Rendszerüzenet
2018. szeptember 03.

Légy hű mindhalálig!

2018. szeptember 2-án, vasárnap délelőtt tartotta évnyitóját a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a református templomban. Az alkalom azért is volt különleges, mert a diákok az új tanévet egy kívül-belül felújított épületben kezdhetik el.

alt

Az igét Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette a Jel 2, 10. alapján. „Az újraindítás utáni 19. tanévet kezdi meg a mi iskolánk itt, Berettyóújfaluban. Ebben az esztendőben együtt örülünk a megújult, korszerűbb épületnek, a külső és belső felújításnak. Ma van az ünnepélyes fogadalmak napja is: az új tanulók és tanárok fogadalmat tesznek. Hozzátartozik az Isten házához, hogy mi nemcsak egymás előtt fogadkozunk, hanem az Isten színe előtt indulunk el együtt a közös munkára. Oktatásra és nevelésre, tanulásra és tanításra, arra a feladatra, amit küldetésnek érzünk” – mondta.g

 hű mihalálig!' című cikk változásainak mentése sikerültalt

alt

A gyülekezet lelkipásztora, Majláth József is köszöntötte a jelenlévőket. „A templom 1805-1808 között épült. (Homlokzatán ugyan az 1817-es esztendő szerepel, hiszen ekkor nyerte el végleges formáját.) Így ma nem csupán a megújult iskolai épületet ünnepelhetjük, hanem az idén 210 éves templomunkat is, ez egy neves és szép évforduló” – zárta szavait.

 alt 

alt

A tanév kezdetén az új diákok és tanárok is fogadalmat tettek, hogy hűek lesznek a református intézmény célkitűzéseihez. Ezt követően az iskola tanulói ünnepi műsorral örvendeztették meg a jelenlévők szívét.

 alt 

„Ahol a templom és iskola együtt él, ott a gyülekezeti életre is hosszú élet vár. Ez a magmaradás és a megújulás záloga is egyszerre. Isten kegyelméből épül és fejlődik az iskolánk. Intézményünkben a törődés, a keresztény értékek és a tudás átadása a legfontosabbak, amelyek csak hittel lehetségesek” – mondta László Vilmos Csongor, az iskola igazgatója.

 alt 

Az iskola épülete az elmúlt 50 évben nem kapott nagyobb fejlesztést, így nagyon elhanyagolttá vált. Az energetikai pályázat keretében a külső homlokzat, a hőszigetelés, a nyílászárók, a villamoshálózat, a világítás, a tantermek is teljességgel megújulhattak.

 alt 

Az ünnepi istentiszteletet követően a felújított épület átadása következett: Fekete Károly tiszántúli püspök, Veress Bertalan tanügyi főtanácsos és László Vilmos Csongor, az iskola igazgatója együtt avatták fel az iskola épületét.

 alt 

Fotók: Barcza János

A teljes galéria IDE kattintva érhető el.

Az iskola rövid története:
Berettyóújfaluban az iskolai oktatás története elválaszthatatlanul összekapcsolódik a református egyház történetével. A település Református Egyházközsége 1590 óta létezik, s már a XVII. század elejétől állnak rendelkezésünkre olyan írásos adatok, amelyek bizonyítják egyházi fenntartású elemi iskola működését. Az intézmény református elődjének elnevezése, illetve alapításának éve: Berettyóújfalui Református Egyházközség Elemi Iskolája, 1856. Megfelelő nagyságú és korszerű épület felépítésére csak 1927-ben került sor, s a Berettyóújfalui Református Egyházközség elemi épületét (mely jelenleg is otthont ad iskolánknak) 1928. szeptember 23-án adták át a tanulóifjúságnak és a városnak. 1948-ban az iskolák államosításáról szóló törvény értelmében a Református Egyházközségnek át kellett adnia  iskoláját az államnak, s iskolánk az 1948/49-es tanévtől már, mint 1. számú Állami Általános Iskola működött tovább. A rendszerváltás után lehetővé vált a volt egyházi ingatlanok visszaigénylése. A helyi önkormányzat 1992-ben hozott határozatot az iskola visszaadásáról az eredeti tulajdonos, a Református Egyház számára. Következő évben az iskola épületét helyileg védett épületté nyilvánították. Az Egyházközség ténylegesen 1999. július 1-jével vette vissza tulajdonát. A 2011/2012-es tanévtől a Tiszántúli Református Egyházkerület iskolájaként, mint Diószegi Kis István Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola működünk tovább.