Rendszerüzenet
2017. november 25.

480 éve Isten szolgálatában - hanganyaggal

November 25-én, szombaton délelőtt tartotta a Debreceni Református Kollégium az éves rendes közgyűlését, melynek keretében hálát adtak Istennek a debreceni református iskolahálózat megújításáért. Az alkalomról Oláh Ilona készített összeállítást az Európa Rádióban. 

alt

Fekete Károly tiszántúli püspök a 100. zsoltárral köszöntötte a jelenlévőket: „Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön! / Szolgáljatok az Úrnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé! / Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten! Ő alkotott minket, az övéi vagyunk: az ő népe és legelőjének nyája. / Menjetek be kapuin hálaénekkel, udvaraiba dicsérettel! Adjatok hálát neki, áldjátok nevét! / Mert jó az Úr, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre.” Ezt követően közös imádságra hívta a hálaadó közösséget.

alt

Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, az igazgatótanács elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a Református Kollégium sorsa elválaszthatatlanul összeforrt a Magyar Református Egyházzal, a nemzeti önállóság eszméjével, és a hazai közművelődéssel. „Istené a dicsőség és a hála, hogy egyetlen református kollégiumként soha be nem zárva, töretlenül végezhette 1538 óta a szolgálatát a hitre nevelésben és az oktatásban.” Kustár Zoltán felidézte, hogy 1849-ben itt ülésezett a magyar parlament, s így lett a kollégium a szabadságharc leverése után, majd a kommunista diktatúra során az üldözöttek, a megtűrtek, a szabadságra, hitre és megújulásra vágyók fő menedéke. Később, a rendszerváltás után lehetett újra a kiteljesedés és a fejlődés intézménye. „Közoktatási intézményei, hittudományi egyeteme és közgyűjteményei révén a kollégium ma is a magyar kultúrát és művelődést szolgálja, egyszerre háromezer kis- és nagydiák számára közvetítve a keresztény hit, a református értékek és a nemzeti felelősségtudat legszebb, legnemesebb hagyományait.”

 alt 

Szabó János projektfelelős számolt be a beruházási munkálatokról. Az oktatási és nevelési infrastruktúra fejlesztése a Debreceni Református Kollégium történelmi intézményeiben elnevezésű projekt során nyolc épületet és kilenc intézményt érintő beruházást végeztek el. A 1119/2013. Kormányhatározat alapján 10 milliárd forint támogatásban részesült a Tiszántúli Református Egyházkerület. Az építkezés négy ütemben zajlott, amely másfél éves előkészítő munkálatok után 2013 júliusában kezdődött.

 alt 

Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy „Debrecenben a mostani fejlesztéssel a keresztyén nevelés méltósága nyert elismerést. Hagyomány es modernség. Állandóság es változás.” Az államfő kiemelte, hogy a reformáció 500. évében és a Kollégium fennállásának 480. évfordulójához érkezve az óvodától az egyetemig megszépültek és modern eszközöket kaptak a pedagógiai műhelymunka helyszínei – mondta. Jókai Mór Az egy az Isten című regényéből vett idézettel zárta ünnepi beszédét: „Majd ha megtudod, hogy mit tesznek azok, akik nem halasztják az Istennel ... való kibékülést a másvilágra, hanem cselekszik azt itt, ezen a földön, akik elkezdik a szentek országát építeni már itt … , akik megmutatják, hogyan kell embernek embert eltűrni, igazságosnak lenni, megbocsátani, …, hűségért hűséggel fizetni, a szenvedőkkel jót tenni, mívelni a lelket a tudás által; s mindezekért nem zúgolódni, hanem örülni az életnek és mindannak, ami benne van…”

A hálaadó alkalmon Fekete Károly elismerő oklevelet adott át azoknak a szervezeteknek és személyeknek, akik a felújítási munkálatok során kiemelkedő munkát végeztek. A Hunép Universal Zrt.-nek, Kobév Kft.-nek, a Medmix Center Kft.-nek, a Gyulai Fafém Bútor Zrt.-nek és a Kem-Ber Kft.-nek; valamint dr. Bölcskei Gusztáv professzornak, Szabó János projektfelelősnek, Vári Attila egyházkerületi főépítésznek, dr. Molnár Pál jogtanácsosnak, Újhelyiné Rácz Mária adminisztrátornak, Berényi Györgyné, Gartai Jánosné és Kustár Zoltán tagintézményi koordinátoroknak, Nagy Istvánné kollégiumi megbízottnak és Nagy István kollégiumi gondnoknak.

alt

Fekete Károly tiszántúli püspök és Áder János köztársasági elnök leleplezte a kollégium kertjében elhelyezett emléktáblát, amely méltó emléket állít az itt folyó, 480 éves munkának.

alt

alt

Az ünnepi közgyűlésen keretében adták át a Gyarmati-díjakat is, amelyet olyan református intézményben tanító vagy tanuló diák, tanító kaphat, aki a magyar nyelv- és irodalom, vagy a történelem területén végez kiemelkedő munkát. Idén Kalanics Irén, a Péterfalvi Református Líceum tanára, és Kovács Gergely, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának oktatója kapta a díjat.

Az ünnepségen a Debreceni Református Hittudományi Egyetem kórusa is szolgálatot végzett, Kiss Csaba kórusvezető közreműködésével.

Fotók: Barcza János

Az összeállítás itt hallgatható meg:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió