Rendszerüzenet
2018. október 30.

XXX. Reformáció – bizonyosság a létjogosultságra

2018. október 28-án vasárnap, immáron harmincadik alkalommal rendezték meg a Reformáció Emléknapot Mátészalkán. Az ünnepség fő momentumai a mátészalkai Kálvin-szobor koszorúzása, az ünnepi istentiszteletet, a Milotai Nyilas István díjátadása, majd  Bognár Szilvia népdalénekes és Kónya István lantművész koncertje volt.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület, a Szatmári Református Egyházmegye, Mátészalka Város Önkormányzata, a Mátészalka Kertvárosi Református Egyházközség és a Mátészalka Kossuth téri Református Egyházközség meghívására közel ötszázan érkeztek az ünnepségre.

alt

Lelkekbe fényt hozó megújulás

Hanusi Péter, Mátészalka Város polgármestere, a Kálvin-szobornál elmondott köszöntőjében rámutatott, hogy a reformáció a 16. században és a „jelenben is ugyanolyan fényt hoz az emberi lelkekbe”, mint megújító tényező.

Kovács Sándor, országgyűlési képviselő kiemelte az immár 501 éves a reformáció ma napig tartó fontosságát. Kötelességünk megreformálni társadalmunkat, önmagunkat, hogy visszatérhessünk arra az útra, amely régen is és ma is megalapozta a nemzetünk hitét és kultúráját.

A megemlékezés és a kulturális műsor a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ színháztermében folytatódott.

 alt 

Fülöp István, a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke beszédében hangsúlyozta: az 1988-ban elkezdett egyházi és városi reformáció megemlékezés kiállta a próbát, hiszen 30 év már „bizonyosság a létjogosultságra”.

Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese köszöntő mondataiban Isten iránti hálával köszönte meg, hogy részese lehet ennek a kerek évfordulónak, mind a szatmári gyülekezetekkel, mind pedig az esten megjelent vendégekkel.

Dr. Fekete Károly Igeszolgálatában a 126. Zsoltárból emelte ki: „Mikor jóra fordította Sion sorsát az ÚR, olyanok voltunk, mint az álmodók. Akkor megtelt a szánk nevetéssel, és örömkiáltás volt nyelvünkön. Ezt mondták akkor a népek: Hatalmas dolgot tett ezekkel az ÚR! Akkor megtelt a szánk nevetéssel, és örömkiáltás volt nyelvünkön. Ezt mondták akkor a népek: Hatalmas dolgot tett ezekkel az ÚR!” – hangoztatta. Hálát adott az egyesület által elvégzett munkáért és a szatmári reformátusok hitet és keresztyén kultúrát megtartó munkásságáért.

Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója, presbiterként szólt a nagyszámú ünneplő közösséghez. Úgy fogalmazott, hogy „a reformáció nem csak emlék, hanem családot, közösséget, társadalmat formáló mai valóság.

 alt 

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület kezdeményezésére, a Szatmári Református Egyházmegye, és az egyesület Milotai Nyilas István református püspök tiszteletére alapított díjat 2018 októberében Főtiszteletű dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kapta.

A díjat évente két alkalommal ítélik oda, azoknak a lelkészi és világi személyeknek, akik maradandót tettek a szatmári reformátusságért és annak megmaradásáért, valamint az egyesület céljainak gyarapításáért. A díjat, ami egy Bíró Lajos szobrászművész által tervezett emlékplakett, Kovács Lajos, Nagyecsed polgármestere, Szalay Kont esperes, valamint Fülöp István, az egyesület elnöke adták át.

Az ünnepség zárásaként, Bognár Szilvia népdalénekes, valamint Kónya István lantművész, „Rutafának sok szép ága” című koncertsorozatának részeként adtak nagysikerű, lelket melengető zenei előadást.

Beszámoló: Balkánszky Viktor – egyesületi munkatárs

Fotó: Barcza János

A teljes galéria itt érhető el.