Rendszerüzenet
2017. november 23.

Emlékezés ifj. Bertalan Imre lelkipásztorra

Emlékezés ifj. Bertalan Imre lelkipásztorra

(1949 – 2017)

Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugvó szívvel tudatjuk, hogy a Bethlen Otthon ügyvezető igazgatója, a Koalíciós Testület tagja, Nagytiszteletű Ifj. Bertalan Imre 2017. augusztus 29-én, életének 67. évében rövid, súlyos betegség után, szerettei körében, a pennsylvaniai Latrobe Kórházban visszaadta lelkét Teremtő Istenének. Távozása hatalmas űrt és veszteséget jelent az amerikai magyar közösségek számára.

Ifj. Bertalan Imre 1949. október 4-én született New Brunswick-ban, Bertalan Imre és Kósa Margit gyermekeként. Tanulmányait a New Brunswick-i Rutgers Egyetemen és a Princeton Seminary-ben végezte, ahol lelkészi diplomát szerzett. Felszentelt lelkésze volt mind az Amerikai Magyar Református Egyháznak, mind a Kálvin Zsinatnak, mely az egyetlen Egyházkerület a Krisztus Egyesült Egyházán belül.

Ifj. Bertalan Imre 1977-ben fejezte be szemináriumi tanulmányait. Kezdetben közösségszervezőként dolgozott Toledóban. Lánya, Bertalan Júlia a következőt mondta róla: „Nagyon aktív tagja volt a toledói, a New York-i és a New Jersey-i Magyar Közösségnek. Lelkipásztorként a toledói (OH, 1), az Allen Park-i (MI) és a Beaver Falls-i (PA) Egyházban szolgált.

 alt 

Ifj. Bertalan Imre 1999-ben került Ligonier-be, ahol a Bethlen Otthonnak lett az ügyvezető igazgatója, melyet annak idején az Amerikai Magyar Szövetség alapított. Örömmel és hűséggel szolgált itt egészen halála pillanatáig.

„A Bethlen Otthont kulturális központként képzelte el, és azt akarta, hogy az amerikai magyarok számára fontos találkozóhely legyen… folytatva és átadva a magyar hagyományokat” – mondta Bertalan Júlia.

Éveken át Ligonier Valley-ben a Ligonier-i Rotary Klub elnökeként dolgozott. Tagja volt a Ligonier Valley Egyházak Szövetségének. Továbbá képviselője volt a Ligonier-i Középiskola sportcsapatainak, ahol fia, Bertalan Imre a 2006-os Ligonier Valley amerikai focicsapat kezdő centerjátékosa volt.

Felesége, Újvági Magdolna 1956 decemberében emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, egy hónappal az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc vége után. A mindenható Isten öt gyermekkel (Sára, Magdi, Juli, Gitti, Imre) és öt unokával (Vince, Alma, János, Jaxson, Mateo) áldotta meg házasságukat.

Ifj. Bertalan Imre szolgálati ideje alatt sok életet érintett meg szelíd magatartásával. Azok, akik hittel és bizalommal hozzáfordultak a nyomorúság és próbák idején, mindig emlékezni fognak vigasztaló és bátorító szavaira.

Az amerikai magyar közösség hatalmas veszteségként éli meg Ifj. Bertalan Imre távozását, aki elkötelezett, igazi magyar hazafi volt. Ifj. Bertalan Imrét 2017. október 21-én helyezték végső nyugalomra New Brunswick-ban.

Nagy Gábor lelkipásztor