Rendszerüzenet
2017. október 27.

A langenfeldi Johanneskirche orgonája Tornyospálcán

Hálaadó istentiszteletet tartottak Tornyospálcai Református Egyházközségebn 2017. október 22-én. A reformáció 500. évében a langenfeldi Johanneskirche orgonája talált ott új otthonra.

alt

Az ünnepi alkalmon dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Tornyospálca szülötte áldotta meg a hangszert.

alt

Az orgonát Kuster János orgonaépítő mester mutatta be, és ismertette a hangszíneket. „Az Isteni gondviselésnek köszönhető, hogy itt lehet ez az orgona” – mondta. Az orgona szétszerelése, a több száz méternyi vezeték kezelése, a becsomagolás, a szállítás mind nagy kihívást jelentett. A hangszer mechanikus, csúszkaládás, két manuális, tíz regiszteres, pedálos, 986 sípos.

alt

Az igét Fekete Károly hirdette Jak 5,13 alapján. Felidézte, hogy ötven ezelőtt édesapja Albert Schweitzer munkásságát kutatta, aki Afrikában négereket gyógyított, Európában pedig öreg orgonákat restauráltatott nagy szakértelemmel, az orgona megújulási mozgalom egyik jelentős alakjaként. A Schweitzer kötetek fölött pedig egy Tornyospálcáról elszármazott művész alkotása is látható volt a parókián Schweitzerről. Ez a gyermekkori élmény, illetve lelkipásztor édesapjának az esti orgonajátékai megtanították számára, hogy az élet istentiszteletének van két olyan alapeleme – az imádság és az Istendicséret –, amelyeknek nem csak a templomban van a helyük. Igazán csak akkor van jelentőségük, amikor kimegyünk a templomból.

 alt 

„Az imádság és az Istendicséret örömünnepe ez az alkalom, mert ennek a két istentiszteleti elemnek a felemelése, értelmessé tétele adja meg, az orgona létének a jelentőségét és a hasznát is, ebben a gyülekezetben. Jakab apostol szavai, a hangszer használati utasítását adják. Minden szó orgonás feladat és rezonátor terep az orgona hangjainak. Szenvedés, imádság, öröm, éneklés, dicséret, érzelmi megnyilvánulás. Az orgona képes megszólaltatni mindezeket.”

alt

A jelenlévőket köszöntötte Szántó József, a gyülekezet lelkipásztora, s megköszönte a német testvéreknek azt, hogy ez az orgona Tornyospálcán lehet. "Ez most már a miénk, ugyanakkor az övék is marad mindig."

Az ünnepi alkalom teljes galériája itt tekinthető meg.

Fotók: Barcza János