Rendszerüzenet
2017. szeptember 19.

A templomok tusvonalai címmel nyílik kiállítás a Debreceni Református Nagytemplomban

Elhunyt nagyapja emlékét ápolja Barkai Botond, a Debreceni Egyetem elsőéves hallgatója, aki néhai Vékony Béla tusrajzait mutatja meg az érdeklődőt számára. A többségében református templomokat ábrázoló rajzok élethűen, művészi pontossággal, mégis letisztult, fekete-fehéren ábrázolják a megörökített épületeket.

Vékony Béla 1942-ben született Kisvárdán, ahol állomásvezetőként dolgozott, valamint a helyi Református Egyházközség presbitériumi tagjaként szolgálta gyülekezetét. Rajzolással házasságkötése után kezdett foglalkozni: eleinte pedagógus feleségének munkáját segítette szemléltető képekkel és ábrákkal, majd a rajzolás szép lassan a hobbijává vált, mely tevékenységet egészen haláláig szívesen végezte.

 

Művei többségében református templomokat ábrázolnak, de találhatunk köztük világi épületeket is Magyarország északkeleti térségéből, illetve külföldről is. Rajzain – melyek pontosan követik az eredeti épületek méretarányait – fontos a fény és az árnyék, valamint a térhatás ábrázolása.

Unokájával szoros kapcsolatot ápolt, valamint a hit és a vallás felé is a nagypapa fordította Botondot. Az elhunyt művész 2015-ös halálát követően az unoka nem szerette volna, hogy feledésbe merüljön nagyapja tehetsége, ezért a templomrajzokat minél több érdeklődő számára szeretné bemutatni.

A reformáció 500. éves jubileumi évfordulója kapcsán méltó helyet kap a „Templomok tusvonalai” című kiállítás a Debreceni Református Nagytemplomban.