Rendszerüzenet
2018. május 16.

A világhírű Tabancura Fiúkórus (Chile) koncertezik a Nagytemplomban

Több mint 12.000 kilométerről érkezik a világhírű Tabancura Kollégium Fiúkórusa Debrecenbe, hogy ingyenes koncerttel kedveskedjen városunk lakosságának 2018. május 23-án (szerdán) 19 órától a Debreceni Református Nagytemplomban. Meglepetéssel is készülnek: Kodály Zoltán Esti dal című kórusművét egy helyi kórussal közösen szólaltatják meg.

A Tabancura Kollégium kórusa 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy népszerűsítse a közös éneklés örömét az iskola tanulói körében. Az évek során több korosztályt is sikerült megszólítani és a tagok közé csábítani, így a kezdeti kamarakórusi felállás mára közel ötven fős kórussá fejlődött, melyben a férfi énekhangok teljes repertoárja – basszus, bariton, tenor és kontratenor – fellelhető.

Az elmúlt években több nagy sikert tudhat maga mögött a Tabancura Fiúkórus: 2016-ban a Crecer Cantando – a legjelentősebb chilei iskolai kórusversenyen – első helyen végeztek, az elmúlt évben pedig a CorpArtes színpadán 130 zenésszel együtt több ezres közönség előtt szerepeltek.

A kórus legfontosabb feladataként a különféle egyházi szertartásokon végzett szolgálatot tekinti, de az intézmény falain kívül is egyre gyakrabban mutatják be repertoárjukat. A heti rendszerességű közös próbák mellett az egyes szólamok és a szólisták külön-külön is találkoznak minden héten vezetőjükkel, hogy tökéletesítsék énekhangjukat. 2017-ben bővítették repertoárjukat egyházi és világi kórusművek sorával, lehetővé téve ezzel azt, hogy az egyházi felkéréseken kívül egyre több állami rendezvényen is végezhessenek szolgálatot. A debreceni koncerten is elhangoznak néger spirituálék, gregorián énekek, valamint többek között Handl, Rimszkij-Korszakov, Palestrina és Kodály Zoltán zeneművei is.