Rendszerüzenet
2018. szeptember 25.

Dicsérjétek az Urat! - orgona avató ünnepség Kispaládon

2018. szeptember 16-án hálaadó istentiszteletet és orgona avató ünnepséget tartottak a kispaládi református templomban. Az igét Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette.

alt

alt

Az igét Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette az Ézsaiás 6, 1-8. alapján.

A Kispaládi Református templom orgonájáról:

Az orgona egy 1915-ben készült Országh Sándor és fia által készített hangszer, mely 9 regiszteres, 10 sípsoros pneumatikus kúpláda rendszerű, pedálos orgona. A karbantartások hiánya miatt, valamint az eltelt több mint 100 év vonzataként az állapota igen leromlott. Milyen állapotban volt az orgona? Egy hangszer restaurátor így írt róla:

A templomba betérve egy igen impozáns, egyedi megjelenésű szép orgonaszekrénnyel találjuk magunkat szemben. A karzatra felérve az illúzió pillanatok alatt lerombolódik. Az orgona ritkán látott kritikus állapota: tárul elénk.

alt

A hangszer rendkívül poros, koszos állapotban található. Az orgonaszekrény kívül-belül vastagon szennyezett ürülékkel, melyet a templomba beköltöző állatsereg – a kismadártól az egereken át a gyöngybagolyig – minden résztvevő búvóhelyének és más célra használt és használ. Ez jelentős fertőzésveszélyt rejt magába. A belső sípok vastagon tömítettek a különböző szennyeződésektől, és az orgona minden egyes alkotója is, - szekrény, síptartó deszkák, fújtató, stb. Az egerek minden lehető filctömítést megrágtak.

alt

A kispaládi presbitérium szívügyének tartotta, hogy ha a megfelelő anyagi források rendelkezésre állnak, akkor lehetőség szerint elkezdi a felújítási munkálatokat. Több ízben, több felől kértünk segítséget, de támogatást nem kaptunk. A pályázati pénzeket erre a célra nem fordíthattuk. Gyülekezetünk anyagi háttere, hosszú ideig nem engedhette meg a munkálatok megkezdését, ha volt is rendelkezésünkre álló tartalék, azt is a fontossági szempontokat figyelembe véve a templom rossz állagának a megóvására költöttük. Évekkel ezelőtt egy kedves támogatónk, dr. Kiss Attila 50 ezer forintot adományozott az orgona felújítására, és talán ez lehetetett később az a kezdeti lökés, amely által a munkálatok elkezdődtek. 

 alt 

2016-ban a kárpátaljai Royal hangszerjavító cég tulajdonosával, Balog Lajossal egyeztetve, a felmérés és árajánlat után elkezdődtek a munkálatok. A gyülekezet nagy hittel és kevés pénzzel vágott bele a projektbe, hiszen a kezdetekkor nem állt rendelkezésre a megfelelő anyagi háttér, de mégis úgy határoztak a presbiterek, hogy Isten segítségével a javítás ideje alatt előteremtik a hiányzó összeget. Így is lett. A gyülekezet külső támogatás nélkül önerőből finanszírozta a költségeket.

 alt 

alt

alt

alt

2017 májusára elkészült az orgona, igaz még vannak hiányosságok, pontosítani valók, de nekünk mégis, kispaládi gyülekezeti tagoknak megható és szívszorító alkalom volt, amikor 40 évnyi hallgatás után újra megszólalt templomunk orgonája. Hála legyen az örökkévaló Istennek. Az előzetes tervek szerint ez év nyarán véget ért volna a felújítás, de a javítás egy kicsit lassabban megy, mint ahogy terveztük. A Mindenható segítségét kérjük a munkálatok befejezéséhez is.

 alt 

Fotók: Barcza János

A teljes galéria itt érhető el.