Rendszerüzenet
2018. május 08.

Eszkatológiai antropológia - 5. Patmosz Konferencia

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) Patmosz kutatóintézete és a Tehetségpont megszervezésében és támogatásában 2018. május 3-án az eszkatológiai antropológia témáját kutatók és az aziránt érdeklődők tartalmas és kutatási eredményekben gazdag konferencián vehettek részt. A konferencia helyszíne a DRHE Kistanácsterme volt.

Az ötödik alkalommal megszervezett konferenciát Prof. Dr. Kustár Zoltán rektor köszöntő beszéde indította, melyben gondolatébresztőként feltette a kérdést: „ki változna, ha nem az ember?”, majd Prof. Dr. Peres Imre, a kutatóintézet vezetőjének megnyitó gondolatai következtek, aki elmondta, hogy idei témaként az eszkatológia egy újabb aspektusa kerül előtérbe: az antropológia. Ugyanakkor mindkét professzor kifejezte örömét, hogy a teológiai tudományágak művelésének és a Szentírás kutatásának a vágya egyetemünkön nem fogyatkozik. Ennek tanújele minden egyes megszervezett konferencia, így ez a mostani is, amikor közösen gondolkodhatunk a Szentírás igéiről, és amellyel másokat is tovább ösztönözhetünk, buzdíthatunk ugyanerre.

alt

Elmondható, hogy a feltámadás reménységében élő keresztyén embert különösen is foglalkoztatta a halál utánra ígért megváltozott lét, az, hogy vajon milyen állapotban és milyen módon él majd a Szentháromság Isten közvetlen közelében, a feltámadása után.  Ezt igyekezett bemutatni a konferencia menete három blokkban. Az eddigiektől eltérően, – blokkonként öt-öt előadóval – minden egyes blokk tanári előadással indult, majd következtek a doktorandusz és graduális hallgatók kutatási eredményeinek beszámolói antropológiai hangsúlyokkal.

Az első blokkot Dr. Németh Áron egyetemünk adjunktusa kezdte, aki a prófétai szövegekben vizsgálta a testi fogyatékosságot és annak gyógyulását, megszűnését az eljövendő korszak tükrében, az újszövetségi vonatkozásokig. Majd ugyancsak az ő moderálásával következtek a doktorandusz hallgatók előadásai. A második részt Dr. László Virgil, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára indította, amelyet ő vezetett is egyben. Előadásában a páli „belső ember”, mint antropológiai fogalom gyökerét és lehetséges értelmezhetőségét ismertette. A második blokkban már graduális hallgatók is betekintést nyújtottak kutatási témájukba. A legutolsó részt a konferencia házigazdája Prof. Dr. Peres Imre előadása vezette be Találkozás a halottakkal címen. Megtudhattuk, hogy az ókori ember milyen szándékkal és hogyan fordult a halottakhoz, valamint mennyire lelhető fel eme gyakorlat nyoma az Újszövetségben, ugyanis ez nem volt titok az apostoli eszkatológia előtt. Miután a graduális és posztgraduális hallgatók is prezentálták témájuk tanulmányozásának végkifejletét, Peres Imre összegezte és kiértékelte a hallott előadásokat, majd hívő elszántsággal kijelentette, hogy a Patmosz kutatóintézet továbbra is az eszkatológia témája felé szeretne orientálódni.

 alt 

Megköszönve mindenki részvételét lezárta a tanácskozást, abban a reményben, hogy egy év múlva ismét találkozhatunk, s az idei konferencia anyagából elkészült kötetet várhatóan kezünkbe is vehetjük.

Seres Annamária és Kallós Lilla
(újszövetségi doktorandusz-hallgatók)
Fotók forrása: drhe.hu