórus karácsonyi dalokkal köszönt.

10.00-11.00     Készítsd magad az ajándékaid! kézműves foglalkozás gyermekeknek

10.20-10.30     A Debreceni Citerazenekar ajándék összeállítása

11.00                Nagyszalontai betlehemes játék

13.00-14.00     Készítsd magad az ajándékaid! – kézműves foglalkozás gyermekeknek

14.00               Karácsony jő….– a Dilemma Drámaszínpad műsora

14.20               Vendégünk a Mikulás, Kópé és Kaktusz krampusz – versért, dalocskáért ajándék jár

15.00               Nádudvari betlehemes játék

15.30               Járd ki lábam…– a Debreceni Hajdú Táncegyüttes bemutatója, majd táncház

16.00               Készítsd magad az ajándékaid! – ajándékkészítő foglalkozás felnőttek számára

(A felnőtt foglalkozásra regisztráció a nap folyamán, részvételi díj: 700 Ft.)

10.00-16.00 Agóra Planetárium a Bálterem előtt

bejelentkezés a vetítési turnusokra: lorincz.zsuzsa@fonixinfo.hu

Előadások a Bálteremben:

10.30 Pásztorok ege – Gyarmathy István előadása (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság)

A Hortobágyi Nemzeti Park nemzetközileg jegyzett különleges természeti adottságú csillagoségbolt-park, mely Magyarországról elsőként felkerült az UNESCO-ICOMOS-IAU Astronomy and World Heritage listájára. Kulturális csillagászati örökségünk a hortobágyi pásztorkultúrához kötődik, melyhez igyekszünk közelebb kerülni az előadás során.

14.00 Téli madáretetés– Váradi Zoltán (Természettár) előadása

11.00-20.00 Régi Városháza

KOVÁCSOK ADVENTJE, közreműködnek a Hollóének Hungarica Régizene Rend tagjai

16.00 és 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem

„MESSZE ZSONG A HÁLAÉNEK!” – A LAUTITIA KÓRUSCSALÁD ADVENTI KONCERTJE

A nagy érdeklődésre való tekintettel, immár negyedik éve messze zsong a hálaének az adventi várakozás idején. A nemzetközileg elismert Lautitia Kóruscsalád adventi koncertjével szeretne hálát adni mindenkinek, akik kitüntető figyelmükkel megtisztelték, imájukkal és szeretetükkel kísérték koncertjeiket, útjaikat, s lehetővé tették szakmai és lelki élmények, sikerek közös megélését. Olyan eseményt álmodott meg a kórus, ahol mindenki el tudja engedni a „köznapok csip-csup keservét”, és amely megfelelő lelki alapot biztosít „hálát adni a magasság Istenének”.

A Lautitia Kóruscsalád és a Görögkatolikus Egyház a koncertek bevételét Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány Debreceni Mentorházának ajánlja fel.

Közreműködők: Szivárvány Gyermekkar, vezető: Deli Gabriella, Estel Kamarazenekar, vezető: Ifj. Barra Ákos, Karaván Família.

Jegyek: 2 200 Ft, 2 800 Ft, 3 500 Ft

A jegyek megvásárolhatók a Szent Efrém Görögkatolikus Iskolában hétköznapokon 8 és 16 óra között, valamint a Kölcsey Központ jegypénztárában, nyitvatartási időben.

16.45 Régi Városháza – Kossuth tér

ANGYALT VISZÜNK – énekes hagyományőrzők vonulása

17.00 Kossuth tér

III. GYERTYAGYÚJTÁS:Adventi gondolatok a város karácsonyfája mellett

Széles Diána alpolgármester asszony köszöntője, az adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtása a történelmifelekezetek lelkészeinek áldásával, Tóth Sándor baptista és Püski Lajos református lelkipásztoradventi gondolatai

Közreműködnek az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház gólyalábasai, a Kuckó Művésztanya jelmezesei, a Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes táncosai.

