Rendszerüzenet
2018. április 20.

Ezen a versenyen mindenki győztes

A hétvégén sikeresen zárult a IV. Országos Komplex Természettudományi Verseny Nyírbátorban.

alt

A nyírbátori Báthory Anna Református Általános Iskola rendhagyó versenyén 2018. április 14-én a legjobb 24 csapat mérte össze tudását. A két korosztályban meghirdetett küzdelemre az 5-6. és 7-8. osztályosok jelentkezhettek, csoportonként 4 fővel. Az első három fordulót levelezős formában teljesítette az 51 benevezett csapat, majd a döntőbe a legjobbak jutottak be. A verseny célja, hogy a résztvevők a természettudományok, a matematika, valamint az informatika köréből játékos formában mérjék össze ismereteiket, alkotókészségüket, környezettudatosságukat.

alt

Az ország több pontjáról érkező csapatok Budapest, Debrecen, Kisújszállás, Hajdúböszörmény, Nyírbátor, Nyírbéltek, Túrkeve, Penészlek - településekről érkeztek. A jelentkezők között voltak, akik első alkalommal vettek részt, de akadtak olyanok is, akik már több alkalommal is számot adtak ismereteikről. A negyedik éve megszervezett nagyszabású rendezvény folyamatos felkészülést, kutatómunkát, rengeteg információt biztosít a diákok számára, amelyet tanulmányaik során is hasznosíthatnak majd. „Nagyon fontos, hogy diákjainkat megtanítjuk csapatban dolgozni és arra, hogyan lehet a megszerzett tudásukat egy közös munkában még jobban kamatoztatni. A két korcsoportban meghirdetett természetismereti verseny szélesíti a gyermekek látókörét, s abban is segít, hogy a tananyagot hogyan tudják a gyakorlati életben hasznosítani, komplex tudásukat egymásra építeni”- hangsúlyozta az intézmény vezetője, Sivadóné Cselenyák Dóra. A versenyfeladatok mellett számos élményben volt részük a versenyzőknek. 

 alt 

A Nyíregyházi Egyetem Kémia Tanszékének docense, a nyíregyházi Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium kémia tanára Sarka Lajos és Dr. Beszeda Imre, a Nyíregyházi Egyetem Fizika Tanszékének vezetője látványos bemutatóval és kísérletekkel színesítette a délutánt. A diákok megtapasztalhatták a matematika, fizika, s egyéb természetismereti tárgyak törvényszerűségeit, a kísérletek közben választ kaphattak számos kérdésükre. A kiváló bemutatók, elkészített feladatsorok, makettek, plakátok, prezentációk és megannyi kísérlet után az eredményhirdetésen a gyermekek megkapták a várva várt jutalmat, amihez támogatást kapott az intézmény a Nyírbátor Város Önkormányzatától és a Bátor Trade Kft-től. Két csapatnak külön díjként a Komplex természettudományos tábor egyhetes élményét is felajánlotta az iskola. A rendezvényen Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő úr két csapatot különdíjjal ajándékozott meg. A többfordulós országos versenyt szervező tanárok: Babik Béla - koordinátor, Fehér Ádám, Kerekesné Puholla Mária, Opre Csabáné és Világosi László elégedettek voltak a csapatok munkáival, eredményeikkel és az egész napos küzdelemmel.

alt

Pótor Melinda