Rendszerüzenet
2018. október 24.

Emlékkiállítás és dombormű avatás Fülöp Sándor emlékére

2018. október 17-én, szerda délután Fülöp Sándor festőművész emlékére kiállítást szerveztek és felavatták a tiszteletére készített domborművet a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban. Méltó helyen és időben, méltó megemlékezésnek lehettek tanúi a megjelent vendégek, hiszen 1928.10.17-én született Fülöp Sándor.

alt

A festőművész születésnapjára emlékezvén, illetve ebből az alkalomból a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium bejáratánál átadott remekmű Bíró Lajos szobrászművész alkotása. Fülöp István, a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki Mátészalka városának, hogy az egyesület elképzelését és álmát megvalósíthatta, miszerint emléktábla és dombormű állíttasson a nemes hajdúból lett szatmári és egyben mátészalkai alkotónak.

Dr. Hanusi Péter örömét fejezte ki, hogy ismét gazdagodott a fény városa egy mátészalkai híresség emléktáblájával, akinek személye és emlékezete beragyogja a város lakóinak szívét. A dombormű leleplezése után Koós Csaba Levente, a Jármi Református Egyházközség lelkipásztora mondott áldást a közel száz fős közönségnek. A gimnázium aulájában a festménykiállításon Torma Tamás alpolgármester méltatta a művész alkotásait, majd Lukács Bertalan igazgató gondolataiban párhuzamot vont a művészet és az alkotás között. Végül Bíró Lajos szobrászművész a festőművészhez múltban kötődő baráti kapcsolatát elevenítette fel, így személyes hangnemben, elismerő szavakkal illette a kiállított művészi alkotásokat.

  

Tudósítás: Balkánszky Viktor

Fotó: Cservenyák Olivér