Rendszerüzenet
2018. július 31.

Két virtuóz, egy orgona - vasárnap esti zenés áhítat a Nagytemplomban

Mint minden hónap első vasárnapján, augusztus 5-én ismét zenés áhítaton vehetnek részt az érdeklődők a Debreceni Református Nagytemplomban. Az orgonakoncerttel kiegészített istentisztelet művészpárosa a német Orgelduo Esprit. Maria Mokhova (Heidelberg) és Rudolf Müller (Würzburg) a világhírű darabokat egyedülálló módon, négy kézzel és négy lábbal szólaltatják meg a Nagytemplom 180 éves hangszerén.

Az orgonavirtuózok játéka olyan tökéletesen illeszkedik egymáshoz, hogy a hallgatók rendszeresen megfeledkeznek róla, hogy nem egy, hanem két művész játszik az orgonán. Több híres zenemű átiratát négy kézre és négy lábra a páros férfi tagja, Rudolf Müller készítette, hogy különleges zenei élményt nyújtson a hallgatóságnak, ahogy a pedál-és kézjáték kiegészíti egymást két szereplő részvételével.

A repertoárjukban barokk zeneművektől kezdve kortárs, magyar zeneszerzők orgonadarabjai is felcsendülnek. Johann Sebastian Bach négy kezes Brandenburgi Concertója után a szelídebb, romantikus dallamvilágot eleveníti meg Adolph Friedrich Hesse d-moll Fantáziája, majd a kortárs zeneszerzők közül Gárdonyi Zsolt és John Rutter dallamai is elhangoznak, az orgonapáros saját átiratának köszönhetően.

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Műsorrend:

Johann Sebastian Bach (1685-1750) : Brandenburgi Concerto Nr.3 BWV 1048

(Rudolf Müller átirata négy kézre és négy lábra)

Adolph Friedrich Hesse (1809-1863) : Fantázia d-moll op. 87

Gárdonyi Zsolt (*1946)

Be Thou My Vision  - Légy Te menedékem

Der Mond ist aufgegangen - Fölkelt immár a szép hold

Anton Bruckner (1824-1896) : Scherzo (4. Szimfónia)

(Orgonaátirat: Rudolf Müller)

John Rutter (*1945) : Variations On An Easter Theme - Variációk egy húsvéti témára