18.00 ADVENTI TALÁLKOZÁSOK a Nagytemplomban

December 23. vasárnap MEGTESTESÜLÉS – EMBERRÉ LETT – ISTENGYERMEK

„…ma született az Üdvözítő Dávid városában. Ő a Messiás és az Úr. Ez a jele: kisdedet találtok pólyába takarva és jászolba fektetve.” (Lk 2.11-12)

16.00 Régi Városháza

LÁNGOKRÓL

16.45 Régi Városháza – Kossuth tér

ÉNEKES HAGYOMÁNYŐRZŐK vonulása

17.00 Kossuth tér

IV. GYERTYAGYÚJTÁS:Adventi gondolatok a város karácsonyfája mellett

Barcsa Lajos alpolgármester köszöntője, az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtása a történelmifelekezetek lelkészeinek áldásával, és Tóth László római katolikus plébános, Vad Zsigmond református esperes és Kapin István görökgkatolikus parókus adventi gondolatai

Közreműködnek az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház gólyalábasai, a Kuckó Művésztanya jelmezesei, a Debreceni Népi Együttes táncosai és az Ady Endre Gimnázium diákjai.

A betlehemi lángot idén is a cserkészek közössége hozza közénk. Erről a lángról gyújtott mécsesek osztása és a kántálás zárja a nagy közösségben megélhető alkalmak sorát.

ANGYALLIGET – NYITOTT VÁROSHÁZA | KARÁCSONYFÁK ERDEJE | DEBRECEN SZÍVE | KALÁCSKOSZORÚK – 201 ÉVES A DEBRECENI CUKRÁSZAT | DEBRECEN BEJGLIJE | DEBRECEN SZÍVE | GALIBÁSOK ADVENTI KALENDÁRIUMA |

A november 24-én megnyílt vásárban már felkereshető a Debreceni Mézeskalács Háza és a Debreceni Cukrászok Háza. Ez a Régi Városháza előtt álló két „édes házikó” mutatja az utat a december 1-jén nyíló Angyalliget felé, ahol a Galiba Gyermekfesztivál csoportjainak kiskarácsonyfái mellett Debrecen településrészeinek nagykarácsonyfái is láthatók lesznek, melyeken egy-egy jellegzetesség emlékeztet az adott körzetre.

Eredetileg november 28-ig várják a szervezők a felajánlásokat a Küldj egy angyalt!-felhívásra, de a később érkezőket is igyekeznek elhelyezni az Angyalliget seregébe.

Küldj egy angyalt!

Az Angyalliget Alapítvány és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös felhívása

Az udvarban nemezből, textilből, csuhéból, fűzvesszőből készült angyalkar várja a látogatókat. Aki indíttatást érez arra, hogy a saját angyalát – magánszemélyként vagy csoportként – az angyalok seregébe küldje, megteheti, ha eljuttatja az alkotást/alkotásokat a Kölcsey Központba november 28-ig, majd folyamatosan december 16-ig. Kérjük, hogy készítőként nevét és elérhetőségét is csatolja, hogy hálánkat kifejezhessük. További információ: www.fonixinfo.hu, lorincz.zsuzsa@fonixinfo.hu, 70-9339918

December 1. szombat Régi Városháza


NYÍLIK AZ ANGYALLIGET

15.00 KALENDÁRIUMAVATÓ a galibás kiscsoportokkal

Házigazda Fazekas László

A kalendáriumot a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium művész tanárainak és diákjainak köszönjük. Ők vállalták a Mikulás-ház és a Vili-vonat bakterházának öltöztetését is.

A várakozás napjaiban az adventi kalendárium segít eligazodni, amelynek „fiókjaiba" a gyerekeknek szánt ajándékokról a Continental és a Főnix Rendezvényszervező gondoskodott.

A kalendáriumavatón a galibás óvodás csoportokat köszöntjük.

