Rendszerüzenet
2018. október 29.

A belső építkezés időszaka a Tiszántúlon

A Tiszántúli Református Egyházkerület 2018. október 26-27-én tartotta meg éves közgyűlését a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.

Fekete Károly tiszántúli püspök jelentésében áttekintette a 2017-es év legfontosabb történéseit: a kettős jubileumi esztendő kiemelkedő eseményeit, amelynek második fele élénk külkapcsolatokat is hozott; a reformációs ünnepségeket; a regionális rendezvényeket. „A reformáció 500-adik és a Debreceni Zsinat 450-edik évfordulója jó kapcsolódási pontot jelentett ahhoz, hogy ökumenikus tanulási folyamat részesei legyünk, és közben tanúságot tegyünk hitbeli örökségünkről a nemzetközi színtereken is” – mondta Fekete Károly.  Kiemelte továbbá azt is, hogy a 2018-as esztendő a belső építkezés időszaka.

alt


A püspöki jelentés elvi része a Heidelbergi Káté 32-edik kérdés-feleletének értelmezésével ráirányította a figyelmet arra, hogy a keresztyén egyház közéleti felelőssége összefügg a Krisztus-követéssel, s hogy a Krisztus hármas tisztében való részesedés nélkül nincs hiteles keresztyén élet.

alt

"Közös keresztyén felelősségünk, hogy merjük-e a közülünk induló közéleti személyiségeknek megtanítani, a társadalom számára pedig lefordítani a krisztusi üzenetet és felmutatni a Krisztust követő életet a mi világunkban, hogy mit jelent ma keresztyénként élni. Az igazi kihívás és megmérettetés az, hogy a keresztyén értékek hiányát felemlegetők – egyházon belül és azon kívül – mutatnak-e nyitottságot az önkorrekcióra és öntisztulásra, a magunk revíziójára, hogy a Krisztus-követés minősége változzon" - mondta Fekete Károly elvi bevezetőjében.

 alt
Berényi Györgyné, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának igazgatónője, és Fekete Károly tiszántúli püspök

Pénteken a püspöki jelentés után köszöntötték az egyházkerületben kiemelkedő munkát végzett munkatársakat: Berényi Györgynét, aki immáron 27-edik éve a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának igazgatónője, és Gál Juditot, aki a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet kórházlelkésze, a kórházmisszió vezetője és 25 esztendeje az egyházkerület munkatársa.

Ezt követően Fekete Károly tiszántúli püspök, Adorján Gusztáv főgondnok, Derencsényi István lelkészi és Molnár János világi főjegyző elnökletével a közgyűlés résztvevői minden területről meghallgatták, megvitatták és szavazásra bocsájtották a jelentéseket.

Több jelentős kezdeményezésről döntött a Közgyűlés. Püspöki javaslatra meghirdetik „A reformáció városa – Debrecen” fejlesztési programot, hogy Tiszántúl szellemi központját megerősítsék lelki, intézményi és kulturális téren. A Közgyűlés részletesen foglalkozott a lelkipásztorok helyzetével és elhatározta, hogy intézkedéseket tesz testi- és lelki egészségük megőrzése és szolgálatuk jobb anyagi megbecsülése érdekében. Felhatalmazta a vezető testületeket, hogy a 2019. évi költségvetést ezek szerint alakítsák ki. Gyűjtést hirdettek meg a Dél-Indiai Református Egyház Karnatakai Északi Egyházkerülete által fenntartott iskolai internátusok számára, ahol szegény sorsú gyermekek tanulhatnak.

Október 27-én, szombaton délelőtt az Egyházkerületi Tanács egyhangú döntéssel, kiemelkedő munkájuk elismeréseként Ember Sándor, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola igazgatója, Győri János, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona tanára és Karikó-Tóth Tibor, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója részére a Tiszántúli Református Egyházkerület Pedagógiai Díja elismerést adományozta.

 alt
(b) Adorján Gusztáv főgondnok, Karikó-Tóth Tibor, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója, Herdelóné Pelok Boglárka, a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda tanítója, Bartha Jánosné, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola szakvezető tanítója, Ember Sándor, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola igazgatója, Tófalusi Péter, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanára, Szabóné Debreczeni Ildikó, a túrkevei Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda tanára, Fekete Károly tiszántúli püspök

A Tiszántúli Református Egyházkerület Elnöksége a Tiszántúli Református Egyházkerületben a református köznevelés területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Bartha Jánosné, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola szakvezető tanítója; Herdelóné Pelok Boglárka, a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda tanítója; Szabóné Debreczeni Ildikó, a túrkevei Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda tanára; Tófalusi Péter, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanára részére a Tiszántúli Református Köznevelésért Elismerő oklevelet adományozott.

 alt 

A tanácskozás végeztével, szombaton délután kezdődött a lelkészszentelő ünnepi istentisztelet a debreceni Nagytemplomban, ahol 19 lelkipásztor felszentelésére került sor. Isten nagy ajándéka, hogy egy ilyen népes sereg indulhatott el a teljes jogú szolgálat útján, hiszen még sokan vannak olyan egyháztagok, akik emlékeznek a lelkészhiány évtizedeire, és ezeket az időket szomorú időszakként tartják számon.

 alt 

Az Igei szolgálatot Fekete Károly tiszántúli püspök végezte a Mt 16,24-26 alapján. „A lelkészszentelés csúcspont. Azt szeretnénk, ha ez a csúcspont nem csak egy magányos szírt lenne, hanem fennsíkká változna és egy hosszú szolgálati életút vonulata követné. Ehhez azonban elköteleződés kell. A lelkészszentelésen amellett kötelezzük el magunkat, hogy az emberek szerinti gondolkozás életformájából átlépünk az Isten szerinti gondolkozás életformájába. Óriási váltás ez, ami senkinek sem egyszerű. Ez az életforma az imitatio Christi – a Krisztus-követés életformája!” – mondta prédikációjában.

 alt 

Felszentelésüket az alábbi lelkészek kérték:

Battyányi Zsolt
Buriánné Fehér Nikolett
Csupor Gréta
Dajka Zsanett
Didi Xénia
Gyatyel Péter
Hadházi Ágnes
Hidi László
Hollósi István
Kósa János
Kozma Krisztina
Lukács Levente
Molnár Norbert
Muza Blanka
Nagy Marianna
Prém Alexandra
Rézműves Zita
Szabó Ákos
Szász Anna Boglárka

Életükre, szolgálatukra és munkájukra Isten áldását kérjük!

