Rendszerüzenet
2018. október 03.

Egy lelkésztovábbképzés margójára…

Megfáradás, kiégés. Ismerős szavak azok számára, akik éveken keresztül segítő hivatásban dolgoznak. Veszélyeztetett helyzetben vannak, akik magukból nap, mint nap adnak, s önmaguk megújulására nem figyelnek eléggé. Különösen érintettek ebben a lelkipásztorok. Ezért is örvendetes, hogy a Lelkésztovábbképző Intézet szervezésében akár csak az elmúlt évben, az idén is egy-egy három napos továbbképzés keretében foglalkozhattunk a lelkészi szolgálatunkat veszélyeztető megfáradással, kiégéssel.

Szeptember 19-21. között Beregdarócon 28 fő részvételével Bagdy Emőke pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott professzora tartott továbbképzést a témában.

alt

A bevezetőben egyrészt a résztvevők lelkiállapotának felmérése történt meg. Csoportmunka keretében gyűjtöttük össze, hogy lelkészi szolgálatunknak melyek az örömforrást adó területei, s melyek a negatív élményeket adók. Egyértelműen kirajzolódott, hogy a többségnek mely szolgálati területek okoznak pozitív stresszt, és melyek a negatív stresszt okozó feladatok.

Az elméleti megalapozás segített megérteni a megfáradás, a kiégés folyamatát, a bennünk zajló biológiai változásokat és azok hatásait. Az előadó nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy olyan módszereket ismertessen meg velünk, amelyek segítségével megszabadulhatunk a negatív stressz egészségünket károsító hatásaitól. A mozgás, a meditáció segítségével pihentető, regeneráló, felüdítő, megnyugvást adó gyakorlatokat tanultunk.

Betekintést nyertünk abba is, hogyan válhatnak erőforrássá az életünk során minket támogató, elismerő, segítő emberek biztatásai, pozitív megerősítései. Ezen emlékképek előhívása támogatást adhat egy-egy számunkra negatív stresszel járó feladat elvégzésére. A képzés utolsó napján a tanultak és tapasztaltak rendszerezése és összegzése történt meg.

Hálás szívvel köszönjük a Lelkésztovábbképző Intézetnek és Bagdy Emőke professzor asszonynak a színvonalas, tartalmas és közvetlen hangvételű továbbképzést.

K.Cs.