Rendszerüzenet
2017. november 22.

"Én választottalak Titeket" - A Nőszövetség Őszi Konferenciája

A Tiszántúli Egyházkerület Nőszövetsége 2017. november 9-12. között tartotta őszi konferenciáját Berekfürdőn, a Megbékélés Házában összesen több, mint 80 fő részvételével. 

alt

A  konferencia  témakörét  egyrészt  az  imanapi vezérige adta : János 15,16 „Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket, és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon.”  A témát szintén meghatározta az imanapi igehirdetés Igéje: Ezékiel 47, 1-12. A reggeli imaközösségi alkalmakat a meghívott teológiák vezették Igével kezdve és imádsággal zárva azokat, valamint a záró úrvacsorás istentiszteleten is szolgáltak. Az esti áhítattokat dr. Börzsönyi Józsefné, Gilicze Andrásné és Papp Tiborné tartották. A konferencián Gilicze Andrásné titkár nagy örömmel mutatta be a reformáció éve alkalmából a Tiszántúli  Nőszövetségekről  készült  jubileumi  kiadványt. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki Főtiszteletű dr. Fekete Károly püspök úrnak, aki felkarolta és egyengette a kiadvány sorsát! Köszönjük, hogy lehetővé tette, hogy azt minden tag megkaphassa.

alt

Gilicze Andrásné titkár megnyitója és köszöntője után Juhász András esperes úr mutatta be a Csongrádi egyházmegyét a hallgatóságnak. A vezetőség szándéka, hogy a Nőszövetség tagjai ne csak saját, hanem más egyházmegyék életét, helyzetét is megismerjék. A valamikori nagy Békés-Bánati egyházmegye az ismert történelmi okok miatt 5 részre tagolódott, ezek egyike lett a Csongrádi Egyházmegye. A történelmi múlt, a kialakulás ismertetése után  megtudtuk, hogy nagyon különböző nagyságú, összetételű és adottságú gyülekezetei vannak az egyházmegyének, a nagyvárosiaktól a szórványokig, összesen 27.  A kis gyülekezetek problémája az elöregedés és az elvándorlás. Nagy örömmel számolt be azonban esperes úr arról, hogy vannak újraéledő, lélekszámban is gyarapodó gyülekezetek. Az elhivatott életű lelkipásztorok sokat tehetnek a közösségekért.

alt

Számos szórványban látnak el istentiszteleti, hitoktatói szolgálatot, ehhez gyakran nagy távolságokat kell megtenniük. 21 lelkész, 5 beosztott lelkész, 3 segédlelkész, továbbá intézményi, kórházi, börtön-, tábori és egyetemi lelkész szolgál az egyházmegyében. A szolgálatuk sokrétű, a feladatokhoz képest kevesen vannak, de figyelnek egymásra és segítik egymást. Hitoktatást Szegeden 11 általános iskolában végeznek. Kb. 3500 hittanos gyermek van az egyházmegyében, és van 100 gyülekezeti hittancsoport is. Öt főállású hitoktató mellett a lelkészek is kiveszik a részüket a hitoktatásból. Számos oktatási-nevelési intézményt működtet a református egyház: 1 bölcsődét, 5 óvodát /több csoporttal/, 5 általános iskolát, 2 középiskolát és egy szakképzési intézményt /egészségügyi és rendvédelmi képzés/. Szeretetszolgálati intézményeik is vannak. A diakóniai elkötelezettség gyülekezetenként változó. Hasonlóan a gyülekezeti rendezvények, azok jellege, tartalma egyedileg más. Érdeklődéssel hallgattuk a képekkel is illusztrált bemutatást, és tisztelettel tekintünk szolgálatukra, amihez sok erőt és áldást kívánunk! 

alt

A Kárpát-medencei imanap programját ebben az évben a Tiszáninneni Református Egyházkerület Nőszövetsége állította össze. Bemutatkozásuk során dr. Börzsönyi Józsefné Szabolcsi Mariann lelkipásztor, kerületi nőszövetségi elnök színes előadásában nemcsak az egyházkerület kialakulásáról és – főként a reformáció szemszögéből nézve – fontos településekről, nevezetes személyekről, eseményekről hallhattunk, hanem ennek a vidéknek gazdag látnivalóiról is. Ismertette a Tiszáninnen gyülekezeteinek helyzetét, továbbá részletesen is szűkebb hazája - Szerencs város - múltját, jelenét és a nőszövetségek szolgálatát. Végül - kedves figyelmességeként - kóstolhattunk a kézműves manufaktúra által készített finom csokoládéból. Ezt megelőzően még a sátoraljaújhelyi nőszövetség elnöke, Székely Béláné Jolika mutatta be közösségüket és beszélt szolgálatukról. A péntek délelőtt izgalmas, de nagyon tanulságos része volt továbbá az egyháztörténeti és bibliaismereti játék több csoportban, Gilicze Andrásné és Papp Tiborné vezetésével és a teológiák közreműködésével. Délután megismertük az imanapi liturgiát, és elcsendesedtünk az imanapi imádságokkal. 

