Rendszerüzenet
2018. április 16.

Debrecenben a református és evangélikus szaktanácsadók

Közös elhatározás hívta életre a református és az evangélikus szaktanácsadók találkozóját. Hagyományteremtő szándékkal, immár második alkalommal rendezték meg április elején a szakmai napot, melyre az ország szinte valamennyi tájáról érkeztek Debrecenbe szaktanácsadó pedagógusok.


A tervek szerint évenként szerveződő szakmai találkozó idén a Református Pedagógiai Intézet (RPI) szervezésében valósult meg. A Reformáció 500. évfordulójának jegyében szándékunk volt megmutatni vendégeinknek Debrecen református értékeit azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felejthetetlen élményeket szerezve vigyék hírét saját városukba és iskoláikba. Reméljük, hogy hamarosan az osztályaikkal, kollégáikkal is visszatérnek a „Kálvinista Rómába”.

A tavaszi szakmai találkozó délelőtti plenáris részének a DRK Dóczy Gimnáziuma adott helyet. Az iskola vezetése, Ilyés Ilona igazgató asszony irányításával jó szívvel fogadta a szakmai rendezvényt. A gimnázium az RPI kiemelt partnereként évek óta helyszíne számos, a református oktatást támogató szakmai rendezvénynek.

alt

Az iskola dísztermében főtiszteletű dr. Fekete Károly püspök úr áhítatával és köszöntésével kezdődött a nap. Ezt követően a hallgatóság négy rövid előadást hallhatott református és evangélikus szaktanácsadók prezentálásában.

Az „új trendek az oktatásban”című egységben szó volt a LearningApps, a Kohoot, a Geogebra és a személyiségfejlesztő játékok alkalmazásának jó gyakorlatairól. Majorosné Lasányi Ágnes, az EPSZTI vezetője előadásában a cyberbullying veszélyeire, vagyis az internetes zaklatásra hívta fel a pedagógus szaktanácsadók figyelmet.

 alt 

alt

Az érdekes és gondolatébresztő témákat követően a Debreceni Református Kollégium Múzeumában folytattuk a napot. Dr. Gáborjáni Szabó Botond igazgató úr tárlatvezetésében válaszra leltünk a „Miért éppen Debrecen?” kérdésre, majd Dr. Keczán Mariann muzeológus iskolatörténeti tárlatvezetésében bepillantást nyertünk a DRK hajdani diákéletébe, és megtekintettük az Arany 200. kiállítást is.

 alt 

alt

A „Bölcsőtől a koporsóig” című kiállítási egységben Dr. Kovács Teofil muzeológus a reformátusság hitéletének tárgyait, érdekes történeteit mutatta meg a résztvevőknek. Az ezt követő ebéd után a Debreceni Református Nagytemplomban újabb élményekkel gazdagodhattunk, L. Szabó Gizella nyugalmazott nagytiszteletű lelkész asszony templom és kiállítás bemutatóján, melyet jó szívvel, meggyőző odaadással nyújtott felénk, hangsúlyozva a Pál apostoltól tanult alázatos szív erényét. A vállalkozó kedvű szaktanácsadó kollégák a Rákóczi harangot és a panorámajárdát sem hagyták ki, és gyönyörködhettek a csodás kilátásban a meleg napsütésben. A délután további részében a Dóczy Gimnázium és Szabó Magda író kapcsolatát és történeteit ismerhettük meg Tankó Istvánné igazgató-helyettes asszony bemutatójából és Dr. Keczán Mariann tárlatvezetésében. 

 alt 

alt

E tartalmas nap végén a református és evangélikus szaktanácsadó pedagógusok már annak lehetőségét fontolgatták, hogy az osztályaikat és pedagógus közösségeiket mikor is hozhatják el Debrecenbe. Élményekkel gazdagon indultak útnak, ki-ki a saját városába, iskolájába: Bonyhádra, Szombathelyre, Tatára, Budapestre, Szentendrére, Veresegyházra, Miskolcra, Hernádnémetibe, Nyíregyházára, Hajdúnánásra, Kisújszállásra, Mezőberénybe, Berettyóújfaluba, és Debrecenbe.

Kelemen Gabriella