Fotók: Barcza János
A teljes galéria itt érhető el.

Záródokumentum
A Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűlése 2018. október 26-27-én ülésezett a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.

A püspöki jelentés elvi része a Heidelbergi Káté 32. kérdés-feleletének értelmezésével ráirányította a figyelmet arra, hogy a keresztyén egyház közéleti felelőssége összefügg a Krisztus-követéssel, s hogy a Krisztus hármas tisztében való részesedés nélkül nincs hiteles keresztyén élet.

Az Egyházkerületi Közgyűlés hálás szívvel állapította meg, hogy a kettős jubileumi év eseményeit a gyülekezetek sokrétűen és gondosan szervezték meg. Isten ajándékaként értékeljük az emlékév áldásait, amelyek megerősítették egyházunk közösségtudatát és hitvallásos identitását.

A jubileumi év elmúlt, de a reformátori keretek mai tartalommal történő megtöltése továbbra is ránk váró feladat. Ennek jegyében folytatódik a „Hirdesd az Igét!” – program a Legyetek tanítvánnyá című sorozattal, amely a közös tanulás alkalma, a gyülekezeti felnőttképzés műfajában.

Miután Debrecen megkapta a reformáció városa nemzetközi címet, a Közgyűlés úgy határozott, hogy meghirdeti „A reformáció városa – Debrecen” fejlesztési programot, hogy Tiszántúl szellemi központját megerősítsük lelki, intézményi és kulturális téren.  

A Közgyűlés részletesen foglalkozott a lelkipásztorok helyzetével és elhatározta, hogy intézkedéseket tesz testi- és lelki egészségük megőrzése és szolgálatuk jobb anyagi megbecsülése érdekében. Felhatalmazta a vezető testületeket, hogy a 2019. évi költségvetést ezek szerint alakítsák ki.

Elbírálta és engedélyezte tizenkilenc lelkipásztor felszentelését, melyre 2018. október 27-én ünnepi istentiszteleten került sor a Debreceni Református Nagytemplomban.

Gyűjtést hirdetünk a Dél-Indiai Református Egyház Karnatakai Északi Egyházkerülete által fenntartott iskolai internátusok számára, ahol szegény sorsú gyermekek tanulhatnak.

A Közgyűlés beszámolót hallgatott meg az egyházkerületben már befejezett építkezésekről, köztük a Debreceni Református Kollégium és intézményrendszere felújításának lezárulásáról. Ennek tavalyi hálaadó alkalmán látogatást tett a Kollégiumban Áder János köztársasági elnök is. Számba vettük a jelenleg zajló fejlesztéseket, és a megnyert pályázati projektek teljesítését is. Elhangzott, hogy az egyházkerület több mint háromszáz gyülekezetében folyik kisebb-nagyobb beruházás.   

Örömmel nyugtázta a Közgyűlés, hogy az MRE Zsinati Tanácsa elfogadta a Debreceni Református Hittudományi Egyetem méltányos finanszírozására vonatkozó kérésünket.  

A Közgyűlés megállapította, hogy a presbiteri tisztújítás folyamata lezárult. Köszönetet mondunk a szolgálatukat letevő korábbi presbitereknek és áldást kérünk az újonnan esküt tett gyülekezeti vezető testületekre.

Az alkotó tagok nyilatkozatot fogadtak el az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából és megemlékeztek az egy évszázada merénylet áldozatává vált Tisza István miniszterelnökről.

A Közgyűlésen vette át a Tiszántúli Református Köznevelésért elismerő oklevelet négy református pedagógus: Bartha Jánosné (Debrecen), Herdelóné Pelok Boglárka (Gyula), Szabóné Debreceni Ildikó (Túrkeve) ésTófalusi Péter (Debrecen). A TTRE Pedagógiai Díját kapta: Ember Sándor (Debrecen), dr. Győri János (Debrecen) és Karikó-Tóth Tibor (Szentes).

Az Egyházkerületi Közgyűlés köszönetét fejezte ki Berényi Györgyné igazgatónak, a Tiszántúl református közoktatási intézményeiért végzett pedagógiai munkásságáért, valamint Gál Judit lelkipásztornak, a kórházmisszióban eddig eltöltött 25 éves szolgálatáért.

A Magyar Református Egyház újra egyesülésének kimondása 2009. május 22-én Debrecenben történt meg, ezért a Generális Konvent elnöksége 2019. május 17-18-ára tűzte ki Debrecenben a hálaadás alkalmát. Egyházkerületünk örömmel lesz házigazdája ennek a jelentős eseménynek és Isten Szentlelkét kéri, hogy hozza el Debrecenbe a Kárpát-medence református küldötteit és erősítsen meg abban, hogy Krisztus a jövőnk, együtt követjük Őt!

A záródokumentumot a TTRE Közgyűlése elfogadta Debrecenben, 2018. október 27-én.