Rendszerüzenet
2018. október 01.

Romtúra - Pusztatemplomok és középkori templomok a Hajdúságban

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Vidék Kincse Egyesület szervezésében 2018. október 6-án tematikus örökségtúra indul ezúttal a Hajdúságba. A megszokott programoktól eltérően ezúttal nem kerékpárral, hanem autóbusszal indulunk útnak. Az örökségtúra időtartama alatt a buszköltséget, a szervezett idegenvezetést és múzeumi belépődíjat ingyenesen biztosítjuk az első 54 jelentkezőnek. Jelentkezési határidő: október 4.

Célunk ugyanis olyan örökséghelyszínek bemutatása, amelyek a távolság, nehéz megközelíthetőség miatt kiestek a kerékpártúra útvonalainkból. A romtúra célja a török háborúk hatására pusztulásnak induló, az Alföldre oly jellemző pusztatemplomok világának megismerése és a Hajdúság középkori templomainak felfedezése. A több mint 300 kilométeres buszos túra során szervezett idegenvezetést biztosítunk, amelyben megismerhetik a résztvevők ezeket az egykor virágzó árpád-kori templomokat, amelyek évszázadok óta düledező romokként állnak a települések határában. A romtúra során ellátogatunk a Hajdúböszörmény határában álló zeleméri templomromhoz, a Nyíradony határában álló guti templomromhoz és a Berettyóújfaluhoz tartozó herpályi csonkatoronyhoz. A halott romok mellett, a Hajdúság két legfontosabb középkori műemlékét is útba ejtjük, amelyek a mai napig élő református közösségekhez tartoznak. A 13. században épült nyíracsádi református templom a térség egyik legszebb műemléke, amelynek falait három különböző évszázadból származó freskók borítanak padlótól a mennyezetig. A 13. század végén épült berekböszörményi református templom gótikus kőfaragványai igazán izgalmas látványt nyújtanak. Az örökségtúra során egy rövid gyalogtúra keretében ismerkedhetünk meg az Alföld legnagyobb erdőjével, a Gúti erdővel. A túra utolsó állomása a nagykereki várkastély, amely Bocskai István életében fontos szerepet játszott. A 15. században épült kastély ma a Bocskai-felkelés és a kastély történetét mutatja be.

 

Indulás:

 

Gyülekező 7:30-tól Nyíregyházán a Hatzel téri parkolóban, indulás 8:00-kor. Csatlakozási lehetőséget biztosítunk Hajdúböszörményben, amennyiben a regisztráció során erre igény mutatkozik és ezt a jelentkező jelzi a szervezők felé.

 

 

Létszámkeret

Az örökségtúra lebonyolítását egy 54 fős busszal tervezzük. Az első 54 jelentkezőnek tudunk a buszon helyet biztosítani. Azok a jelentkezők, akik nem férnek el a buszon személyautóval követhetik a csoportot.

 

 

Útvonal: 

 

Nyíregyháza – Hajdúböszörmény – Nyíradony – Nyíracsád – Berettyóújfalu – Berekböszörmény – Nagykereki - Nyíregyháza

 

 

Tervezett program

8.00

9.00

10.30

11.00

12.00

14.00

15.00

16.30

18.30

Indulás

Zeleméri templomrom

 Gúti templomrom (Nyíradony)

 Gyalogtúra a gúti erdőben

 Nyíracsádi református templom

 Herpályi csonkatorony (Berettyóújfalu)

 Nagykereki Bocskai várkastély

 Berekböszörményi református  templom

 Várható visszaérkezés Nyíregyházára

 

 

Költségek: 

Az örökségtúra időtartama alatt a buszköltséget, a szervezett idegenvezetést és múzeumi belépődíjat ingyenesen biztosítjuk az első 54 jelentkezőnek.

 

Az étkezés önköltséges. Szervezett étkezési lehetőséget nem biztosítanak a szervezők, így erről minden jelentkezőnek magának kell gondoskodnia. Akik személyautóval követik a csoportot, azok számára az útiköltség természetesen önköltséges.

 

Idegenvezető: 

Virányi Zsolt, műemlékvédelmi szakértő (Középkori Templomok Útja Egyesület)

 

Szervező:

Deák Attila és Deák-Rabi Eszter

Jelentkezési határidő:

2018. október 4. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

 

További információk:

 

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon: +36 30/446-8383; +36 30/446-7060

www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

 

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk!