Rendszerüzenet
2017. október 05.

„Aki sohasem hagyta el Debrecent, a holtig hazát…”

Október 5-én szoboravatással és színházi előadással emlékeztek meg a 100 esztendeje született Szabó Magdáról. A Református Nagytemplom előtt avatták fel az írónő egész alakos bronzszobrát, amelyet E. Lakatos Aranka szobrászművész készített, ezt követően pedig a Csokonai Színházban mutatták be a Régimódi történet című színművét.

A szoboravatón Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, volt debreceni polgármester köszöntőbeszédében kiemelte, mennyire örömteli alkalom mindenki számára az, hogy a cívisváros híres szülöttje, Szabó Magda itt lesz a város főterén. „Nézheti az ő számára oly kedves Nagytemplomot, és mi is nézhetjük őt. Idézhetjük műveit, megidézhetjük szellemét, alakját, mindazt, amit Debrecennek jelent, mindazt, amit Debrecennek adott” – zárta szavait.

alt
Papp László polgármester, Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, E. Lakatos Aranka szobrászművész, a szobor alkotója, Katona Gyula vállalkozó, a szobor adományozója, és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke leleplezi Szabó Magda szobrát az író születésének 100. évfordulója alkalmából a debreceni Kossuth téren 2017. október 5-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Papp László, a város polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket. „Szabó Magda itt ül, a sokat csodált és sokszor megírt Nagytemplom előtt, megszokott eleganciájával, és magával ragadó személyiségével. A város legújabb köztéri szobra lehet az az emlékhely tehát, ahol naponta találkozhatunk Szabó Magdával, aki tulajdonképpen soha nem hagyta el Debrecent, a holtig hazát - ahogyan ő maga fogalmazott. (…) Az író életét végigkíséri a Nagytemplom, amelynek egyik tornyát édesanyjának, a másik tornyát édesapjának nevezte. Református édesapjától, Szabó Elek városi tanácsostól a kitartó kálvinistaságot, katolikus, tanítónő édesanyjától, Jablonczay Lenkétől - sok minden más mellett – az ökumenikus nyitottságot is útravalóul kapta” – mondta Papp László.

 alt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szabó Magda szobra a főtéren ülve, kezeit könyveken pihentetve szemléli várost, amelytől oly sokat kapott, és amelynek ő is oly sokat adott vissza. Az írónő szobránál QR-kódok segítségével hangját is megidézhetjük, így elevenedhet meg előttünk alakja, s válik egyaránt láthatóvá és hallhatóvá a magyar irodalom nagyasszonya.