Rendszerüzenet
2018. augusztus 20.

„A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma…” - hanganyaggal

Augusztus 20-án 8 órakor, a 49. Debreceni Virágkarnevál keretében, az Új Kenyér Ünnepén Fekete Károly református püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita és Palánki Ferenc római katolikus püspök köszöntötték áldással és imádsággal a résztvevőket a Debreceni Református Nagytemplom előtt.

alt

„A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma. Összekapcsolódik ebben a mondatban az ember ügye az Isten ügyével, és az Isten ügye a mienkkel. Ezért van az új kenyérnek titokzatos rangja. Lenyűgöző életközeliség van benne, mert Istenhez fordít és a másik emberhez.

alt

Amikor kimondjuk ezt a kérést, hogy a »mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma«, akkor ezzel azt mondjuk, hogy létfeltételeinket add meg nékünk napról napra. Ezért a kenyér áldást és jót jelent: a gondviselés jele. A kenyér teljességet jelent. Kiáltás az elegendőért. A kenyér óvás a halmozástól, nevelés a pazarlás ellen. A kenyér felelősség – megszegve éltet igazán. A kenyeret éles szemmel látó ember gondol azokra is, és tesz azokért is, akiknek nincs betevőjük. Akik bizonytalanságban vannak a holnap felől: legyenek akár menekülttáborokban, vagy éljenek akár Kárpátalja szegény sorsú falvaiban. Szolidaritásra hív bennünket a kenyér, azért, hogy igazán áldássá váljon, amit az Istentől kaptunk” – mondta Fekete Károly.

 alt 

Fotók: Barcza János

Az ünnepségről Oláh Ilona készített összeállítást az Európa Rádióban:

Letöltés