15.30GALIBÁS KISKARÁCSONYFÁK KÖZÖS DÍSZÍTÉSE

A Galiba Gyermekfesztivál szervezői nyáron felvonulásra hívogatják az óvodákat, iskolákat, művészeti csoportokat, egyesületeket, télen pedig a galibás kiskarácsonyfák mutatják az összetartozást. Idén a csoportok angyaldíszekkel érkeznek.

Angyalkert Óvoda | Karácsony György Utcai Óvoda | Kemény Zsigmond Utcai Óvoda | Közép Utcai Óvoda | Simonyi Úti Óvoda | Sípos Utcai Óvoda | Százszorszép Óvoda | Thaly Kálmán Utcai Óvoda | Debreceni Benedek Elek Általános Iskola | Debreceni Bolyai János Általános Iskola és AMI | Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola | Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola | Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI | Epreskerti Általános Iskola | Szoboszlói Úti Általános Iskola és a Szacsvay Imre Általános Iskola | Roma Láng Egyesület – Ekhós Rajkók | Debreceni Népi Együttes Kisprücsök csoportja | Színpadvilág Tanoda Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület | Happy Time Tánc Egyesület | Jégkarc Egyesület | Lesz Dance Tánc és Sport Egyesület | Reménysugár Gyermekotthon | Egyenlő Esély Egyesület | Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány | Csodakutya Alapítvány | Dorkász Szolgálat Alapítvány | Otthon Segítünk Alapítvány | DVSE– Debreceni Vízilabda Sportegyesület | Rubin Sárkány Játszóház

16.00 HÁNY MÉTER A SZERETET? — KALÁCSOS DÉLUTÁN

A debreceni cukrászok összefogásával készült el tavaly Debrecen bejglije. A Debreceni Cukrászok Házában idén is kínálják a közkedvelt bejglit, a 201 éves születésnapot pedig 201 méter foszlós kalács kínálásával ünneplik. A kalácskoszorúk készítését a Gara, az Ibolya, a Kis-Vvirág, a Mandula, a Mignon és a Szőke cukrászda vállalta.

Jantyik Zsolt énekli az alkalom címadó dalát.

Megtaláljuk idén is „Debrecen Szívét”, a mézeskalácsszívekből formált óriási mézeskalácsszívet, melyet a debreceni mézeskalácsosság történetében fontos szerepet játszó Radics család ajánlott fel.

Nyitva tartás: december 1-23. | 16.00-20.00 / hétvégén 9.00-21.00

ADVENTI SZÍNPAD A KOSSUTH TÉREN

December 1. szombat


17.00 MAGYAR FIÚK A NAGYVILÁGBÓL: Pálinka Republik-koncert

Argentína, Kolumbia, Venezuela, Peru; Ausztrália, Magyarország egy színpadon

Lajtaváry Márton, a zenekar vezetője Buenos Aires-ből látogatott haza ősei földjére, aztán itt is maradt, maga köré gyűjtötte a hasonlóan hazalátogatókat, s a zenekar a különös zamatú dél-amerikai muzsikával négy éve ajándékozza meg a magyar közönséget.A zenekar további tagjai: Guillermo Macsotay, Andras Theboi Peterdi, Kalmár Ádám, Sólyom Koltay Krisztián

december 7. péntek


17.00 a XXVIII. NEMZETKÖZI BETLEHEMES TALÁLKOZÓ ünnepélyes megnyitója

Betlehemes csoportok bemutatói

A Szellemi Kulturális Örökség Jó Gyakorlatok Nemzeti nyilvántartására 2015-ben felvett debreceni Találkozóra a betlehemes közösségek a Kárpát-medence minden szegletéből, Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és a Partiumból, valamint természetesen az anyaországból érkeznek, hogy megosszák velünk a karácsonyi születés örömhírét. A betlehemes találkozók Debrecen közösségi művelődésében igen fontos szerepet töltenek be, hiszen a központi rendezvénnyel párhuzamosan több mint húsz debreceni külső helyszínen és néhány Debrecen környéki településen lépnek fel a játszók, általuk évente közel 10 000 ember kerül közvetlen kapcsolatba e szakrális szokáshagyománnyal.

