Rendszerüzenet
2018. április 24.

Vetélkedő az Ige tükrében

Idén a Balmazújvárosi Református Általános Iskola rendezte meg a Hajdúvidéki Református Egyházmegye hagyományos zsoltáréneklő-, rajz-, és bibliaismereti vetélkedőjét. Az április 14-én tartott versenyre összesen százharmincöt gyermek érkezett, hét település hét gyülekezetéből. 

alt

A vetélkedőt Szabadi Árpád esperes egy rövid áhítattal nyitotta meg a balmazújvárosi református templomban. A megnyitón az izgalommal teli légkörben a fiatalok lelkére helyezték, hogy a vetélkedőnek nincsenek vesztesei. „A mai napon nem a versengés az elsődleges cél, hanem, hogy tudjunk egymásról az egyházmegyén belül, a fiatalok ismerkedjenek egymással, és nem utolsó cél az sem, hogy a Biblián keresztül a jézusi tanításokat tanítsuk a gyermekeknek” – mondta Szabadi Árpád, a Balmazújvárosi Református Általános Iskola igazgatója.   

alt

„A vetélkedőt mintegy húsz éve rendezik meg a Hajdúvidéki Református Egyházmegyében, ahol jelenleg öt református iskola működik. A szervezést minden évben másik intézmény vállalja. A verseny feladatait a katechetikai bizottság állította össze. Az idei a család éve, mind a rajzversenynek, mind a bibliaismereti vetélkedőnek a feladatait e köré csoportosítottuk” – mondta Pelláné Ábrám Anikó lelkipásztor, egyházmegyei katechetikai előadó. Korcsoportonként kijelölt bibliai történetekhez igazították a feladatlapok elkészítését, melyek illeszkednek a tananyaghoz is. A bibliaismereti vetélkedőre három fős csapatokban nevezhettek a diákok. Mint minden évben, idén is külön feladatlapot kaptak, és külön értékelték az egyházi és az állami iskolában tanulókat.

alt

A rajzverseny résztvevői számára több bibliai történetet jelöltek ki a szervezők, amelyekből témát választhattak a fiatalok. A rajzokat tetszőleges technikával, a helyszínen készítették el a résztvevők. A zsoltáréneklő versenyen is három korcsoportban értékelték a gyermekeket.

alt

„Két szempont alapján állítottuk össze az idei anyagot, az egyik az volt, hogy legyen olyan ének benne, ami a meglévő énekeskönyvre támaszkodik. Másrészt pedig kezd kiteljesedni a hitoktatás rendszere, így a hittankönyvek énakanyagából is válogattunk” – mondta Kovács András lelkipásztor, egyházmegyei ének-zenei előadó, aki kiemelte, fontos célja a zsoltáréneklő versenynek, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét az egyházzenei értékekre.

  alt  

A vetélkedő után kézműves foglalkozásokon, kötetlen beszélgetéseken, és múzeumlátogatáson is részt vehettek a fiatalok. Az izgalmas napot ebéd és eredményhirdetés zárta.

Komorné Csernáth Erzsébet