Rendszerüzenet
2018. május 14.

Adj Isten Szatmárban! - Mátyás király közeli udvarában

Adj Isten Szatmárban! - Mátyás király közeli udvarában

Cégénydányádi gyermeknap

2018. május 27. (vasárnap)

Mátyás király és a reneszánsz emlékévét ünnepeljük 2018-ban - Hunyadi király születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulóját. A szervezők számos kulturális programot hirdetnek országszerte és határainkon túl. Ehhez a nagyszabású eseményhez csatlakozik Cégénydányád is az Adj Isten Szatmárban! - Mátyás király közeli udvarában elnevezésű programsorozattal. A Szamos menti falu méltó módon szeretne ünnepelni és bekapcsolódni ebbe a rangos esemény-sorozatba.

 

Mátyás király összeköt bennünket - határainkon túl is
 

Mátyás Kolozsváron született Cégénydányádtól közel 100 km-re. A király emléke, történelmi és kulturális értéke, továbbá a folyó közelsége adott ötletet ahhoz, hogy a történelmi kapcsolódásokat összegyűjtve társul az emlékévhez, s minél több érdeklődőt megmozgatva próbál az évfordulóhoz csatlakozni egész éves programkínálatával.

Kulturális értékeink

Kiváló eseménysorozatot kínál Cégénydányád, hogy a határokat átívelve újra összekösse azokat a fontos láncszemeket, amely az emlékév kapcsán lehetséges. A mai generációnak kívánja  megtanítani történelmünket, a művészeti értékeinket. Rendhagyó és méltó módon szeretne tisztelegni a falu nemcsak megyénkben, hanem országszerte, határainkon túl is.

Mit ad a rendezvénysorozat?

A mellékletben olvasható programsorozat egész évben kínál kulturális eseményt, amely tömegeket mozdít meg e fontos emlékév kapcsán. Az idei Szamosfeszt,Pajtaszínház, a Gyermek játszóudvar, a rendhagyó történelemóra és egyéb kísérő programok mind-mind olyan kulturális élményt kínálnak, amely a reneszánsz és Mátyás királyunkról szól. Az óvodásoknak kisiskolásoknak, egyetemistáknak, családosoknak nemcsak képet ad a reneszánsz kultúráról, hanem lexikai tudást, ismeretet és élményt kínál, amelyet felhasználhat majd későbbi tanulmányai során. A reneszánsz sokszínűsége (művészete, a kor nevezetességei, a király személyisége, a gasztronómiája) lehetőséget biztosít arra is, hogy programjainkkal e széles és látványos élményt megmutassuk az érdeklődőknek.

Részletes program

Belépés: ingyenes

Kezdés: 11 óra

  • 10 és 11 között Gyermek istentisztelet
  • 11 órától: Csipike meséi; A platánfa alatt mesél Széles Szabolcs  (Megemlékezés Lilik Ákosról)
  • 12 órától ,,Megnyitó”  A Cégénydányádi Általános Iskola műsora
  • 12 órától családi vetélkedő a népi játszóudvarban ,,Mátyás király udvara” címmel, egész  délután
  • Reneszánsz ételrecept írás
  • Udvarhölgy hajfonat készítés
  • Kvízjáték
  • Mátyás király kedvenc állatai
  • Készíts reneszánsz öltözetet!
  • Ügyességi feladatok
  • 12 órától Mesemondó verseny
  • 13 órától Rozka meséi (interaktív mesemondó)
  • 14 órától Varázskendő bábcsoport előadása (Mátyás király mese)
  • 15 órától Kuckó Művésztanya
  • 16 órától Tücsök zenekar koncertje
  • 17 órától Táncház Bácsi Bence, Bajnóczi Klára és Molnár Bianka vezetésével + Cégénydányádi Óvodások műsora
     

Egész napos programok:

  • 3 alkotóműhelyben: kosárfonás, szövés, nemezelés, agyagozás/fazekasmester
  • Sárkányverő interaktív Óriás Bábszínház minden órában
  • Falmászás
  • Lovaglás, íjászat a Szabó Lovasudvarral
  • Állatsimogató
  • Arcfestés
  • Sakkozás


Büfé: Lángos, kürtöskalács, üdítő, jégkrém

Cégénydányád népi játszóudvara közel egy évvel ezelőtt készült el. Sikeres pályázati forrásból Pajtaszínház, Nemesi Porta és Kézműves udvar épült a falu főterén.  A település őrzi szatmári örökségeit, életben tartja a népi hagyományokat és megmutatja a tradíciókat a fiatalabb generációknak. Minden hónap második hétvégéjén a népi játszó udvar kitárja kapuit a megye és határon túlról érkező vendégei előtt. Folyamatos kézműves foglalkozásokat, tematikus hétvégéket szerveznek az ide látogatóknak és a környékbeli települések óvodai, valamint iskolás csoportjainak.

A Pajtaszínház közel 400 vendéget tud egyszerre fogadni. A fellépők és a helyi ünnepségek, megemlékezések, előadások, bemutatók és egyéb események állandó helyszíne. A szervezők színházi- és bábelőadásokkal színesítik a környék kulturális életét.