18.00 muzsikál a Flaska Banda

December 8. szombat


16.00 BETLEHEMES CSOPORTOK bemutatói

9.00–20.00 a DMKBelvárosi Közösségi Házában mutatkoznak be a betlehemes csoportok, záróünnepség szintén ott 21 órától: Molnár Miklós, Mester László és Pénzes Géza muzsikál,Bárdosi Ildikó énekel

December 14. péntek


17.00 a Debrecen-Szabadságtelep Református Egyházközség KÁLVIN JÁNOS VEGYESKARa

Az öt éve alapított kórus közismert karácsonyi énekeket ad elő. Kórusvezető: Papp Ágoston

17.30 ADYSOK karácsonyi összeállítása

Az Ady Endre Gimnázium diákjai évről évre visszatérnek összeállításukkal az Adventi Színpadra. Művészeti vezető: Várhalmi Ilona

December 15. szombat


17.00 HANGÁCSI MÁRTON-koncert

Énekes-dalszerző. Néhány zenekaros és utcazenészként eltöltött év után ma már szólóban játszik. A dalok modern átgondolása és gazdagabb hangszerelése által koncertjei túlmutatnak a megszokott, egyszemélyes, akusztikus előadásokon. Koncertjein, lazán és könnyedén viszi magával a közönséget és mindenkinek ad abból az örömből és életigenlésből, ami őt és a zenéjét jellemzi. Idén májusban jelent meg első nagylemeze My True Fairy Tale címmel.

December 19. szerda


16.00 Debreceni Deák Ferenc Tehetségfejlesztő Középiskolai Szakkollégium

A debreceni középiskolák diákjai ajándék összeállításukkal a Debreceni Karitatív Testület adománygyűjtő munkáját segítik.

December 20. csütörtök


16.00 SZÉKELYHÍD DEBRECENBEN: Katolikus kórus és Búzavirág Népdalkör

A határ túloldaláról, a Debrecentől 150 kilométerre fekvő településről minden évben ellátogatnak hozzánk Székelyhíd énekesei.

17.30 az Új Remény Baptista Gyülekezet zenekara

A zenekar évről évre a baptisták képviseletében a Debreceni Karitatív Testület adománygyűjtő munkájára is felhívja a figyelmet. A gyülekezet önkéntesei színpadon és az Add tovább!-házikóban is megtalálhatók ezen a napon.

December 21. péntek


16.00 a DIMITRIFJAK azaz a létavértesi színjátszók játéka

17 .00 a SZABADKERESZTÉNY GYÜLEKEZET ZENEKARA

A koncerten modern karácsonyi dalokat hallhatunk. Zenekarvezető: Tóth Ákos

December 22. szombat


16.00 ROCKSULI DEBRECEN

Diákok és tanárok közös adventi összeállítása.

17.00 „KELTA ADVENT”- M.É.Z. KONCERT

A M.É.Z. együttes adventi koncertjén főként ír-skót-angol karácsonyi dalokat hallhatunk, de  megidézik a Jethro Tull és a Yes együttest is. Az ünnepi programon kuriózum, hogy a református énekeskönyvből is játszanak dalokat, pl a 338. éneket, amely ír népdalra kapott magyar szöveget.

ADVENTI FILMES ALKALMAK AZ APOLLÓ MOZIBAN

Adventi filmes délután az Apolló moziban

December 1. szombat 16.00

Bosszúállók: Végtelen háború| Avengers: Infinity War

amerikai akciófilm, 149 perc, 2018. 16+

Házigazda a Hajdúbagosi és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség.

A film megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött (adventifilm@fonixinfo.hu).

Adventi filmes családi délelőtt az Apolló moziban

December 8. szombat 10.00

A csillag– az első karácsony története| The Star

amerikai rajzfilm, 86 perc, 2017. 6+

A rajzfilm története szerint egy apró, ám bátor szamár és kedves kis barátai Jézus megszületése idején hősökké válnak.

