Rendszerüzenet
2017. november 28.

Egy templom - húsz év - három felekezet

November 19-én délután 16 órakor a Bocskaikertben hálaadó istentiszteletre gyűlt össze a református, római katolikus, görög katolikus felekezetek krisztuskövető közössége, a bocskaikerti Ökumenikus Templom felszentelésnek huszadik évfordulója alkalmából.

A templom felszenteléséért minden évben hálát ad a három felekezet oly módon, hogy évente más-más közösség vállalja a szervezés és előkészítés munkálatait. Nagy örömünkre szolgált az a tény, hogy a templomszentelés 20. évfordulóján a Bocskaikerti Református Missziói Egyházközség végezhette az előkészület feladatait!

alt

Ennek megfelelően kértük fel az igehirdetés szolgálatára Fekete Károly tiszántúli püspököt, aki legnagyobb örömünkre tudta vállalni sokrétű kötelezettsége mellett a bocskaikerti szolgálatot! A református közösség tizenkét éve működő kórusának ökumenére fókuszáló lelki üzenete alatt vonult be a templomba a szolgálók közössége, élen Fekete Károly püspök úrral, Szabadi Árpád hajdúvidéki esperes úrral, valamint római katolikus részről Szegedi Kálmán és Tóth László plébánossal, görög katolikus részről Urgyán Antal parókussal, valamint a házigazda képviseletében a Bocskaikerti Református Missziói Egyházközség lelkipásztorával, Miklós Lászlóval.

 alt

Igehirdető szolgálatában püspök úr kifejtette: lelki életünkben kulcsfontosságú az embertársi odahajlás, az egymásra találás, és a minőségi lépés Isten felé. Ezekből a minőségi lépésekből lesz ugyanis a megújulás.

Püspök úr szolgálatát felekezeti köszöntések, majd a Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperesének, Szabadi Árpád esperes úrnak áldáskívánása, és visszaemlékezések követtek. A bocskaikerti Ökumenikus Templom az alapító okirat szerint az imádság háza, az emlékezés kultúrájának és a kiengesztelődésnek helye, amely egyben hála is a magyarság megmaradásáért.

 alt 

Meghatározó gondolata volt az ökumenikus hálaadó napnak: nagyobb, Aki összeköt, mint aki elválaszt! A mindenható Istennek adtunk hálát az elmúlt húsz évért, a felekezeti párbeszéd kultúrájáért, és közös egységtörekvéseinkért, melynek Bocskaikert élő záloga. Imádságos hittel, munkálkodó és szolgáló közösségként így szeretnénk tovább haladni Istenünk kegyelméből.

 alt 

                                                                          Miklós László
                                    lelkipásztor, Bocskaikerti Református Missziói Egyházközség

Fotók: Barcza János

A teljes galéria itt érhető el.

Miklós László: Csillag és keresztek

(elhangzott a 20 éves bocskaikerti Ökumenikus Templom hálaadó istentiszteletén)

Csillag és keresztek templomunk tetején,

Nem tudtuk hogyan lesz egység az elején.

De ha „lelkünk húrja zsong” és Istenünk vezet,

Boldogan él együtt három felekezet!

 

Felfogásunk szerint vannak különbségek,

de Jézus összeköt, és ebben van a lényeg!

Ha „lelkünk húrja zsong” és Istenünk vezet,

Boldogan él együtt három felekezet!

 

Bocskai szobránál a lelkünk felderül,

A kereszt meg üzeni: sosem vagy egyedül!

Ha „lelkünk húrja zsong” és Istenünk vezet,

Boldogan él együtt három felekezet!

 

Csillag és keresztek 20 éve hirdetik:

Bejöhet mindenki, kik Istent keresik!

Ha „lelkünk húrja zsong” és Istenünk vezet,

Boldogan él együtt három felekezet!

 

Mögöttünk ölelés, előttünk remények!

Ne legyünk lélekben egymáshoz kemények!

Mert ha „lelkünk húrja zsong” és Istenünk vezet,

Boldogan él együtt három felekezet!

 

Bocskaikert, 2017. 11. 19.