Rendszerüzenet
2018. április 23.

Debrecenbe látogatott a Református Egyházak Világközössége elnöke

2018. április 14-én szombaton Debrecenbe látogatott Najla Kassab református lelkész, a Református Egyházak Világközössége elnöke. Az elnök találkozott Fekete Károly püspökkel, Kustár Zoltán rektorral és Vad Zsigmond debreceni esperessel is.

Najla Kassab a Libanoni és Szíriai Evangéliumi Zsinat nevű református testvéregyházunk lelkipásztora, akit 2017-ben választottak a világ református egyházait, mintegy 100 millió egyháztagot összefogó Református Egyházak Világközössége (REV) elnökévé. Az elnök abból az alkalomból látogatott Magyarországra, hogy az elmúlt napokban Budapesten ülésezett a REV Európai Tanácsa.

alt

alt
Fotó: Barcza János

Najla Kassab főtiszteletű asszony 2018. április 14-én szombaton érkezett Debrecenbe, ahol Fekete Károly püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata lelkészi alelnöke, és Vad Zsigmond esperes, az MRE Külügyi Bizottsága elnöke fogadta. Miután meglátogatták a reformáció 500. évfordulójára készült faragott díszkaput a Püspöki Hivatal udvarán, munkaebéden tekintették át a magyar reformátusság és a REV kapcsolatának aktuális kérdéseit.  Az ebéden részt vett Erdélyi Diána, a REV vezető testülete, a végrehajtó bizottság magyar tagja, Ódor Balázs, a Magyarországi Református Egyház Külügyi Irodája vezetője, Priscilla Yang, az MRE Külügyi Iroda munkatársa és Gonda László tiszántúli ökumenikus referens is. 

A munkaebéd során Kassab elnök asszony részletesen ismertette a közel-keleti térségben élő keresztyén egyházak, azon belül a protestáns közösségek helyzetét és elemezte a Közel-Keletről kiinduló migrációt kiváltó okokat is. Fekete Károly püspök és Vad Zsigmond esperes pedig a magyarországi reformátusság helyzetéről adott ismertetést a Református Egyházak Világközössége elnökének, különös tekintettel a Tiszántúli Református Egyházkerület és a határon túli magyar református közösségek örömeire és gondjaira.

  

A munkaebéd után elnök asszony és kísérete a debreceni református Nagytemplomba látogatott, ahol Vad Zsigmond esperes ismertette a templom történetét és a gyülekezet életét, majd Fekete Károly püspök bemutatta a reformáció debreceni emlékművét a delegációnak. Kassab elnök asszony ellátogatott a Debreceni Református Kollégiumba is, ahol Kustár Zoltán rektor, a Kollégium főigazgatója fogadta és tájékoztatást adott az intézmény múltjáról és jelenéről. A debreceni látogatást kollégiumi séta zárta le, mely a Dísztermet, az Oratóriumot és a Kollégiumi Nagykönyvtárat érintette.

  

Najla Kassab debreceni látogatása végén kiemelte, hogy itt szerzett tapasztalatai nagyban hozzásegítik ahhoz, hogy a REV elnökeként jobban megértse a Magyar Református Egyház múltját és jelenét. Kifejezte reményét azzal kapcsolatban is, hogy a MRE delegációjának nemrég lezajlott libanoni és szíriai látogatása által megalapozott szoros kapcsolat a közel-keleti protestáns közösségekkel a jövőben tovább erősödik majd.   

Barcza János fotói itt érhetőek el.