Házigazda a Debreceni Evangélikus Egyházközség, telt ház, erre az időpontra nem lehet már jelentkezni.

Adventi filmes délután az Apolló moziban

December 8. szombat 16.00

Dal Marionnak| Song for Marion

angol vígjáték, 93 perc, 2012. 12+

Házigazda az Új Remény Baptista Gyülekezet

A film megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött (adventifilm@fonixinfo.hu).

Adventi filmes családi délelőtt az Apolló moziban

December 15. szombat 10.00

A csillag– az első karácsony története| The Star

amerikai rajzfilm, 86 perc, 2017. 6+

Akik december 8-ára már nem tudtak bejelentkezni, átjelentkezhetnek erre az időpontra (adventifilm@fonixinfo.hu).

Adventi filmes délután az Apolló moziban

December 15. szombat 16.00

Pál, Krisztus apostola| Paul, Apostle of Christ

amerikai filmdráma, 2018 12+

Házigazda a Szent Anna Székesegyház és Főplébánia

A film megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött (adventifilm@fonixinfo.hu).

ÚTJAINK

Tavaly indult az a beszélgetéssorozat, melynek emlékezetes alkalma volt egy szíriai és egy genfi útról szóló beszámoló. Az utazásokra fókuszálások folytatódnak, a cím tág teret ad útjaink értelmezésére.

December 7. péntek

Kölcsey Központ, Bálterem

18.00 ÚTJAINK: Merre tovább, ifjúság? – beszámoló a római ifjúsági szinódusról

Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök és Kocsis Fülöpgörögkatolikus érsek-metropolita, a beszélgetést vezeti Törő András püspöki titkár, egyetemi lelkész

December 10. hétfő

Kölcsey Központ, Táncterem

19.00 ÚTJAINK: Adventi meditáció Taizé-énekekkel – házigazda a Szent László Domonkos Plébánia Taizé-csoportja

December 14. péntek

Apolló mozi

18.00 ÚTJAINK – MOZI: Újra Szíriában Kocsis Fülöpgörögkatolikus érsek-metropolita filmes beszámolója

December 18. kedd

Kölcsey Központ, Bálterem

18.00 ÚTJAINK: Keresztyénség Dél-Koreában– pódiumbeszélgetés

Dr. Fekete Károly református püspök, egyetemi tanár, Vad Zsigmond református esperes, Dr. Kovács Ábrahám egyetemi docens, a beszélgetést vezeti Dr. Gonda László református lelkész, egyetemi docens

TOVÁBBI PROGRAMOK A KÖLCSEY KÖZPONTBAN

A december 2-i Ringató Advent, a december 16-i Lautitia-koncert és Gyékény a vasárnapi programok között olvasható.

December 1. szombat 19.00

Kölcsey Központ, Nagyterem

BUDAPEST BÁR-KONCERT

A Budapest Bárt nem lehet nem szeretni: el kell jönni a koncertre, hátradőlni, bulizni, élvezni a zenét és a jobbnál jobb számokat! El lehet hozni a nagyit, az unokát, a barátnőket – garantáltan mindenki jól fogja magát érezni. A zenekar már 10 éve játssza sajátos és merész feldolgozásait, válogat a csodálatos dalkincsből, amit a magyar zeneirodalom ránk hagyott. Sőt, ők is hozzátesznek ehhez az örökséghez: legújabb lemezeiken egyre több saját szám is szerepel. A koncerteken immár 10 album anyagából válogat a rendkívül sokszínű zenekar. A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a Farkas Róbert vezette nagyszerű Budapest Bár zenekar Behumi Dórival, Frenkkel, Keleti Andrással, Kollár-Klemencz Lászlóval és Szűcs Krisztiánnal érkezik.

A Budapest Bár cikázik a zenei stílusok között és kiszakít a mindennapokból

Örömzene nyitott füleknek!

