Rendszerüzenet
2018. május 23.

Keresztyén vagyok, Református vagyok, Tanítvány vagyok

A tuzséri gyülekezetből négyen vettünk részt Nyírlövőn az Ifjúsági konferencián április 28-án! Fél 10 után érkeztünk meg a helyszínre, ahol Nagytiszteletű Bogya-Kis Áron tiszteletes úr nagy szeretettel fogadott minket. A rövid köszöntés után regisztráció következett, ahol minden fiatal egy kis névjegykártyát kapott a saját nevével feltüntetve, segítve ezáltal azt, hogy mindenki a saját nevén tudja szólítani a másikat. Ezen kívül ez a kis kártya és a regisztráció során megadott életkorunk más célokat is szolgált ezen a napon.

A rövid áhítatot a 471. dicséret eléneklésével kezdtük, majd Nagytiszteletű Csegei István, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese köszöntött minket és tartott rövid áhítatot. Az ige Máté evangéliumából a 9. fejezet, 9. részétől szólt, melynek alapján hirdette nekünk Istenünk üzenetét.  Az ige alapján Isten felszólít minket arra, hogy református követőknek kell lennünk, az örömöt meg kell tudnunk osztani egymással, hiszen egy közösség vagyunk. Jézus indítson el minket egy olyan felismerésre, hogy büszkék és hálásak legyünk református mivoltunkért.  Az áhítatot a 397. dicséret első versének az eléneklésével folytattuk, majd esperes Úr áldását adta.

Az áhítat után Nagytiszteletű Bogáti Attilával, a Kisvárdai Református Egyház Ifjúsági lelkipásztorával vettünk részt énektanuláson. Két ifjúsági éneket tanultunk meg.

Ezután szünet következett, amelyre feladatot kaptunk. Mindenki kapott egy papírra kinyomtatott analóg órát, amelyre 4 „randit” kellett ismeretlen emberekkel megszervezni. Délre, 3, 6 és 9 órára. Ennek a legnagyobb előnye az volt, hogy akaratunktól függetlenül másokkal ismerkedtünk meg, ezen kívül nagy segítség volt, hogy mindenkinek volt egy névjegykártyája és nem kellett azon gondolkodnunk, hogy hogyan szólítsuk meg az adott személyt.

A szünet után Nagytiszteletű Kovács Tibor előadása következett, aki a Békési Egyházmegye Ifjúsági Referense, ezen kívül a Kőrösladányi Református egyház lelkipásztora is. Az előadás meglehetősen interaktív módon zajlott, nagyon jól bevonta a társaságot. Egyik fontos kérdés, amely úgy gondolom talán minden hívő ember szívében megfogalmazódik: 

Ki a keresztyén?

A keresztyén embernek el kell ismerni Jézust Isten fiának.

Az előadás további részében 6 képen keresztül mutatta be nekünk, mik azok a dolgok, amelyek befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy milyen keresztyén emberek leszünk. Ilyen tényező például: Mibe születünk bele?; Azt gondoljuk érthetetlen, bonyolult az Istentisztelet; Ne a gondból induljunk ki, nézzük pozitívan az életünket!; Tudnunk kell: A templom mindig ott volt és ott is lesz, ahol most van!; Nagyon sok ember elhiszi és abban a tudatban él, hogy nincs szükségük senkire sem!

TÉVHIT ha azt gondoljuk, igaz keresztyének vagyunk, ha már lekonfirmáltunk, református templomban házasodtunk, vagy református lelkipásztor temette el valamelyik rokonunkat és biztosra tudjuk, minket is ő fog. Ezek mind tévhitek az életünkben. Jézus napról napra tükröt állít elénk, amelyet ha észreveszünk és neki tetsző módon éljük az életünket, megerősödhetünk, és újra újrakonfirmálhatunk, hiszen Isten sokkal többet ad, mint bármi más.

A következő kérdés, amelyre választ kaptunk az előadás során:

Milyen a jó tanítvány?

1.      MEGOSZTJA másokkal Isten életét

2.     ENGEDELMESEN visszatükröz Isten munkájából

3.     RÉSZT VESZ a közösségben, nem csak elszenvedője.

4.     ÉLVEZI Krisztus jelenlétét

5.     SZÜNTELEN keresi Isten igazságát.

A jó tanítvány MERÉSZ. Ne csak ígérjük, hogy elmegyünk a templomba, hanem menjünk is el! Ne csak ott legyünk, hanem minőségi időt töltsünk el Istennel. Tudnunk kell, merre tartunk, és ki megy előttünk. Sokan úgy tesznek, hogy merészek, de csak kevesen járnak ezen az úton.

A nap folytatásában korosztály szerinti csoportokba rendeződtünk, ahol feldolgoztuk az előadást. A foglalkozás végén mindenkinek levelet kellett írnia, amelybe 3 pozitív és 3 negatív dolgot kellet leírni. Ezen belül is azt, hogy mi az, ami közelebb visz Istenhez és mi az, ami eltávolít tőle. Ezt a levelet névtelenül kellett borítékba zárni és odaadni Nagytiszteletű Kovács Tibor tiszteletes úrnak.

 alt 

A csoportfoglalkozás utána ebéd következett. A helyi asszonyok babgulyást és palacsintát készítettek nekünk, ami nagyon finom volt. A nap zárásaként az Ifjú Hírnök zenekar koncertjét hallgathattuk meg. Egy nagyon tartalmas napnak lehettünk részesei, amely közelebb vitt minket Istenhez.

„Ajkaim dicséretet zengjenek, mert megtanítasz a te rendeléseidre.Nyelvem a te beszédedről énekel, mert minden parancsolatod igaz.Legyen segítségemre a te kezed, mert a te határozataidat választottam!” (Zsolt. 171-173)  

Barabás Anett

ITT A SZÍVEM

Gyenge vagyok, ember
megkavar az élet
nem tudom a szívem meggyógyítani

Túl sok ami fájhat
én nekem és másnak
Nélküled a lelkem porszem szélvészben

Itt a szívem kemény föld
pusztaság lett
Törd most föl

Itt a szívem száraz kút ásd le mélyre 
Törjön út!

Élő víznek, mely tőled jön

Mindent tudok észből
túl keveset szívből
Míg a betű öl,
a szellem élni hív

Itt a szívem kemény föld
pusztaság lett törd most föl
Itt a szívem száraz kút
áss le mélyre törjön út!

Élő víznek mely tőled jön

Megtanítasz szeretni
merni, élni, érezni ×3

Itt a szívem kemény föld
pusztaság lett
Törd most föl!

Itt a szívem száraz kút ásd le mélyre 
Törjön út!

Élő víznek, mely tőled jön