Rendszerüzenet
2018. október 04.

Hálaadó Istentisztelet Záhonyban

2018. szeptember 30-án, vasárnap délután hálaadó Istentisztelet alkalmával emlékeztek a záhonyi református templomban arra, hogy a gyülekezet 400 éves.

alt

alt

Az eseményen dr. Fekete Károly tiszántúli püspök hirdetett Igét. Köszöntést és áldást mondott Csegei István esperes, majd Sebők János lelkipásztor tekintett vissza a gyülekezet múltjára és jelenére.

 alt 

alt

Az Európa Rádióban Zsoldos Barna készített összeállítást az eseményről:

Letöltés

alt

„1618-ból való az első olyan adat, ahonnan biztosan tudhatunk a záhonyi gyülekezet létezéséről. Kálmáncsehi Sánta Márton nagyhírű debreceni prédikátor és ennek a vidéknek a reformátora letette a névjegyét – Zsinatokat is tartottak a Berekben, úgyhogy ez a felső-szabolcsi rész hamar érintetté vált a reformációban és megteremte a maga gyümölcseit” – nyilatkozta Fekete Károly tiszántúli püspök.

 alt 

Sebők János, a gyülekezet lelkipásztora azt mondta, hogy „a református gyülekezet kezdetben házaknál gyűlt össze, aztán az 1700-as években deszka templomot építettek, majd az 1800-as évek elején, miután megkapták az önállósódás jogát lehetővé vált a templom építése, így is történt 1805 és 1817 között.  Az első templom nem sokáig töltötte be a funkcióját, hiszen 1863-ban tűzvészben leégett. 1864-65 során az akkori hívek nagy gyorsasággal felépítették a 32 méter magas toronnyal rendelkező templomot, amelyben tovább tudták folytatni az Istentiszteletet, és azóta is ebben a templomban vagyunk” – zárta szavait.

 alt

Fotók: Barcza János

A teljes galéria itt érhető el.