Rendszerüzenet
2018. augusztus 14.

Református iskolában az amerikai lányok

Évek óta a Báthory Anna Református Általános Iskolában is tanulhat egy testvérpár. A francia apuka, magyar anyuka gyermekeivel Kaliforniában él, s a nemzetiségek sokszínű életét élik, hiszen több ország kulturális értékeit ismerhetik meg egyszerre.

Hatalmas kincset tartanak a kezükben a többnyelvű családok. A földrészek közötti óriási távolságok, az országok kulturális különbözősége ellenére is gazdagítják az ilyen adottságú gyermekek látásmódját, tudását és ismeretét az utazások. Különösen, ha nyitottak a történelmi és művészeti értékek iránt - meséli Fülöp Anikó, aki Nyírbátorban született és nevelkedett, de jelenleg Kaliforniában él a családjával. A többféle világot egyszerre megismerő fiatalok nyitottabbak és tájékozottabbak a nemzetek tradicionális múltja iránt - folytatja Anikó. - Tapasztalatból mondom, hiszen én is ösztöndíjjal tanulhattam külföldön. Éltem a lehetőséggel, kipróbáltam és ott maradtam. 

alt

A szívem azonban minden évben többször is hazaszólít és szeretném a két gyermekemnek megmutatni azt a világot, amelyben egykor felnőttem. A haza, a hovatartozás fontosságát is megtanítani nekik, hogy érezzék és lássák, mit jelent nekem ez az ország. Jó pár éve igyekszünk minden nyár elejét Magyarországon tölteni. Nagyon boldog voltam, amikor egykori iskolámban lehetőséget kaptak a lányaim arra, hogy az év utolsó két hetében gyakorolhassák a magyar nyelvet, látva az itteni diákok mindennapjait. Idén ötödik esztendeje, hogy Nola és Loti ugyanabba az osztályba térhet vissza. Már mindketten remekül beilleszkedtek a közösségbe. Találtak barátokat, akikkel az év többi részében leveleznek, mint ahogyan annak idején mi is tettük. Egész évben nagyon várjuk a nyarat, hogy újra találkozzunk az osztálytársakkal és két hétre „refis” diákok lehessünk Nyírbátorban - jegyzik meg a lányok gyönyörű magyarsággal. Az iskolában eltöltött idő fantasztikus volt - folytatja Loti, aki idén 3. osztályos volt. Nekem az énekórák tetszettek a legjobban. Szeretek ide járni, kedvesek a tanítónénik és a gyerekek is segítenek mindenben. Én a matekórákért rajongtam - mondja Nola, aki 5. osztályos lehetett ebben a tanévben. Korábban sosem kézilabdáztunk, most azt is kipróbálhattuk és nagyon élveztük. Szinte minden iskolai nyári táborban ott lehettünk. A Nyírbátori Diákszínpad egy hét tele szórakoztató programmal és egy színvonalas kis színházi zenés darabbal, Valahol Európában címmel, amelyből részletet mutattunk be a Szárnyas Sárkány fesztiválon. Az év többi részében versenyszerűen úsznak a lányok - vette át a szót ismét az Anyuka, szerencsére ezt sem hanyagolták el.

 alt 

A helyi úszócsapat vezetője engedte, hogy heti rendszerességgel járjanak edzeni. Sőt, még a csapatversenyekbe is bevonta őket, ahol Loti remek eredményt ért el. A Magyarországon töltött hetek alatt szebbnél szebb élményekkel gazdagodtunk. Nehéz lenne felsorolni, mennyi színvonalas eseményben lehetett részünk. Néhány azért igazán kedves volt a szívünknek, csak párat említek: a Nyírbátori Lovas Napok, a Hortobágyi betyárok lovasbemutatója, a bőrdíszműveseknél saját lófej kulcstartó készítése. Itt hallottunk először a Balkán Fanatik együttesről, sokoldalú népi jellegű zenéjük nagyon egyedi. Az idén Cégénydányádon megnézhettük a VII. SzamosFeszt népzenei, néptánc és kézműves bemutatókat, ahol különleges élményben lehetett részünk akasztót készítettek a lurkók a kovács-mesternél, valamint egy díszes kulcstartót nemezeltek a táskájukra.

 alt 

A kukorica-morzsoló felejthetetlen Lotinak, Nolának pedig különösen lenyűgöző látvány volt a lovagok harci bemutatója. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen az iskola, a város és a környék kiváló programokat szervez évről évre. Rengeteg dolgot játszva tanulhattak ismerhettek meg a lányaim az itthoni, a vidéki életből. Sajnos a nyári szünetnek lassan vége, nekünk az államokban már augusztus 9-én elkezdődött az újabb tanév. Nagyon boldog vagyok, hogy a református iskolába járhatnak a gyermekeim- fejezte be a gondolatot az édesanya.  

 alt 

Pótor Mellinda