Rendszerüzenet
2018. augusztus 27.

Visszaül kedvenc hangszeréhez a város híres orgonistája - Vasárnap esti orgonakoncert Sepsy Károllyal

Ősszel is tovább folytatódnak a Nagytemplomi zenés áhítatok: szeptember 2-án (vasárnap) 18 órától Sepsy Károly orgonaművész, a XX. századi református orgonazene egyik meghatározó alakja ad ingyenes koncertet a Debreceni Református Nagytemplomban.

A 88 éves Sepsy Károly 1963 óta végzett kántori szolgálatot a Nagytemplomban. Ahogyan 2005-ös nyugdíjba vonulásakor is említette, a kezdeti időszakban igen nagy terhelésnek volt kitéve egy gyülekezeti kántor: napi két, vasárnaponként pedig öt istentisztelet, esküvők, temetések és egyéb ünnepségek foglalták le a hét minden napján, így a hétköznapok és a hétvégék is egyaránt munkával teltek. Sokan úgy vélik, hogy a kántornak nem szükséges különösebb felkészülés az alkalmakra, de Sepsy Károly ezt egészen máshogy látja: „Úgy készültem minden vasárnapra, mintha prédikálnom kellene… Tudatában voltam, hogy az orgonának úgy kell megszólalnia, hogy az illető érezze: itt ma nagy dolgok történhetnek! Ehhez pedig feszített készültség kell az egyházzenész részéről: nem találomra felütött darabokat játszani, hanem tudatos ízlésformálással.”.

Azonban a feladatok nem merültek ki a Nagytemplomi kántori szolgálat ellátásában: 1965-től rövid ideig a több száz éves világhírű kórus, a Kollégiumi Kántus vezetését is elvállalta, valamint harminc éven át lelkésznemzedékek egész során tanította orgonajátékra, hogy az egyházzenei fejlődés minden gyülekezetben fejlődhessen és kiteljesedhessen.

Debrecen egyik legidősebb orgonistája most vasárnap újra visszaül kedvenc hangszeréhez, hogy a szeptemberi zenés áhítatot játékával tegye emlékezetessé.

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!