Rendszerüzenet
2018. október 05.

Nagyszalontán tartott konferenciát az Országos Református Tanáregyesület

Az Országos Református Tanáregyesület szeptember 21–23. között Nagyszalontán tartotta 2018. évi konferenciáját.  Az egyesület megkeresésére a Nagyszalontai Református Egyházközség vállalta a rendezést, így a kötött programok lebonyolítására az Egyházközség épületében működő Arany János Elméleti Líceumban került sor.

alt
Csernaburczky Ferenc elnök beszámol az egyesület munkájáról

Szeptember 21-én, pénteken délután a nagyszalontai református templomban Csernaburczky Ferenc elnök köszöntötte az ország különböző iskoláiból érkező mintegy félszáz résztvevőt. A konferencia Mikló István Boldizsár nagyszalontai református lelkipásztor igei szolgálatával folytatódott. Ezt követően dr. Győri János, a Tiszántúli Református Egyházkerület Iskolatörténeti Kutatóintézetének  igazgatója, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanára A „református” Arany János címmel tartott előadást. Felemelő érzés volt erről a kérdésről abban a templomban hallani, ahol a költőt 201. évvel megkeresztelték, s amelyhez Arany János mint szellemi-lelki forráshoz egész életén át szorosan kötődött. Az előadás után a résztvevők megtekintették a közelmúltban felújított Csonka-torony Arany-kiállítását.

alt
Dr. Győri János előadása

alt
Mikló István Boldizsár lelkipásztor tárlatvezetése a Csonka-toronyban

A nap hivatalos programja az esti órákban egyesületi közgyűléssel zárult. Csernaburczky Ferenc elnök beszámolt az ORTE elmúlt évi tevékenységéről, gazdálkodásáról. Kiemelte, hogy az aktív tagoknak, iskolavezetőknek mennyire fontos szerepe van abban, hogy az egyesülettel kapcsolatos információk eljussanak az érdeklődő pedagógusokhoz. Seregi Ágnes titkár az elmúlt évben indított tagrevízióról tett jelentést. Eszenyi Balázs a számvizsgáló bizottság munkájáról számolt be. Dr. Veress Bertalan egyesületi ügyész arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a 2014-ben megválasztott tisztségviselők megbízatása 2018. december 6-án lejár, ezért a vezetőségnek az alapszabály szerint rövidesen intézkednie kell a tisztújító közgyűlés összehívásáról.

Másnap a résztvevők a Fekete-körös völgyében tettek kirándulást, a Belényesi-medence történelmével és egyházi életével ismerkedtek. Köröstárkányban Sebestyén László Ede lelkipásztor tartott előadást a református templomban.

 alt
Sebestyén László Ede lelkipásztor előadása a köröstárkányi református templomban

 Bemutatta a gyülekezetet, a templom épületét, a település történetét, s külön kitért az itt élő magyar közösség nyelvének egyedi sajátosságaira. Ezután a közeli Magyarremetén az Árpád-kori templomban a Szent László-legendát ábrázoló freskókról hallhattak előadást a résztvevők, majd Magyarfenesen a Vura család által működtetett tájházat nézték meg a kirándulók. Itt Mikló Ferenc nyugalmazott református esperes és Fazekas Ildikó helybeli lelkipásztor köszöntötte a konferencia résztvevőit, s beszélt a település és a gyülekezet életéről. A kirándulás a nagyszalontai Arany János Emlékház megtekintésével ért véget.

 alt
Látogatás a magyarremetei református templomban

 A konferencia programja vasárnap reggel istentisztelettel zárult a nagyszalontai templomban, ahol Mikló István Boldizsár hirdette az igét.

A Nagyszalontai Református Egyházközség lelkipásztorai, Mikló István Boldizsár és Szigeti Ferenc Ernő kitűnő házigazdaként gondoskodtak arról, hogy a nagy múltú Országos Református Tanáregyesület résztvevői jó hangulatban tartalmas hétvégét tölthessenek el a gyülekezet vendégeként. Az Arany János Elméleti Líceum diákjait külön köszönet illeti, hogy lelkesen segítették a programok lebonyolítását. 

alt

Fotók: Nagy Imre

További képek ITT érhetőek el.