Rendszerüzenet
2017. szeptember 25.

Hálaadó istentisztelet a Füzesgyarmati Református Egyházközségben - hanganyaggal

Szeptember 22-én hálaadó istentiszteletet tartottak a Füzesgyarmati Református Egyházközségben, mert hetvenhárom esztendő után ismét három harang szólhat együtt a református templomban. Tóth Zoltán lelkipásztorral Papp Beatrix készített interjút az Európa Rádióban.

alt

alt

Tóth Zoltán lelkipásztor elmondta, hogy 1886-ban az akkori gyülekezet három harangot öntetett. Ezek közül ma már csak egy van meg, amibe még az 1600-as évek harangjának a bronza is bele lett forgatva. A másik két harang megsérült a világháborúk során. Az első világháborút követően tíz esztendő kellett, hogy 1927-ben újra pótolhassák őket. 1944 szeptemberében ismét megsérültek – ezt követően hetvenhárom esztendő kellett, hogy ismét három harang szólhasson a füzesgyarmati református templomban, amiért szeptember 22-én adtak hálát.

alt

A gyülekezet három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a két kisebb harangot pótolni kell, így létrehoztak egy alapítványt, amelynek segítéségével – és sok támogatóval – Lengyelországban elkészíttették a hétszáz és a négyszázhúsz kilógrammos harangokat. A harangok így visszakerültek az eredeti helyükre, hogy együtt, harmóniában szólhassanak és szolgálhassanak.

alt

A hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette az igét.

alt

A teljes hanganyag itt hallgatható meg:

Letöltés

 

alt

Forrás: Európa Rádió

Fotó: Barcza János

A teljes galéria itt érhető el.