Rendszerüzenet
2017. október 24.

Boncz László-díjas: Győri Zsófia

A tavaly alapított Debrecen Város Boncz László-díja a gyermekvédelem, gyermekjólét, családsegítés, idősgondozás és a fogyatékos személyek ellátása területén, valamint az egészségügyi alap- és szakellátás és egészségmegőrzés területén intézményesített vagy intézményi kereteken kívül, a lakosság érdekében kimagasló szakmai tevékenységet végző és kiemelkedő eredményeket elért személyek munkájának elismeréseként adományozható. A Boncz László-díjat idén Győri Zsófia és Szatmári Sándorné kapta meg.

Győri Zsófia a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelést, Oktatást Végző Iskolájának intézményvezetője. Gyógypedagógus, szociálpedagógus, 17. éve vezetője az intézménynek. Nagy szerepe van abban, hogy az intézmény hiánypótló szerepet tölt be a régióban. Az egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatás egyidejű biztosítása révén olyan széles körű szolgáltatást nyújtanak, amit máshol nem tudnak igénybe venni az ellátottak.

Jelenleg 85 halmozottan sérült gyermek és fiatal fejlesztését végzik. Egyedülálló szolgáltatásuk a beszédükben, vagy beszédértésükben súlyosan akadályozott embereket segítő alternatív és augmentatív – vagyis nem beszéden alapuló – kommunikációs eszközök kölcsönzése a és kommunikációs tanácsadás,  valamint a fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak otthonukban nyújtott, Fecske elnevezésű segítő szolgáltatás.

alt

Győri Zsófia a fizikai akadálymentesítés mellett nagyon fontosnak tartja a szellemi, mentális akadálymentesítést. Ez utóbbi érdekében tett erőfeszítésének jó példája a reformáció fél évezredének alkalmából az Immánuel Otthon és Iskola kiadásában megjelent Vedd és olvasd! című kiadvány, amellyel Isten üzenetét eljuttathatja a halmozottan fogyatékos gyermekekhez, fiatalokhoz. Tagja az Országos Fogyatékosságügyi Szakmai Kollégiumnak. A Magyar Református Egyház Zsinata 2017 májusában Juhász Zsófia-díjjal ismerte el magas színvonalú szakmai tevékenységét és hűséges, példaértékű diakóniai szolgálatát.

Nézze meg a Debrecen Televízió kisfilmjét a díjazottról!

Forrás: dehir.hu