Rendszerüzenet
2017. november 06.

Felavatták a reformáció emlékművét Tuzséron

2017. október 31-én, a délelőtti ünnepi istentiszteleten adott hálát a Tuzséri Református Egyházközség népes gyülekezete a reformációért.

Az elmúlt időszakban a gyülekezet több módon is háláját fejezte ki a reformáció fél évezredéért, és a Magyar Református Egyház 450 esztendejéért: kiállítások, bibliaórai előadások a magyar reformátorokról, kirándulások Debrecenbe és Kárpátaljára, egy a Magyar Református Egyház címerét ábrázoló ólomüvegablak készíttetése a templomba és magyar nemesítésű rózsák ültetése a Történelmi emlékparkba. Mindezek vezettek el október 31-e ünnepi alkalmához.

alt

Arcangello Corelli Preludiumának felcsendülő dallamával kezdődött meg a reformációi ünnepi istentisztelet, melyet dr. Kozma Tünde, a gyülekezet orgonista–kántora játszott a templom gyönyörű hangszerén. Majd méltóságteljesen csendült fel a gyülekezet éneklése által a reformáció himnusza, a 390. dicséretünk: „Erős vár a mi Istenünk…” Bodnár Róbert, a gyülekezet lelkipásztora a Máté 10,26-33. alapján hirdette Isten üzenetét. Ahogyan ötszáz évvel ezelőtt, úgy nekünk, maiaknak is, egy erőteljes, a döbbenet erejével ható felrázódással kell odafordulni Istenhez! El kell hagyni mindent, ami kisebbíti Istent! El kell hagyni a bálványainkat, az emberi cselekedetben való hamis bizakodást! Meg kell hallani a tanítványoknak szóló krisztusi küldetést, és rá kell tudni hagyatkozni Isten gondviselő szeretetére! A reformáció titka ma is Isten szavának, a Szentírásnak a komolyan vétele, és a benne való feltétlen bizalom. Korunk áporodott, vallásos mámorral átitatott levegőjét el kell, hogy oszlassa a tiszta evangéliumi hit, amely felráz, felébreszt! A „Jó reggelt Vietnám!” – immáron szállóigévé lett beköszönése így kell, most hangozzék: Jó reggelt Tuzsér!” Ébresztő! Jó reggelt Tuzséri Református Gyülekezet!; Magyar Református Egyház!”

Az istentiszteleten Claude Goudimel két zsoltárát, a 25. és 42. zsoltárokat énekelte az egyházközség „Soli Deo Gloria” Énekkara, majd Barabás Anett ifjú gyülekezeti tag Lukátsi Vilma Wittenberg című versét szavalta el. Koloss István: Régi magyar táncok zárta az ünnepi istentisztelet, mely lelkileg is jó „ritmust” adott az ige bátorító és bíztató üzenetének!

 alt 

Az istentisztelet után, a templommal szembeni parkban került átadásra és megáldásra a Reformáció Tuzséri Emlékműve. A jelenlévők az ősi zsoltárt, a 90. zsoltár 1. versét énekelték el. Majd Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagja, aki az emlékmű alkotója is egyben, köszöntötte a tuzsériakat a reformáció ünnepén. Ezután bemutatta az emlékművet.

Az emlékmű fából készült, egyszerű, puritán, mint a református egyház is. A négy tölgyoszlop, mely toronyszerű formában végződik, a nyolc boldogmondást tartalmazza. A boldogmondások a legszebb krisztusi tanítások közé sorolhatók, és jól hordozzák a reformáció alapigazságait is.

Az emlékmű elején Kálvin János neve olvasható, akiről a parkot is elnevezik majd. A túloldalon a reformáció jubileum alkalmából a következő felirat olvasható: „1517  Reformáció  2017”

alt

Az emlékmű tetején kovácsoltvasból a református templomtornyokon lévő csillag található. Az emlékmű nyitott, mint ahogyan az egyháznak, a gyülekezetnek is annak kell lennie. Középen egy a magyar államiságot jelképező kettős kereszt, melyen az egyház címerében is olvasható ige található: „Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?” Az emlékmű szépen kifejezi, hogy a reformáció volt az, amely megtartotta századokon át a magyarságot. Ma is meg kell találnunk újra Istent, az örök igét, a bíztató evangéliumot, és meg kell tartanunk keresztyénségünket ahhoz, hogy megmaradjunk! Legyen ez az emlékmű itt a tuzséri templommal szemben nekünk és utódainknak örök mementó! Ahogyan ezt a fából és vasból készült emlékművet kezelni, ápolni kell, mert különben elpusztul, úgy kell naponként ápolni a reformációt is!

 alt 

Az emlékművet Tuzsér Nagyközség Önkormányzata készíttette a reformáció ötszázadik évfordulójára. Ferkovics Tibor polgármester adta át az emlékművet, és nevezte el hivatalosan is a helyszínt Kálvin-parknak. Polgármester úr kiemelte, hogy a 805 éves nagyközség életében mindig is meghatározó volt a 412 éves református egyházközség, és ma is az. Falunk jövője, megmaradása elképzelhetetlen a református gyülekezet jelenléte nélkül!

Az emlékművet Bodnár Róbert lelkipásztor e szavakkal köszönte meg: A Tuzséri Református Egyházközség tagjai nevében szeretettel köszönöm meg Tuzsér Nagyközség Önkormányzatának e nemes gesztust, mellyel kifejezi, hogy nemcsak az ország egésze, hanem egy helyi közösség, egy falu is mennyi mindent köszönhet a reformációnak, a Református Egyháznak! Mi ezt az emlékművet és parkot nem a jól megérdemelt jutalomként vesszük, és köszönjük meg, hanem mi azért imádkozunk, hogy még nagyobb hittel, szorgalommal, alázattal és odaszánással, igazi nyakas, hithű kálvinistaként éljük ide Tuzsérre Isten országát!”

alt

A reformáció ünnepe egyházunk ünnepi rendje szerint esti istentisztelettel zárult, melyen a gyülekezet lelkipásztora a Róma 1,17. alapján hirdette Isten üzenetét: „Az igaz ember pedig hitből fog élni!” Adja Isten, hogy így legyen!