Rendszerüzenet
2017. október 25.

Megemlékezés a reformáció évfordulóján a nagylétai (Létavértes) gyülekezetben

A nagylétai templomkertben minden év advent első vasárnapjára a „betlehemes házikónkba” beköltözik József és Mária, a pásztorok, a jászol és a bárányok, emlékeztetve bennünket szemmel láthatóan is Jézus Krisztus születésére.

A reformáció 500. évfordulójára készülve született meg az ötlet, hogy a reformáció lényegét is megpróbáljuk érthetővé és láthatóvá tenni, felhasználva meglévő bábjainkat és a házikót. Közös összefogással, segítséggel megvalósult a terv.

alt

Amint a fényképen is látható, az elkészült installáció hátterében a debreceni Nagytemplom látható, ami ugyan nem állt még a reformáció korában, de az elődje, a Szent András templom imatermében fogadták el eleink a II. Helvét hitvallást. Mára a Nagytemplom egyet jelent a reformátusággal, így jelképezi az elmúlt 500 esztendőt.

Előtérben két debreceni „tógás diák” áll gerundiummal. Jelképezve a Debreceni Református Kollégiumot, hiszen a reformáció egyik legfontosabb „vívmánya” az iskolák alapítása volt minden szinten. A kollégium partikulái által szinte mindenhová elért a reformáció tanítása.

Egyik oldalon a református címer látható. A bárány emlékeztet bennünket arra, hogy hitünk középpontja Jézus Krisztus értünk hozott áldozata. A címer Református Egyházunk 450 évét is jelképezi. A másik oldalon a reformáció egyik alapigéje olvasható: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez…” (Efézus 2: 8.) Ez az igés tábla emlékeztet bennünket arra is, hogy magyar nyelvű Bibliánkat is a reformációnak köszönhetjük.

A megnyitó ünnepséget zenés áhítat keretében tartottuk, melyen Vad Péter karnagy-tanár orgonajátékában gyönyörködhettünk. Ünnepi beszédet Derencsényi István, egyházkerületünk főjegyzője mondott, majd a kivilágított házikó előtt estébe nyúlóan beszélgettek a jelenlévők.

Hadházi Tamás, lp. Létavértes - Nagyléta