Rendszerüzenet
2017. szeptember 12.

A Debreceni Református Kollégium a Kulturális Örökség Napjain különleges programokkal várja az érdeklődőket

A reformáció 500 éves évfordulójára emlékezve idén a Debreceni Református Kollégiumban nyitják meg a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozatot. Az ünnepélyes megnyitó 2017. szeptember 15-én, pénteken 9 órakor kezdődik a Díszteremben.

A megnyitón Debrecen város nevében Papp László polgármester, a kollégium nevében Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója köszönti a vendégeket.

A Kollégium az évfordulóra tekintettel rendhagyó sétát szervez szeptember 15-én és 16-án 15 órától. A vezetés alkalmával olyan, a látogatók elől elzárt helyekre is betekinthetnek a résztvevők mint a díszudvar, a Petőfi lépcsőház, és a gyönyörűen felújított díszterem. A séta során – amely csoportosan a kollégium főbejáratától indul – dr. Bölcskei Gusztáv tanszékvezető, egyetemi tanár mutatja be a kollégium épületét.

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma – a rendezvényhez csatlakozva – a szombati napon 10-16 óra között várja az érdeklődőket kiállításaira.

 alt 

További programok:

Debrecen, a reformáció városa - művelődéstörténeti séta

A Debreceni Református Kollégium kivételes gyűjteményét, régi magyarországi nyomatokat és református ősnyomtatványokat mutat be dr. Oláh Róbert, a régi könyvek szakértője.

A séta a Nagytemplom és a Múzeumkert különlegességeivel folytatódik. Regisztrálni és érdeklődni Kocsány Ágnes és Márton Zsófia szervezőknél, az agnes.kocsany@debrecen2023.info.hu vagyzsofia.marton@debrecen2023.info.hu email címen lehet.

Találkozó helyszíne: 4026, Debrecen, Kossuth tér 1., Református Nagytemplom

Séta indulási ideje: 2017.09.16. (szombat, 1), 10 óra

Séta időtartama: 1,5-2 óra

 alt 

Püspöki Hivatal - Egykori konzisztoriális ház

A konzisztórium (egyháztanács, presbitérium) 1739-ben jött létre Debrecenben, tanácskozásainak helye a mai Püspöki Hivatal épületének déli sarkán állott, a líciumfa közelében, földszintjén pénztárral, első emeletén levéltárral.

A Kulturális Örökség Napjain lehetőség nyílik megtekinteni a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének irodáját és a váróterem műalkotásait, enteriőrjét.

Az épületbe előzetes regisztrációt követően szakértő vezetéssel léphetnek be a látogatók 2017. szeptember 16-án, szombaton 16 és 17 óra között.

A találkozás helyszíne: 4026, Debrecen, Kálvin tér 17.

 alt 

Éjszaka a templomban

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma 2017. szeptember 16-án a Nyitott Templomok Napján belvárosi templomtúrára invitálja az érdeklődőket. Az ingyenes tárlatvezetéssel és zenei műsorral kiegészülő sétán regisztrációt követően vehetnek részt az érdeklődők. Jelentkezni előzetesen az 52/614-370 telefonszámon lehet.

 alt 

Fotók: Barcza János