Rendszerüzenet
2018. június 21.

Ilyen volt a XII. BIHart Református Művészeti Fesztivál

BESZÁMOLÓ

XII. BIHart Református Művészeti Fesztivál

Biharkeresztes 2018. június 3 – 10.

A Művészeti Fesztivál a szokásoknak megfelelően ünnepi nyitó istentisztelettel kezdődött, melyen dr. Bölcskei Gusztáv hirdetett igét. Ez alkalommal a „20 éves a Gárdonyi” elnevezésű képző- és iparművészeti pályázat eredményhirdetésére is sor került. Négy korcsoportban osztott ki a zsűri helyezéseket és különdíjakat. 24 jutalmazott gyermek vehetett át ajándékot.

 alt 

Következő napon - szintén a biharkeresztesi Református Templomban - iskolánk alsó tagozatos tanulói év végi bemutatkozó műsorára került sor. Nagy örömére szolgált a nevelőtestületnek és a szülői közösségnek, hogy Esperes úr lehetővé tette, hogy a templom legyen a műsor helyszíne. Zenés, táncos, prózai és hangszeres produkciókat láthattak az érdeklődők. Többen megjegyezték, milyen jó volt, hogy a templomunk élettel teli vidámsággal volt megtöltve ezen a délutánon.

 alt 

A gyermekek egész éves munkáját évről-évre meseelőadás meghívásával köszöni meg az iskola és a fenntartó. Idén a Mesekocsi Színház érkezett hozzánk. Nagyon színvonalas és tanulságos produkciójuk a didergő király történetét elevenítette fel

 alt 

A Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolanéptánc tanszakos tanulói minden művészeti fesztiválon gálaműsor keretében mutatják be tudásukat. Ezeken az alkalmakon jutalmazásra is sor kerül. Az „Év táncosa” címet minden évben egy fiú és egy lány táncos veheti át kiemelkedő néptáncos tevékenységéért.

 alt 

A gála után a Debreceni Népi Együttes táncosai léptek színpadra. Széki tánchistóriák című előadásukkal óriási sikert arattak a biharkeresztesi lakosság körében. A táncjátékot a Bürkös zenekar kísérte.

  

17 éve már, hogy a Biharkeresztesi Református Egyházközség és a Gárdonyi Zoltán Református Alapfokú Művészeti Intézmény néptánctalálkozó szervezését kezdeményezte. Akkor még csak gyermekcsoportoknak szólt a meghívás. Azóta ifjúsági és felnőtt tánccsoportok számára is meghirdetésre került, és regionális találkozóvá nőtte ki magát az esemény. 12 éve a BIHart Református Művészeti Fesztivál részeként kerül megrendezésre. A csoportok teljesítményét jó nevű néptánc zsűri értékeli és minősíti. Az idei évben mintegy ezer táncos és kísérő látogatott el Biharkeresztesre, hogy részt vehessen a rangos eseményen.

 alt 

A BIHart hete hálaadó és fesztiválzáró istentisztelettel fejeződött be, melyen dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Mivel a hét rendezvényei során iskolánk profiljának csak egyetlen eleme nem mutatkozott még meg – a zene -, ezért a záró istentisztelet után a hangszereké volt a főszerep. A 20 évvel ezelőtt alapított Gárdonyi Zoltán Református Zeneiskola egykori tanárai,tanítványai valamint a jelenlegi diákok és zenetanárok produkcióit hallgathatta a közönség. Zongorán, gitáron, hegedűn, bendzsón, szaxofonon szólaltak meg a Biharkeresztesre ellátogató zenészek. Ezúton is köszönjük a csodálatos zenét a következő előadóknak: Márton László, Lajtos Anna, Gyarmati Zoltán, Tikász Sándor; valamint jelenlegi és egykori diákjainknak: Duka Csabáné, Semlyényi Bence, Teremy Anna, Semlyényi Zita, Venyige Viktória.

 alt 

alt

A 20-as szám jegyében megrendezett BIHart Református Művészeti Fesztivál „Templomkerti Tortaparti”-val ért véget. 220 szeletes tortát fogyaszthattak el iskolánk diákjai, tanárai valamint a meghívott vendégek.

A fesztivál hetében mintegy 2.500 fő vett részt rendezvényeinken.

Hamarné Hangrád Éva igazgatóhelyettes

Barcza János fotói itt érhetőek el.