Rendszerüzenet
2017. szeptember 25.

Hálaadó istentisztelet a Tiszarádi Református Egyházközségben - hanganyaggal

Hálaadó istentiszteletet tartottak a Tiszarádi Református Egyházközségben szeptember 23-án 10 órától a helyi református templomban, amely során megemlékeztek a templom fennállásának 90., valamint a Reformáció 500. évfordulójáról. Az ünnepi alkalmon emléktáblát állítottak a Tiszarádon szolgáló lelkipásztoroknak. Az Igét dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette. Az eseményről Szopkó Dóra készített összeállítást az Európa Rádióban.

alt

A tiszarádi református templomot 1926-ban építették, déli homlokzata előtti tornya 35 méter magas, amely a község bármely részéről messziről látható, s körülbelül 350 ülőhely található benne.

alt

Pocsai László tiszarádi lelkipásztor elmondta, hogy a templom története önmagában is nagyon különleges. Egy korábbi fatemplom lerombolása után épült meg az első világháború után, azonban a háború előtt már húsz évvel elkezdtek készülni a felújításra vagy egy új templom építésére. Összegyűjtöttek harmincezer koronát, azonban az a háború után teljesen elértéktelenedett, és ebből az alapozást sem tudták elkezdeni.

 alt 

Mivel egy kis egyházközségről van szó, önerőből soha nem tudta volna megvalósítani az építkezést. 1924-ben kezdődött egy országos gyűjtőakció az egyházközségek részére, így sikerült anyagi forrásra szert tenni és 1926-ra megépíteni a templomot. Legutóbb 2009-ben adott be pályázatot az egyházközség a Magyarországi Vidékfejlesztési Program keretében, amelyet meg is nyertek, és 2011-ben sikerült kívül-belül felújítani. Ez volt a legnagyobb munka a templom történetében.

alt

 alt 

A hálaadó istentiszteleten egy emléktáblát is állítottak a Tiszarádon szolgáló lelkipásztoroknak, amelyen tizenöt név található. A település mindig is kis településnek számított, azonban az ott szolgáló lelkipásztorok és a gyülekezet naggyá tették.

 alt 

Sokan elköltöztek már Tiszarádról, a helyi általános iskolában négy osztályban tanul tizenhárom gyermek, így a gyülekezet életét sem egyszerű megszervezni. Az egyházközség ennek ellenére soha nem veszítette el a hitét.

alt

Az ünnepi alkalmon az Igét dr. Fekete Károly hirdette a Jn 3,16-21 alapján.

 

A teljes galéria itt tekinthető meg.

Fotók: Barcza János

Az Európa Rádió összeállítása:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió