Rendszerüzenet
2018. július 02.

"A felszín mögé kell látni" - hanganyaggal

Lelkészként és tanítóként emberekkel foglalkozni felelősség, a felszín mögé kell látni és felfedezni a lényeget, nem lehet kirekeszteni és szortírozni – hívta fel a diplomájukat átvevő végzős hallgatók figyelmét Derencsényi István főjegyző a debreceni Nagytemplomban.

480. tanévét zárta a Debreceni Református Hittudományi Egyetem. Az ünnepi istentiszteleten több mint 130 végzős hallgató vette át diplomáját. Idén 48 hitéleti szakon végzett hallgató kapott diplomát, világi képzésen végzettek közül pedig 84-en vették át az oklevelüket.

Elhívást kell érezni a lelkipásztori és a pedagógusi pálya iránt is, mindét szakma szerves része a tanítás – mondta igehirdetésében Derencsényi István. A Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője a végzős hallgatókhoz fordulva arról beszélt, hogy akik lelkészeknek és pedagógusoknak készülnek nem mindegy hogyan fordulnak az emberek felé.

alt

„Nem a kirekesztés a feladatunk, hanem megtanulni, hogy nem lehet az emberek között szortírozni. A felszín mögé kell látni és felfedezni a lényeget, a lehetőséget. Mint ahogy Jézus is látta Lévi nevű vámszedőben, Isten szeretetét és nem fordult el tőle, mint kortársai. Jézus nem fordul el megvetően, mint a farizeusok, nekünk, nektek sem szabad” – hangsúlyozta a püspökhelyettes.

 alt 

Hálával és elégedettséggel tekinthetünk vissza az elmúlt évre – mondta évzáró beszédében Kustár Zoltán. A rektor szerint a hit-közösség-tudás hármas jelszava jellemzi leginkább az elmúlt tanévet. „Elmélyítettük közösségünket egymással, előrébb jutottunk a hitben és megerősödtünk a hivatástudatunkban” – sorolta az egyetem vezetője. A 2017-2018-as tanév fontosabb eseményeit kiemelve emlékezett a reformáció kezdetének 500. évfordulójára, amely kapcsán konferenciáink, képzőművészeti kiállítások, tudományos kiadványok, közös múzeum látogatások, illetve egyetemi projektnapokkal csatlakozott a hittudományi egyetem.

 alt 

A tudományos életről a rektor elmondta: „felállítottuk saját publikációs repozitóriumainkat, és a kutatóintézeti hálózatunkat is tovább fejlesztettük. A tehetséggondozás és az intézményi TDK munka szép eredményekkel zajlott, az ebben részt vevő hallgatók számára ösztöndíjat létesítettünk. Tovább bővült a tanévben a képzési kínálat. „A hitoktatók és a pedagógusok számára új továbbképzések akkreditációját kezdeményeztük, a Debreceni Egyetemmel pedig lezáródtak azok a tárgyalások, melyek alapján a hittanár-nevelőtanár szakunkat 2019 őszétől további szakpárokkal együtt is meg fogjuk tudni hirdetni” – hangsúlyozta Kustár Zoltán. A rektor kiemelte, hogy a tanév során több együttműködési megállapodást is kötöttek külföldi partnerintézményekkel, így a Makovecz-program keretében három megállapodást írtak alá a határon túli magyar társintézményekkel, és kétoldalú megállapodást kötöttek két koreai és egy holland felsőoktatási intézménnyel.

 alt 

Az ünnepségen 22 lelkipásztor tett esküt és bocsátották ki őket exmisszus-gyakornoki szolgálatra református gyülekezetekbe.

 alt 

alt

Évértékelő interjút készített Kustár Zoltánnal, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorával Oláh Ilona az Európa Rádióban:

Letöltés