Énekesek: Behumi DóriFrenkKeleti AndrásKollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián

December 10. hétfő 14.00 és 18.00

Kölcsey Központ, Nagyterem

VACKOR KARÁCSONYA – gyermek táncjáték egy felvonásban

Az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat nagy sikerű családi előadása a MÜPA Fesztivál Színházából, a Vuk és az Elvarázsolt kastély alkotóitól!

Puha, fehér hótakaró borította be az erdőt, s a békésen szállingózó hópelyhek tánca közben az állatok izgatottan készülődnek a karácsonyra. Mindezalatt – a mackók szokásához híven – Vackor is a téli álomra készülődik, ám mikor bebújik az ágyba, egy gyönyörűen tündöklő csillagra lesz figyelmes, mily ragyogót még sohasem látott. Vackor elindul hát, hogy megkeresse, és megszerezze magának. Útja során találkozik régi barátaival, akikkel izgalmas kalandokba keveredik, mígnem a kerek erdő bebarangolása után, karácsony estéjén ismét otthon találja magát. A kismackó csalódottan, üres kézzel lép be a házba, de amikor meglátja szülei örömtől csillogó szemét, furcsán bizsergő érzésre lesz figyelmes, mely beragyogja a szívét. Vackor rájön, hogy a csillag, melyet oly nagyon keresett mindig is ott volt vele, mert az nem más, mint családja szeretete.

Előadja: az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat és meghívott vendégei | A szöveget Kormos István meséje alapján szerkesztette: Balkányi Kitty | Zene: Gergely Attila, montázs | Főcímdal: Balássy Betty, Varga Feri | Díszlet- és jelmezterv: Iványi Árpád | Fényterv: Fejes Ádám | Koreográfus asszisztens: Balkányi Kitty | Koreográfus: Fodor Zoltán

Az egyrészes előadás hossza: 50 perc| Ajánlott életkor: 4-99

Az előadás az NKA, az EMMI, valamint az Előadó- és Alkotóművészetért Alapítvány támogatásával jött létre.

Jegyek: 2 000 Ft  |  További előadásképek és videó: www.fonixinfo.hu

December 11. kedd 19.00

Kölcsey Központ, Bálterem

SECOND LIFE, avagy Kétéletem

Az Orlai Produkciós Iroda bravúrprodukciója Kovács Patrícia, Mészáros Máté és a Junior Prima-díjas Ötvös András főszereplésével!

A whiskey gyáros Mészáros Máté megismerkedik Ötvös Andrással, aki mentős lett, és elbeszélgetnek arról, mi lett volna, ha színészek lennének. Ismernék-e Kovács Patríciát?

Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

 „A színdarab sava-borsát az adja, hogy a színészek… önmagukat alakítják, illetve egymás életének mellékszereplőit is eljátszva keresik a válaszokat az élet kérdéseire. A darab roppant pörgős, vicces, elgondolkodtató, olykor egészen drámai előadás.” – Révy Orsolya, kultura.hu

Szereplők: Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Mészáros Máté, Ötvös András, Schruff Milán

Rendező: Dömötör András | Producer: Orlai Tibor

Jegyek: 4 900 Ft

Az előadás hossza: 100 perc, szünet nélkül

December 11. kedd – 2019. január 13. vasárnap

Kölcsey Központ, Bényi Árpád-terem

ATLANTISZ – Apáti-Tóth Sándor fotóművész kiállítása

Az ünnepre… „Hatalmas, őszinte hittel indultam fotográfusi pályámon; láttam a világ tisztátalanságát, az emberek gyarlóságát és ostobaságát, s meg akartam változtatni őket. Ideáimat fel nem adva utam későbbi szakaszaiban beértem azzal, hogy képeimet felmutatva megadjam azok nézőinek a töprengés lehetőségét.

