Rendszerüzenet
2018. október 30.

Rendhagyó időpont, rendhagyó istentiszteleti alkalom

2018. szeptember 3-án jelképesen kitárta kapuját az Ibrányi Református Általános Iskola és Óvoda az intézmény első osztályos tanulói számára. A felmenő rendszerű oktatás feltételeinek támogatásához Ibrány Város Önkormányzata rendelkezésre bocsátotta az egyik használaton kívüli épületét – a Kastélyt –, melyben 3 tanterem kialakításának biztosításával segíti a református oktatás-nevelés alapjait. A hosszabb távú tervezéshez pedig átadta a város egyik óvodájának fenntartási jogát is.

 

Így a tanév kezdetén az óvoda 3 csoportjában 86 kisgyermek neveléséről, míg az általános iskola 1. osztályában 24 kisdiák oktatásáról gondoskodhat gyülekezetünk.

2018. október 20-án, egy nem szokványos – szombat délelőtti – időpontban tartottuk az Ibrányi Református Általános Iskola és Óvoda szolgálatáért ünnepi hálaadó istentiszteletünket, melyen megtisztelt bennünket jelenlétével és igei szolgálatával dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese is.


alt

Az ünnepi igehirdetés alapját a zsoltáros bizonyságtétele adta: „a gyermek Isten ajándéka”, azaz az isteni áldások hírhozója, akiben Isten hozzánk lehajló jóságát szemlélhetjük. Az áldás pedig nemessé teszi a lelket, ezért szükséges a lélek Isten szerinti odahajlása, hogy tudjuk cselekedni azt, ami az Ő jó tetszésére van. „Hisszük, hogy az ibrányi új óvoda és iskola így fogja betölteni a léleknemesítés áldásos szolgálatát” – fogalmazta meg püspök úr.

 alt 

Az igei szolgálat után az Ibrányi Református Egyházközség Laudamus kórusa által előadott művek buzdítottak hálaadásra.

Az istentiszteleten került sor az 1. osztályosok, valamint az intézmény alkalmazotti közösségének fogadalomtételére is. A templom falai között megható pillanatoknak lehettünk részesei, amikor a kisdiákok kezüket szívükre helyezve mondák el fogadalmukat. Ezután megkapták az iskola emblémájával kihímzett sálat és nyakkendőt, melyet büszkén viselve adták elő műsorukat. Az alkalmazottak fogadalomtételének fényét Esperes úr köszöntő gondolatai és áldásmondása, valamint Püspök úr személyes ajándéka emelte.

 alt 

alt

Ezek után előbb Szűcs Sándor, az Ibrányi Járási Hivatal vezetője, majd Berencsi Béla Ibrány Város polgármestere köszöntötte és méltatta az ünnepi alkalmat. Az ünnepi istentisztelet követő szeretetvendégségen pedig kötetlenül beszélgethettünk tovább a múlt emlékeiről, valamint a reményteljes jövő lehetőségeiről.

Soli Deo Gloria – Egyedül Istené a dicsőség

 alt 

Ünnepi köszöntő

– elhangzott a 2018. október 20-i hálaadó istentiszteleten –

Kedves Vendégeink!

Az Ibrányi Református Egyházközség lelkipásztoraként szeretettel köszöntök minden kedves megjelentet az Ibrányi Református Általános Iskola és Óvoda szolgálatáért tartó ünnepi hálaadó istentiszteletünkön!

Talán furcsának tűnhet az alkalom jellege, hiszen az intézmény működését még csak alig néhány hete, 2018. szeptember elején kezdte. Hálaadásra pedig a mi emberi gondolatunkban elsősorban akkor kerül sor, amikor már előbb történik meg az, ami a hála adására indítja az embert; legyen az elvégzett feladat, megújult épület, megszépült környezet. Vagyis amikor a végére érünk a tennivalónak.

Mi most mégis hálát adni vagyunk együtt! Egyszerűen azért, mert nem tehetünk mást akkor, amikor a mindenható Úr szándéka az emberi szívekben elkezd munkálkodni, és megszólítja a családokat, mély gondolatokkal ajándékozza meg a jövőről felelősséget vállaló vezetőket, és erősíti a gyülekezethez tartozókat vagy tartozni kívánókat abban, hogy a felnövekedő generációk számára a lelki élet gazdagító ajándékát képesek legyenek hordozni a mindennapok során. Hogy így lássunk az Istentől kapott munkához!

Amikor 1948. június 16-án az akkori Országgyűlés elfogadta az egyházi iskolák államosításáról szóló törvényt, melynek nyomán országszerte több mint 6500 oktatási intézmény került az egyházaktól állami tulajdonba, településünkön is szinte egyik hétről a másikra megszűnt az egyházi oktatás és nevelés lehetősége. Körünkben vannak olyanok, akik maguk is részesei, vagy szenvedői voltak mindennek.

De most mégis hálát adunk azért, mert meggyőződésünk szerint mi a jelenben annyit teszünk csupán, hogy a történelmet kezében tartó Isten megújító áldását újra elfogadjuk, és a 70 évvel ezelőtt helybenhagyott döntés értelmében félbehagyott szolgálatot mi, az 1603 óta e helyen szolgáló ibrányi reformátusság ma élő tagjaiként újra vállalhatjuk.

Meggyőződésünk szerint keresztyéni, azaz Krisztushoz tartozó, belőle táplálkozó életünk ezzel a bíztatással nyer megerősítést – ahogyan a költő Reményik Sándor megfogalmazta:

„ … Kicsi fehér templomotokba
Most minden erők tömörülnek.
Kicsi fehér templom-padokba
A holtak is mellétek ülnek.
A nagyapáink, nagyanyáink,
Szemükbe biztatás vagy vád:
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!”

Nem kívánunk mást tenni, mint amit a feljegyzések alapján az 1757-ben megfogalmazott ún. ibrányi oskolamesteri rendtartás mond a tanítói feladat ellátására nézve:

„Neveljen isteni félelemre; a gyermekek szívébe szép szóval és jó példával a Krisztus tanait, hitet, szeretetet neveljen, és bölcsen tanítson.”

Azt kérjük a mindenható Istentől, hogy a mi számunkra is erőt, hitet és szeretetet adjon a ránk bízott életekért és lelkekért végzendő naponkénti gondoskodáshoz!

Vass László lelkipásztor

Fotók: Barcza János

A teljes galéria itt érhető el.