Rendszerüzenet
2017. október 12.

„Uram, Te voltál hajlékunk, nemzedékről nemzedékre” - 20 éves az Ebesi Református Templom

2017. október 8-a az ebesi gyülekezet életében egy kiemelkedő dátum, fontos esemény időpontja. Sőt, azt is mondhatjuk, hogy kétszeresen is kiemelkedő volt ez a nap. Ezen a napon ugyanis hálaadó ünnepi istentisztelet keretében emlékezhettünk meg a reformáció 500., valamint az Ebesi Református Templom építésének huszadik évfordulójáról.
 
alt
 
Az ünnepen dr. Fekete Károly, tiszántúli püspök hirdette az Igét, Vad Zsigmond esperes úr pedig hozta a Debreceni Református Egyházmegye köszöntését, nagyon meghitt, bíztató szavakkal. Szabóné Karsai Mária polgármester asszony községünk nevében köszöntötte a gyülekezetet, a gyülekezet nevében pedig Szilágyi János gondnok szólt. 
 
alt
 
Lelkipásztorunk, Bukáné Zakar Zsuzsanna lelkész beszámolójában összefoglalta a 20 év eseményeit, vetített képeken pedig megmutathattuk gyülekezeti életünk szerteágazó alkalmait. Természetesen nagy örömben volt részünk, hogy igen sokan eljöttek gyülekezetünkből, községünkből és más településekről, osztozni örömünkben!
 
alt
 
A megtelt templomban öröm volt hallani Püspök úr szavát: a Templomnak két ajtaja van - az egyik a bejárati ajtó -, a másik pedig a felfelé nyitott ajtó, és ez utóbbi mindig nyitva van. 
 
Felemelő érzés volt megélni, amikor elhangzott egy nem rendszeres templomba járó személytől ez a mondat: „engem nagyon megérintett a hely szelleme.”
 
Az ünnepi köszöntők között zeneszámok hangzottak el: Battai István népzenész tárogatón játszott népi és református dallamokat. Templomunk nagyszerű akusztikájáról újra meggyőződhettünk. Jelen volt közöttünk a templom tervezője, Rácz Zoltán építész, és a festett kazettáink alkotója, Buka László is. 
 
alt
 
Az esemény zárásaként pedig egy olyan gyermekrajz kiállítás lett megnyitva az Isten házában, melyet egy helyi civil és egyházi községünk alapítványa közösen szervezett. Az esemény díjait pedig stílusosan az Ebesi Értéktár tagja, Kádár Nagy Lajos szobrászművész úr ajánlott fel. Ezeket az eseményeket végiggondolva érhetővé válik, jó volt ezen a kivételes napon is ebesi reformátusnak lenni!
 
Úgy gondolom azonban, hogy egy közösség életében legalább olyan fontos az előre tekintés, mint a múlt értékeinek megbecsülése. E tekintetében nagyon emelkedett pillanata volt az ünnepségnek, amikor a gyülekezet előadói, szónokai az öröm perceiben sem feledkeztek el azokról, akik már nem lehettek közöttünk, így többek között a nemrégiben elhunyt gondnokunkról, Megyaszai Sándor testvérünkről is megemlékeztünk. 
 
Ezek az események tették lelkünkben is ünnepivé ezt a szép napot, melynek mottója az eseményhez illően lett kiválasztva: „Uram, Te voltál hajlékunk, nemzedékről nemzedékre.”
 
A befejező gondolat pedig mi más is lehetne, mint ami az ünnepi esemény végén, a szeretetvendégségen a kisebb asztaltársaságoknál talán a leggyakrabban elhangzott tőmondat: 
„Szép volt ez a mai nap!”
 
Dr. Hagymási Zoltán
gyülekezeti tag,
az ebesi krónikás
 
A teljes galéria itt tekinthető meg.
 
Az ünnepi alkalom videón IDE kattintva tekinthető meg. 
 
Az eseményről Oláh Ilona készített összeállítást az Európa Rádióban:
 

Letöltés

 
Fotók: Barcza János