Atlantisz. Elsüllyedt, mesés, kincses világ. Túl földi életem nagyobbik felén, elmerülő emlékeim ellenállhatatlanul kívánkoztak ki belőlem, s álltak össze e ciklussá. Megváltoztatni, netán jobbá tenni senkit nem akarnak ezek a képek. Legfeljebb egy kis szomorúságot, fájdalmat hagynak bennünk, hogy valamikor mindannyiunknak el kell hagyni Atlantiszt. Amíg lehet, gyönyörködjünk abban, hogy bent vagyunk.” Apáti-Tóth Sándor

A kiállítás ingyenesen látogatható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében, naponta 9:30-18 óráig, esti rendezvények esetén 19 óráig.

December 22. szombat 17.00

Kölcsey Központ, Nagyterem

KARÁCSONYI VALCEREMÓNIA

A Valcer Táncstúdió karácsonyi gálaműsora, az idén is - immár 28 éve - hagyományosan az ünnepvárás jegyében zajlik. A Valcercsalád népes tábora mellett a táncszerető közönség érdeklődésére is számot tartó karácsonyi gálaműsor színes programot és számtalan meglepetést tartogat. Az év vége mindig a számvetés időszaka, így műsorunkban is felelevenítjük az év jelentősebb valceres eseményeit. Az ünnepi műsorban a versenytáncosok káprázatos standard, latin és showtáncokat mutatnak be, a formációs táncosok és a mazsorettek a karneváli táncaikból is ízelítőt adnak. A kétórás program igazi karácsonyi táncos-ajándékkosár lesz az érdeklődőknek.

„Ha a táncunkat nézed, a szívünk szavait hallod”

Jegyek: 2 500 Ft

TÖRTÉNELMI EGYHÁZAK ADVENTI PROGRAMJAI

NAGYTEMPLOMI ADVENTI ALKALMAK

Idén is sztárfellépők örvendeztetik meg zenéjükkel a debreceni közönséget az adventi időszakban! A jegyek már megvásárolhatóak a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban, Kölcsey Központ Debrecenben, a Napló Székházban, a Fórum Bevásárlóközpont Camel Márkaboltjában, valamint online a www.gag.jegy.hu oldalon. Várjuk Önöket sok szeretettel!

December 3. 19.00LAJKÓ FÉLIX adventi koncertje

December 10. 19.00KÖKÉNY ATTILA Karácsonyi dalok lemezbemutató koncertje

December 17. 19.00WOLF KATI - Chorus koncert

Egyéb programok:

December 2. 18.00ADVENTI TALÁLKOZÁSOK

December 12. 17.00– a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola karácsonyi hangversenye a Nagytemplomban

December 13.14.00 – a Magyar Református Szeretetszolgálat Nevelőszülői Hálózatának alkalma - Nyilas Misi Pakkok átadása a gyermekek számára a Nagytemplomban

December 15. 18.00a Rotary Klub Jótékonysági hangversenye a Nagytemplomban

KISTEMPLOMI ADVENT

December 1. 18.00

JOHANN SEBASTIAN BACH ADVENTJE – Dr. Karasszon Dezső előadása

bérlet-és jegyinformáció: kistemplom.hu

December 9. 18.00

RÁKÁSZ GERGELY ORGONAKONCERTJE

December 15. szombat 18.00

KORÁL-MISE JOHANN SEBASTIAN BACH KORÁLFELDOLGOZÁSAIBÓL

Vox Antiqua kamarakórus; Sárosi Dániel orgona, vezényel Dr. Kiss Csaba Márton

bérlet-és jegyinformáció: kistemplom.hu

December 22. szombat 18.00

KARÁCSONYI KONCERT– Debreceni Zenede és a Zeneművészeti Kar művésztanárai

bérlet-és jegyinformáció: kistemplom.hu

SZENT ANNA-SZÉKESEGYHÁZ ÉS FŐPLÉÉBÁNIA

December 8. szombat 18.00

HÁLAADÓ SZENTMISE az elkészült orgona átadásának 25 évfordulóján; a Szent László Kórus énekli Kodály Missa brevis-ét

19.00 a SOL ORIENS Kórus adventi koncertje. Belépés díjtalan.