alt

Nagy örömünkre szolgált, hogy az idén is érkeztek hozzánk teológiák a Hittudományi Egyetemről. Elhívás, identitás és elköteleződés kérdéskörében beszélgettünk Velük. Bemutatkoztak közösségünk előtt, és szolgáltak közöttünk. Hárman közülük teológiai hallgatók, egyikük hittantanári szakos hallgató. Jó volt hallani elköteleződésükről, terveikről, de javaslataikról is. Ők pedig közelebbről megismerték a Református Nőszövetség életét és szolgálatát. Elmondásuk szerint a személyes beszélgetések különösen sokat jelentettek számukra. Köszönjük, hogy eljöttek és ideszánták az idejüket. Mindannyian gazdagodtunk jelenlétük által.

Érkeztek hozzánk határon túli nőszövetségek küldöttségei is. Örömmel hallgattuk a délvidéki és a kárpátaljai küldöttségek bemutatkozását és bizonyságtételét. Mindig nagy szeretettel gondolunk egymás közösségére, azokra is, akik most személyesen nem tudtak itt lenni.

alt

Szombaton délelőtt dr. Dienes Dénes professzor tartott előadást „Reformáció Magyarországon, különös tekintettel a Tiszáninnenre” címmel. A reformáció folyamatát történelmi távlatból indulva magyarázta meg számunkra, majd közelített annak magyarországi és tiszáninneni elterjedésére az adott történelmi körülmények között. Kiemelte a tiszáninneni protestáns prédikátorok szerepét, a mezővárosok reformációra való nyitottságát, az ennek következményeként létrejövő jelentős iskolákat / Abaújszántó, Patak.../,az intézményesedést, amelyet követett a confessionalisatio. /1567. Debreceni Zsinat/.  A reformáció csodálatos nemzet-és hitújító folyamatát pedig betetézte a hazai reformáció legnagyobb teljesítménye, amely a Tiszáninnenhez kötődik: az első magyar nyelvű Szentírás, Károlyi Gáspár gönci prédikátor vezetésével a vizsolyi nyomdában 1590-ben látott napvilágot! 

A délelőtt további részében Iszlai Endre és felesége Mariann debreceni lelkipásztorok számoltak be kubai reformátusoknál tett látogatásukról. Vetítéssel tették színesebbé és hozták közelebb hozzánk az ottani élményeiket és tapasztalataikat. Kiemelték, hogy a szerény körülmények között élő kubai reformátusok mély hittel, szolgálatkészséggel és odaadással élik meg hitüket.         

  alt

A délutáni karácsonyi ötletbörzét Gilicze Andrásné titkár vezette, aki sok-sok csomaggal érkezett, hiszen magával hozta a hozzávalókat. Az érdeklődők a maguk által elkészített karácsonyi darabon kívül sok ötlettel gazdagodtak, amit otthon saját közösségükben hasznosíthatnak. 

alt

A 2017. év kiemelkedő nőszövetségi eseményeiről Gilicze Andrásné számolt be a tagságnak, és tolmácsolta dr. Gaál Botondné dr. Czeglédi Mária elnökasszony köszöntését. Virággal köszöntöttük nagy szeretettel a Zsindelyné Tüdős Klára-díjjal kitűntetett Szalkay Kázmérnét, aki a Debreceni Kossuth utcai gyülekezet nőszövetségét vezette annak megalakulása óta. Elmondta, hogy nagy örömmel végezték szolgálatukat a gyülekezetben. Hozzászólását Siklós József lelkipásztor egy versével fejezte be köszönetét is kifejezve.  A vezetőség köszöntötte Szécsi Andrásné Emma nénit is, aki rövidebb időt el tudott tölteni a számára mindig fontos és kedves közösségben. Az esti áhítatot követően Máté Gyuláné Judit jóvoltából képeket láthattunk a nyári debreceni és az októberi országos konferenciáról.           

A vasárnapi záró hálaadó úrvacsorás istentiszteleten Nagy Zsoltné Kiss Katalin biharkeresztesi lelkipásztor végezte az igehirdetés szolgálatát. Papp Tiborné titkárhelyettes vezette a morzsaszedést, majd felvázolta a jövő év terveit és programjait, amelyről majd írásban is küldenek tájékoztatást a gyülekezeti nőszövetségeknek.         

 alt 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy áldásos, tartalmas, meghitt, lelket gazdagító, ismeretekben is sokat adó napokat tölthettünk ismét együtt. Köszönjük a vezetőség fáradozását a szervezésben és a konferencia lebonyolításában! Élményeink, a személyes beszélgetések, találkozások öröme még sokáig kísérnek bennünket.  Áldás, békesség!

dr. Szécsi Anna

Fotók: Máté Gyuláné Judit