Rendszerüzenet
2018. június 26.

Már csak ecsetvonások mesélnek…

Már csak ecsetvonások mesélnek…

Elhunyt fiúnak állít emléket a Nagytemplomi kiállítás

Tájak, emlékek…ecsetvonások mesélnek” címmel nyílik kiállítás 2018. június 28-án 17 órakor a Nagytemplom Kálvin János Galériáján. A legújabb tárlaton Csiszár Artúr (†) akvarell-és olajfestményei és grafikái láthatóak, melyeket a Nagytemplom Gyülekezet Kórusával tett utazásai inspiráltak.

Csiszár Artúr 1961-ben született Szatmárnémetiben. Gépészmérnök diplomát szerzett, majd a Szatmári Népművészeti Iskola festészet-grafika szakán államvizsgázott, ezt követően pedig húgával Debrecenbe költözött, ahová később édesanyjuk is követte őket.

Többféle grafikai technikával is kísérletezett: munkái között megtalálhatóak olaj-, pasztell-és akvarell-festmények, valamint monokróm tusrajzok is. Képei között több is külföldi magángyűjteményekben került elhelyezésre – USA, Anglia, Németország, Hollandia - , illetve Debrecenben is több alkalommal rendezett önálló kiállításokat.

Festményei többségét a különböző utazások inspirálták: családjával, valamint a Nagytemplomi Gyülekezet Kórusának tagjaként rendszeresen kirándult bel-és külföldön egyaránt. Gyakran előfordult, hogy egy-egy épület vagy utcai pillanat magával ragadta őt, és ezért gyors várlatot készített a látottakról, majd hazatérve vászonra festette az útja során látottakat.

A néhai művész egészségi állapota azonban súlyos volt: sokáig depresszióval küzdött, majd miután kiderült, hogy szeretett húga daganatos beteg, egyre reményvesztettebbé és fájdalmasabbá vált számára is az élet. 2014-ben, mindössze 53 évesen ment el a minden élők útjára, ahová két nappal később testvére is követte. A gyászoló édesanya gyermekeinek szeretne emléket állítani a Nagytemplomi kiállítással.