Rendszerüzenet
2018. április 09.

„Hitvallásaink és hitéletünk…”

Vendégünk volt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, dr. Fekete Károly.

„Hitvallásaink és hitéletünk” – összefoglaló címmel gyülekezeti előadássorozat indult a Berekböszörményi Református Egyházközségben, 2018. április 5-én.

alt

A sorozatindító  alkalom, istentisztelettel kezdődött. Az igehirdetés szolgálatát Répási István Magyarhomorog-Körösszakáli lelkipásztor végezte a II. Tim. 1: 3-5; 2: 1-10.alapján. Szólt a nemzedékeket átívelő személyes hitvallástétel bibliai alapjairól, áldásairól és ebből eredő elkötelezettségünkről. Az istentiszteleti részt követően: „Egyházi életünk a II. Helvét Hitvallás tükrében” címmel előadást tartott dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

alt

Püspök úr az előadás bevezetőjében a népes hallgatóság előtt röviden felvázolta Bullinger Henrik zürichi reformátor életét, a II. Helvét Hitvallás keletkezésének, nyilvánosságra kerülésének, elfogadásának történetét. Majd felvázolta a középkori katolikus egyház istentiszteleti gyakorlatát. Kiemelte a mise egyes elemeit és azok tartalmi mondandóját. A folytatásban párhuzamba állította a mise elemeit és a II. Helvét Hitvallásnak a református istentisztelet alkotó elemeiről szóló tanítását.

alt

Árnyalta a kor katolikus „igehirdetési” gyakorlatát: a reformáció ezzel szemben megfogalmazott álláspontját és gyakorlatát. Az előadás záró részében szólt püspök úr mai református istentiszteletünk és egyházi életünk azon elemeiről, melyek a racionalizmus és egyházi liberalizmus hatása nyomán a XIX. század végére megkoptak, esztétikailag elsekélyesedtek, az egyszerűsítés folytán igénytelenséghez vezettek. Hangsúlyozta az istentisztelet kötött és szabad elemei közötti harmónia megteremtésének szükségszerűségét, a gyülekezet istentiszteleti aktivitása növelésének fontosságát.

alt

Az előadást a vendégként jelenlévő Magyarhomorogi - Körösszakáli, valamint a helybeli berekböszörményi gyülekezet tagjai nagy figyelemmel és élvezettel hallgatták. A sorozat az elkövetkező hónapokban folytatódik.  

Tóth Tibor
berekböszörményi lelkipásztor

A teljes galéria itt tekinthető meg.

Fotók: Barcza János