Rendszerüzenet
2018. november 25.

Az elődök emlékezete

2018. 10. 28-án a Nyíradonyi Református Egyházközség Ünnepi Istentiszteleten állított kopjafát, Nagytiszteletű Hetey Sándor gyülekezetalapító lelkipásztorának emlékére, aki 1932 júl. 1-től 1937. ápr. 4-ig segédlelkésze, majd 1937 ápr. 4-től 1950 máj. 29-ig választott lelkésze volt a gyülekezetnek.

Ahhoz, hogy gyülekezetünk minél szélesebb körben tudja megszólítani a körülötte élő csoportokat, elengedhetetlen az identitás és a hovatartozás kiemelése és hangsúlyozása, különös tekintettel a múlt ápolására és mai újraértelmezésére.

Az istentisztelet Szabadi Árpád Hajdúvidéki Esperes igei szolgálatával és bátorításával kezdődött Józsué könyve 5. részének válogatott versei alapján. Az egyházmegye vezető lelkésze kiemelt, hogy bármilyen akadályok is tornyosulnak az ember előtt, Urunk segítségére minden körülmények között számíthatunk. Így volt ez a 30-40-50-es években, valamint így igaz ma is.

Az igei útmutatás után emlékeztünk a Reformáció 501. évfordulójára. Erdélyi Márta Sesztina Jenő-díjas versmondó és Farkas Valéria Kiemelt Arany minősítésű népdalénekes műsorát hallgathattuk meg az emléknap kapcsán.

Szajbert Ákos Dél-Nyírség Erdőspuszták LEADER Egyesület programkoordinátorának EFOP 1.3.7-17. pályázati tájékoztatóját meghallgatva, Pócsi Zsolt, az egyházközség történetét gondozó és feldolgozó testvérünk előadására figyelhettünk, Hetey Sándor élete és munkássága témájában. Megtudtuk, hogy milyen karizmatikus vezető, éles eszű szervező és irányító lelkész volt, akinek munkásságát és hagyatékát Isten különös ajándékokkal áldotta meg közösségünkben. Az egykori lelkész ma is ható üzenete így hangzik: „Ismeretlen utódok! Kik az általunk megalapított anyaszentegyháznak lesztek gyermekei... legyetek megáldva minden törekvéseitekben! Mi csak a fundamentumot raktuk le, a fal és tető építése tirátok vár. Ti többet tegyetek egyházunkért, mint mi: ma élők!”

Hetey Sándor szolgálati ideje alatt kialakul a gyülekezet mai missziói képe. „Vasárnaponként istentisztelet van a községben, és ugyanakkor valamelyik tanyán is a környéken. Folynak a vallásórák, és van olyan segédlelkész, aki teljes óraszámmal végzi a vallásoktatást. Szükséges volt a tanyavilággal való kapcsolat mélyítésére és a tanyák népének felkarolása. Erre szolgáltak a leginkább télen tartott tanyai házi istentiszteletek, amelyek már többé kevésbé felölelték az egész tanyavilágot. Kialakultak a szeretetvendégségek, teaesték. Iskolás gyerekek szép vallásos színdarabokat tanultak meg, és mutattak be. Lányok és fiatalasszony hímeztek, varrogattak. Folyt a munka, teltek a napok…” (Pócsi Zsolt, Fehér Ákos Egyháztörténete nyomán)

A gyülekezet alapító lelkipásztor egyéni életútja, megértett „felülről” vezérelt életének példája segít ma is fiatal és idős embernek egyaránt, hogy saját életútját sikeresebbé és boldogabbá tehesse az előbbi példán tájékozódva. Mind a közösségi szerepvállalásban mind pedig a felelősség vállalás terén motiváló és ösztönző számunkra, hogy 80 év távlatából megelevenedik és mai formát ölt a múlt, általunk. A lelkipásztor hagyatéka segítséget nyújt a társadalmi feladatainkban való hosszú távú előretekintésben és jövőképünk formálásában.

      

Az istentisztelet után, a kopjafa leleplezését követően koszorúzásra került sor. Nyíradony város vezetősége nevében Kondásné Erdei Mária polgármester és Sztancs Tibor alpolgármester, az Egyházközség elnöksége képviseletében Suszter Szabolcs lelkipásztor és Karsai Mihály gondnok, a Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Egyesület vezetése nevében Tasi Sándor elnök és a térség Országgyűlési képviselője Tasó László helyezte el az emlékezés virágait. Képviselő Úr köszöntőjében kiemelte, hogy a reformátusságnak milyen fontos szerepe van a közösség megtartásában, hitbeli vezetésében és a kulturális környezet alakításában, helyben és országszerte egyaránt.

Az Ünnepi Istentisztelet után szeretetvendégség várta a vendégeket és az ünneplő testvéreket. Gyülekezetünk olyan aktív közösség, amely érzi és tudatában vannak annak, hogy a szolgálati területükön élők felé felelősséggel tartozik. Igyekszünk a ránk bízottak aktivitását és közösségünkbe való bevonását növelni. Hisszük hogy mai munkánk és szolgálatunk nem hiábavaló az Úrban.

S.D.G.

Suszter Szabolcs lelkipásztor