A játszóudvar látogatója a kosaras fakörhinta mellett számos népi és megannyi érdekes hagyományőrző játékot próbálhat ki. Többek között: hordóhúzót, népi gyalogutat, patkódobálót, csörömpölőt, diótörőt, kukoricamorzsolót.

A kézműves házakban lehetőség van a kosárfonás, nemezelés, agyagozás folyamatainak elsajátítására, valamint a régi hagyományok megismerésére. Az elkészített termékeket, ajándéktárgyakat a foglalkozás után igény szerint haza is viheti a vendég.

Sőrés Rozka- mesemondó.

Mese kicsiknek, nagyoknak, kortalanul a magyar népmesék csodálatos történeteiből.  Az előadások  alkalmával a közönséget interaktív módon vonja be a mesemondó a játékba.

Varázskendő bábcsoport előadása (Mátyás király mese)

Évről évre töretlen sikerrel, nagy szeretettel játszik a gyermekeknek a fehérgyarmati Varázskendő bábcsoport. A társulat 2000-ben alakult. Az öt főből álló csoport legelső darabja „A bűvös kendő” című bábjáték volt, amit azóta számos tanulságos mese, olykor zenés betétekkel kiegészített darab követett. A csoport vezetője, Dunai Györgyné. A bábjátékok választásánál fő szempont, mindig valamilyen tanulságos történet, hogy a gyerkőcök tanuljanak is a művekből. A csapat minden alkalommal remek előadásokkal szórakoztatja a fiatalabb korosztályt és az előadások alkalmával megannyi örömteli pillanatot varázsolnak számukra. A bábcsoport tagjai folyamatosan fejlődnek, szakmai továbbképzésekre járnak, s közel tíz éve minden alkalommal részt vettek a Gyermek- és Felnőtt Bábosok Megyei Fesztiválján. A bábokat Dunai Györgyné csoportvezető tervezi és készíti, valamint a díszletek is saját alkotások. A csoportban többen is megfordultak már, a jelenlegi tagok: Dunai Györgyné, Juhászné Csurka Ildikó, Fazekasné Czibere Márta, Kőváriné Márton Gyöngyi és Ombódi Barnáné. Munkájuk elismerését számos oklevél bizonyítja.

Kuckó Művésztanya

Az egyesület 1996 májusában alakult. A vezető Szentgyörgyi Rozi előadóművész. A Kuckónak huszonöt aktív tagja van. Legfőbb céljuk az, hogy a legkisebb településekre is elvigyék a vers, a zene, a magyar színjátszás legszebb hagyományaira épülő előadások szép üzenetét. Rendszeresen járnak a Cserehát legeldugottabb falvaiba, hogy örömet és vigasságot vigyenek az ott élő nehéz sorsú embereknek. ”A Kuckó Művésztanya Utcaszínház idén ünnepli 22. születésnapját. Megszámlálhatatlan kaland, több-ezer kilométer, évente 120 előadás, izgalom, kreativitás, megtiszteltetés, elismerés, siker jellemzi őket. Megannyi jókedv, dal, játék van a zsákjaikban ezeket viszik az ország legkisebb, legszegényebb, legeldugottabb településeire, a Felvidékre, Erdélybe, s mindenhová, ahol felhőtlen szórakozást, vagy éppen vigaszt keresnek az emberek. A debreceni társulat teljesen független, önfenntartó és egy nagy, szabad családként működik. Az erdőszélen, réten, kocsmaudvaron, téren való komédiázás a csapat életformájává vált.

Tücsök zenekar

Az együttes 2009-ben alakult Szentesen. Saját meséiket, interaktív módon közvetít a gyermekeknek. Műsoraikban ismert magyar gyermekdalok, népdalok és saját szerzemények szerepelnek. A zenekar tagjai pedagógusok, illetve zenészek, akik a zenei nevelés értékeit hitelesen tudják közvetíteni. Hangszereik megszólaltatásával, bemutatásával a gyerekek ismeretei is bővülnek. Az együttes sok fellépéssel büszkélkedhet Magyarországon és külföldön is egyaránt. Szívesen fellépnek óvodákban, kisiskolásoknak szervezett bérletes előadásokon, magán-, céges- vagy  nyári szabadtéri kulturális rendezvényeken egyaránt. Kettő-, négy- illetve hattagú felállásban vállalnak fellépéseket.

Táncház Bácsi Bence, Bajnóczi Klára és Molnár Bianka vezetésével, cégénydányádi óvodások műsora.

Egész napos programok:

alkotóműhelyben: kosárfonás, szövés, nemezelés, agyagozás/fazekasmester; Sárkányverő interaktív Óriás Bábszínház minden órában; Falmászás; Lovaglás, íjászat a Szabó Lovasudvarral ; Vásári forgatag; Állatsimogató; Arcfestés

A díjak pedig a következők:

Mesemondó verseny:

  1. Sárospataki vár (Rákóczi vár) belépő 4 főre
  2. Állatkerti családi belépő (Nyíregyházi Állatpark)
  3. Könyvcsomag


Családi vetélkedő díjai:

  1. Egy nap Kolozsváron
  2. Családi fürdő belépő (Nyírbátori Sárkány Wellness és Gyógyfürdő)
  3. Állatkerti családi belépő (Nyíregyházi Állatpark)

 

 alt